Zoals verschenen op VTM Koken.

Op één van de laatste zomeravonden werd ik uitgenodigd door Languedoc-wijnen om mee aan te schuiven aan de langste tafel van België bij Vrienden van de Smaak.

Initiatiefnemer Didier Bastiaans organiseerde met Vrienden van de Smaak een hele zomer lang diners op unieke openluchtlocaties, waarbij het eten werd bereid door topchefs die locale producten gebruikten. Ter ere van dit laatste avondmaal mochten Wout Bru en Philippe Van den Bulck hun kookkunsten laten zien. De wijnen werden integraal geserveerd door Languedoc.

We werden verwacht in Hof ter Linden te Edegem, een onlangs door Kempisch erfgoed en provincie Antwerpen opgekocht kasteel en landgoed. Na enkele voortreffelijke hapjes van de gelegenheidchefs en lekkere bubbels van Crèmant de Limoux, kregen we een rondleiding in en rond het indrukwekkende kasteel en volgde ook een kleine appetijtopwekkende wandeling rond de vijver van het landgoed.

vvds2 vvds3 vvds4

Een 40 meter lange tafel met 120 plaatsjes stond gedekt met eveneens 120 verschillende borden, want ja, iedereen moest een eigen bord meebrengen en er onderaan een persoonlijke (culinaire) boodschap neerpennen. Het was dan natuurlijk de bedoeling om vooral niet aan je eigen bord plaats te nemen, over een conversation starter gesproken! Aan de tafel met bontgekleurde bordjes schoof ook een gevarieerd gezelschap aan. Zo maakte ik kennis met de eigenares van een kinderboerderij en paardenmelkerij en ontdekte mijn gezelschap dat hij tegenover zijn kleuterjuf kwam te zitten!

vvds5 vvds6 vvds7

Ondertussen brengt Wout Bru ons in warme Zuiderse sferen met een warm tomatentaartje met gekonfijte mozzarella en basilicum.  Met de zon die ondergaat verdwijnt ook het laatste beetje zomerse warmte. Dekentjes worden bovengehaald en terraswarmers aangestoken. Hierbij komt een quiche met Baas Gansedonck-kaas, herfstige hazelnoten en peertjes in een fris najaarsslaatje van Philippe Van den Bulck. Het valt niet te ontkennen: de herfst is hier en ze smaakt fantastisch!

vvds8 vvds9 vvds10

En daar is Wout Bru weer met zijn Provençaalse invloeden: Axuria melklam uit de Pyreneeën met een Provençaalse ratatouille, gekonfijte look en olijfoliepuree. Heerlijk zacht vlees met intense smaken als afscheid aan de Indian summer. Zoet sluiten we af met Antwerpse handjes met iced cheesecake en veenbessen, geparfumeerd met Elixir d’Anvers à la Philippe Van den Bulck. Samen met de ambachtelijke koffie van lokale koffiebranderij Verheyen blijkt dit een voortreffelijke afsluiter van een mooi seizoen ‘Vrienden van de Smaak’.

vvds11 vvds12 vvds13 vvds14 vvds15

Wie dit zelf niet kon meemaken, niet getreurd, de voorbereidingen zijn al volop bezig voor een nieuw seizoen Vrienden van de Smaak in 2013. Het wordt uitkijken naar een nieuwe, smaakvolle zomer!

Foto’s: Raf Ketelsagers

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.