Na het Wagyu event waar ik in de vorige blogpost over sprak, kreeg ik een mooi pakket wagyu mee naar huis. Een rumpstuk klasse A4, van maar liefst 1100 gr! Meer dan genoeg om mee te experimenteren!
Gegrilde wagyu steak met sobanoedels en groene asperges
Voor mijn gerechtje met wagyu beef wilde ik toch de Japanse toer opgaan. Wagyusteak-friet met béarnaisesaus leek heiligschennis… Daarom koos ik ervoor om het wagyu vlees ‘tataki stijl’ te serveren met sobanoedels, een lekkere Japans-geïnspireerde dressing en gegrilde asperges erbij. Vermoedelijk niet heel authentiek, maar lekker was het sowieso!
- 200 gr wagyu steak
- 150 gr sobanoedels
- 200 gr kleine groene asperges
- 2 lente-uitjes
- 1 el zwart sesamzaad
- 1 kl sesamolie
- Peper en zout
Voor de dressing
- 1,5 el sojasaus
- 2,5 el arachideolie
- 3 el rijstazijn
- 1 el mirin
- 2 kl bruine suiker
- 20 g gember
- 1 teentje knoflook
- 1 kl chilivlokken
- Sap van ½ limoen
Haal de wagyu steak op tijd uit de koelkast en kruid met zout.
Maak de dressing: rasp de gember en knoflook. Doe alle ingrediënten in een bokaaltje en schud goed door elkaar.
Breng een pot gezouten water aan de kook. Kook de sobanoedels 5 minuten. Snij ondertussen de uiteinden van de asperges weg. Voeg ze bij de sobanoedels en laat nog 2 minuten koken. Giet af en laat een klein beetje afkoelen. Haal de asperges uit de noedels en hou even apart. (Je kan ook twee aparte potjes koken als je niet wil ‘vissen’ naar de asperges).
Verhit een grillpan op hoog vuur en bak de wagyu steak kort aan beide kanten (max 90 sec. per kant). Leg op een (verwarmd) bord en laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Bestrijk de asperges met sesamolie en grill ze nog kort in de grillpan. Snij de lente-uitjes in ringen.
Meng de sobanoedels met 3/4de van de dressing. Schep er de gegrilde asperges door. Schik op diepe borden. Snij de steak in reepjes. Schik bovenop de sobanoedels en lepel er de rest van de dressing over. Werk af met lente-uitjes en zwart sesamzaad en serveer meteen.