Kobe Desramaults is niet vies van een projectje. Na In De Wulf en De Vitrine wilde hij graag het best mogelijke brood bakken, en daarvoor werd De Superette in Gent de uitgelezen stek. Hij zocht en vond een echte specialiste in houtoven-gebakken zuurdesembrood: de Amerikaanse Sarah Lemke. Samen met Kobe’s sous-chef van In De Wulf, Rose Greene, euh, “bemannen” zij nu De Superette, waar de robuuste houtoven centraal staat. Over powervrouwen gesproken!

Het resultaat is een plek waar je terecht kan voor geweldig houtovenbrood en artisanaal gebak, maar ook kan aanschuiven voor ontbijt, lunch én diner. Specialiteiten zijn natuurlijk het zuurdesembrood en alle zoete en hartige afgeleiden, bereide vleesjes zoals pastrami en worstjes, pizza’s en allerlei gefermenteerde en lang bewaarde groenten. Vrij uniek in België, en dus is er zeker ook een markt voor het nieuwe boek van De Superette dat net is uitgekomen.

ovenschotel - 2 ovenschotel - 6 ovenschotel - 7 ovenschotel - 1
Naast de vele recepten uit De Superette, staan er in het boek ook mooie verhalen, van Sarah, Rose en Kobe verwoord door Dorien Knockaert. Het groot deel van het boek draait om ‘zuurdesemstarter’, de natuurlijke gist die het brood laat rijzen. Je kan dat vrij gemakkelijk zelf maken, maar het vraagt wel wat kennis, toewijding en vooral geduld. Een serieuze barrière voor veel mensen, inclusief mezelf wel. Dorien heeft zichzelf ook aan de zuurdesemproef onderworpen, om te zien of het ook haalbaar is ‘voor de gewone mens’. Ik heb goed moeten lachen toen ze vertelde dat ze haar starter in een tasje heeft moeten meenemen naar een kookworkshop, om hem goed in ’t oog kunnen houden. Zuurdesem heeft veel aandacht en liefde nodig, dat proef je in het brood van De Superette! Maar Dorien’s experiment is geslaagd, en het triggert wel om het zelf uit te proberen…

In het boek staat dus een zeer uitgebreide uitleg om je eigen zuurdesembrood te maken, en eens je je zuurdesemstarter hebt, kan je heel wat andere brood en gebak maken. Aan de andere kant, kan je heel wat recepten niet maken, zonder de starter. Tja, ik laat het niet aan mijn hart komen, en probeer toch om het veelgeprezen ‘monkeybread’ te maken. Monkeybread is een dessertje dat je maakt met restjes croissantdeeg. Ik speelde dus wat vals, en kocht zo’n blikje met croissantdeeg, om je eigen croissantjes te rollen.

ovenschotel - 8
Je haalt stukjes deeg door een suiker die je op smaak gebracht hebt met kaneel, gember, appelsienzeste… Die stukjes duw je in een muffinblik, en eventueel nog wat rood fruit erbij. Dan een tijdje in de oven, lang genoeg, zodat de binnenkant ook goed gebakken is. Resultaat is een heerlijk zondig gebakje, krokant vanbuiten, zacht vanbinnen en een heerlijk gekaramelliseerd korstje onderaan. Je zou dit ook kunnen maken met restjes bladerdeeg, die je overhebt van bijvoorbeeld een quiche. Ik ga in ieder geval die restjes voortaan invriezen! En dat past dan weer wat beter in de filosofie van De Superette!

Komen verder ook nog aan bod in het boek: een hoofdstuk over ontbijten, de lunch, het avondeten (mét het recept voor de pizza’s), zoetigheid, drankjes en bewaren. Kortom, een must-have voor al wie houdt van de keuken van De Superette, en met veel liefde zelf aan de slag wil met recepten voor écht eten.

De Superette, het kookboek, is te koop bij De Superette zelf, in de betere boekhandel, of hier!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

6 Comments

  1. Petra Vanthournoudt Reply

    Is het boek: De superette: Het kookboek, nog te bestellen?

  2. ann Teetaert Reply

    Beste,

    Is het boek de superette nog ergens te koop aub?

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.