Sinds dat ik 14 jaar was, kon je mij elke zomer wel vinden op een aantal festivals. Baggy pants, pintje in de hand, crowdsurfen… Rock & roll! Sinds de laatste jaren is dat wel veranderd. Mijn interesse is blijkbaar toch flink verschoven naar een ander soort festival. Hoewel, de chefs van vandaag mag je gerust ook rocksterren noemen!

Eén van die culinaire festivals waar ik jaarlijks present op teken, is uiteraard Antwerpen Proeft. Een thuismatch aan de Schelde. En wat me vooral plezier doet, naast de vele ronkende namen die op de affiche knallen, is dat het festival zichzelf steeds opnieuw blijft heruitvinden. Elk jaar zijn er wel enkele nieuwigheden die tonen hoe progressief de culinaire wereld is.

antwerpen-proeft-2017-1

Wat mag je dit jaar verwachten?

 • Focus op gastronomische fast food: een fijne selectie van de beste foodtrucks. Want die verdienen evengoed hun plaats naast ‘de grote namen’
 • Een uitgebreid programma voor kinderen (ge ziet, ik heb niet kids gezegd), met gratis inkom tot 15 jaar, speelplekjes met o.a. zandbakken met ponderkes, zandtaartje iemand?, gratis workshops bij AEG en misschien nog het belangrijkse, een babysitservice in het ‘Jonge Snoepers Pavilioen’. Voor 1 bonneke (1,25 euro) per uur kan je je koter daar in de ervaren handen van Sloebersit achterlaten.
 • Enkele zeer fijne kookdemo’s op het AEG Proeft Podium om naar uit te kijken, met o.a.:
  • Nick Bril van The Jane
  • Negroni Masterclass met restaurant Chakana
  • Syrco Bakker over zijn Hierbas de las Dunas
  • … Het volledige programma staat vanaf 10 april online op proeft.be
 • Nieuwe namen op de affiche: DelRey, Graanmarkt 13, La Paix, Okoz (gezond Japans uit Brussel), De BallenBar (gastronomische bitterballen uit NL)
 • Suggestie van de dag met Luc Hoornaert: de culinair journalist stelt dagelijks een topchef voor in zijn stand, zo komt Michael Vrijmoed bijvoorbeeld zijn Gault & Millau Dessert van het Jaar voorstellen
 • AEG Taking Taste Further restaurant, waar je gerechten kan proeven van The Jane en Senzanome
 • De eerste culinaire boekenbeurs, gehost door Lannoo, met signeersessies van o.a. de Boxy’s, Sepideh en Sandra Bekkari.

Leuke randomkadering voor wat natuurlijk de essentie is van dit evenement, signatuurgerechten proeven van topchefs op een laagdrempelige manier. See you aan de Schelde voor wat culinaire hard rock? Dit jaar trouwens tijdens het (hopelijk zonnige) weekend van de 1ste mei!

Dit mocht ik alvast voorproeven, en ik kan u zeggen, het smaakt naar meer 🙂

antwerpen-proeft-2017-10
With love from Syria: hapje by Graanmarkt 13: Witlofblaadje, gevuld met puree van linzen of aubergine, afgewerkt met granaatappel en za’atar. Te verkrijgen bij de stand van Culinair Ambiance voor slechts 1 bonnetje.

antwerpen-proeft-2017-3

Umamido: Kimchi pork bun

antwerpen-proeft-2017-4

Chakana: Peruaanse ceviche van het huis

antwerpen-proeft-2017-5

Nemo: Meringue van komkommer, gerookte Zeeuwse paling, mousse van wilde eend en gemarineerde rammenas

antwerpen-proeft-2017-7

De Ballenbar/’t Schulten Hues: Gastronomische bitterbal van bouillabaisse met rouille-mayonaise, vergezeld van bouillabaisse

antwerpen-proeft-2017-8

Del Rey: Biscuit van citroen, gevanilleerde witte chocolademousse, crémeux van passievrucht, coulis en crumble van framboos, marshmellow en aardbei

antwerpen-proeft-2017-9

Del Rey: Chocolademousse en crème van framboos, brownie en streusel van chocolade, saus van gekaramelliseerde witte chocolade

antwerpen-proeft-2017-2

Steve van Konditori stelt voor: Choux-choux Noah en Choux-choux Claudine

Alle praktische info op proeft.be!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.