Het is de 17de van de maand geweest, en dan geef ik graag opnieuw het woord aan gastblogger Anne. Ditmaal schoven we aan op het zonnige terras van Taqueria Tranquilo.

Toen ik een aantal jaren geleden op verlof ging naar Mexico, kwam ik niet meteen razend enthousiast terug over de keuken van ginder. Integendeel zelfs, ik denk dat ik tot een jaar nadien geen tortilla meer gezien heb. Ik herinner mij vooral een eerder eentonige keuken met veel maïs en kip en overal, maar werkelijk overal, van ontbijt tot diner de onvermijdelijke en meestal eerder duffe zwarte bonendrab bij. Toch is er gelukkig ook wel wat blijven hangen…

Als één van de hoogtepunten op culinair gebied herinner ik mij de tostadas op de kleurrijke mercado van Coyoacán, een wijk in Mexico-Stad, bekend om zijn vele kunstenaars en dan vooral Frida Kahlo. Zij leidde er een getormenteerd en tumultueus leven in haar Casa Azul, afwisselend met echtgenoot en muralist Diego Rivera en verschillende minnaars zoals de Russische revolutionair Leon Trotski én ze schilderde er uiteraard haar prachtige befaamde zelfportretten. Die hectiek gonsde nog steeds door de wijk en tot op de overdekte mercado, met ergens middenin een tostada paradijs. Voor enkele tientallen Mexicaanse Pesos kon je er een schoteltje met een variatie aan tostadas samenstellen van op het flashy menubord.

13659007_1728999690645277_8480159943086394354_n

Een tostada bestaat uit een getoaste tortilla als bodem die laag per laag wordt opgebouwd met verse ingrediënten die op grote schotels zijn uitgestald aan het marktkraampje. Op de bodem wordt een laagje saus verdeeld zoals guacamole, de onvermijdelijke zwarte bonen salsa, salsa verde,… dan komt het gekozen ingrediënt zoals kip, tonijn, camarones, pulpo, ceviche,… dan een mix van groenten zoals sla, ajuin, tomaten, avocado,… om te eindigen met kaas of zure room en hot salsa naar keuze. Overheerlijk en perfect fris en licht om de Mexicaanse hitte te trotseren!

Anno 2016 woedt er door onze contreien een ware taco gekte. Er was al Caracas op de Paardenmarkt in Antwerpen waar je terecht kan voor authentieke Latijns-Amerikaanse ingrediënten en take-out taco’s of tacoboxen. Gelukkig voor iedereen lijken die taco’s qua stijl veel meer op de hierboven beschreven tostadas van op de mercado in Coyoacán dan op de vettigheid die je in de gemiddelde tex-mex keten vindt. En dan was er natuurlijk ook de pop-up Jalapeño Loco die het volk taco’s leerde eten. Benieuwd waar die nog mee op de proppen gaan komen…

Maar gelukkig hebben we nu ook al een nieuwe vaste waarde: in maart opende op de Dageraadplaats de eerste echte Antwerpse taqueria. Tranquilo is de naam die bij het gezapige sfeertje in de Zurenborgwijk past én bij het concept van de bar: niets moet, alles mag. Dat moesten we dringend toch wel eens gaan uitproberen en kijk, de 17de van de maand bleek toevallig op een zonnige zondagnamiddag te vallen. Ideaal! Met een gezelschap van 4 volwassenen en 2 kleuters spraken wij af op de Dageraadplaats en namen plaats in de kleurrijke (en een beetje afbladderende) stoeltjes op het terras. Moesten de lindebomen palmbomen zijn, ik waande mij zo in Mexico. Misschien probeerde een naburige eigenaar daarom wel wat lindebomen om te toveren tot palmbomen :-).

tranquilo - 3 tranquilo - 4

Aperitieftijd is al aangebroken, dus we bestellen slushy margarita’s, Corona’s, pedagogisch verantwoorde frisdrank voor de kleuters en ahum, alle nacho’s op de kaart. Alle nacho’s dat wil zeggen een schotel nacho’s met 3 verschillende dips (salsa verde, guacamole en zure room met komijn) én een schotel nacho’s tranquilo (met pulled pork, salsa en gesmolten kaas). Beiden zijn in een mum van tijd op, zeker als de kinders nog even komen helpen. De slushy margarita is trouwens top!

tranquilo - 1 tranquilo - 2

Nadien is het al bijna etenstijd en we waren hier om alles te proberen toch, dus we bestellen ook de rest van de kaart. Dat zijn 4 verschillende taco’s en 2 quesadilla’s. De tacobodems zijn van maïsbloem, dat zit al goed. Er zijn 4 variaties: pulled pork, chipotle kip, courgette met feta en maïs en champignons, elk met een eigen garnituur. De ene taco valt al wat meer in de smaak dan de andere, maar lekker en vers zijn ze wel allemaal. Quesadilla is de Mexicaanse versie van croque monsieur: een getoaste tortilla met kaas tussen gesmolten en nog een ander ingrediënt. Hier één met de zwarte bonen salsa en één met de Mexicaanse versie van chorizo, een gekruide gehaktmengeling. Die laatste werd overtuigend goedgekeurd door de kleuter die ondanks de vermelding “mildly spicy” alles gretig opat.

tranquilo - 5 tranquilo - 6

De ijsjeskar komt net op tijd voor een geschikt kinderdessert, dus mogen wij nog een slushy margarita als afsluiter. Aha, eindelijk is de zomer in het land! Wie het stad niet snel uitgeraakt en toch een vakantiegevoel wil, is hier op de juiste plaats! Zeker met deze zomerse temperaturen. Of wie bij regen of in de winter een opkikker nodig heeft. Kortom, elke reden is goed om bij Taqueria Tranquilo te passeren. En het is kinderproof bevonden!

Tranquilo
Dageraadplaats 21
Antwerpen

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.