Dat Simpel van Yotam Ottolenghi een fantastisch kookboek, dat hoef ik hier niet meer te vertellen zeker? Ik schreef er hier al een uitgebreide blogpost over. Ik haalde er ook inspiratie uit om een recept samen te stellen voor een meal prep. Het werd een combinatie van 2 recepten uit het boek: Lamsburgers met pistachenoten en yoghurtsaus met sumak en geroosterde mini-wortels met harissa en granaatappelpitten. Topcombinatie!

En mag ik dat nu zelf zeggen? Wat een schitterende foto’s toch? De credits zijn niet (alleen) voor mij, want Ellen van Kokerellen en Laurence van As Cooked by Ginger hebben me geholpen met de styling en fotografie. We organiseerden een dagje samen om mekaar wat bloggerskills aan te leren/bij te schaven, super gezellig! Bon, ge merkt het, weinig credits voor mezelf ditmaal, maar ik moest dit geweldige recept toch bloggen?

Lamsburgers met pistachenoten en geroosterde wortelen

Ingrediënten voor 2 personen, bereidingstijd: 35 minuten

  • 200 gr lamsgehakt + 100 gr rundsgehakt (of 300 gr lamsgehakt)
  • 50 gr rucola
  • 1 ui
  • 1 teentjes knoflook
  • ¼ citroen
  • 400 gr jonge, dunne wortelen
  • 1 klein bosje koriander
  • ½ granaatappel
  • 30 gr pistachenoten (gewicht gedopt)
  • 2 kl sumak
  • 1 kl komijnzaad
  • 1 kl honing
  • 1 el (rozen)harissa
  • 1 kl korianderzaad
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 50 gr boter
  • Olijfolie
  • Extra vierge olijfolie
  • Peper en zout
  1. Verwarm de oven voor op 230 ºC. Smelt de boter. Voeg de komijnzaadjes, de honing, de harissa, 1 el olijfolie en zout toe aan de boter en meng. Was de wortelen grondig (je hoeft ze niet te schillen) en wentel ze in de boter. Zet 25 min. in de oven.
  2. Hak de pistachenoten grof. Hak de helft (25 gr) van de rucola grof. Schil de ui en pel het teentje knoflook en snij in grove stukken. Hak de ui en de knoflook fijn in een hakmolentje of met een mes. Hak de pistachenoten grof. Doe de gehaktsoorten in een mengkom en voeg de ui met knoflook, pistaches, rucola, 1 el olijfolie en peper en zout toe. Meng en vorm met vochtige handen burgertjes.
  3. Maak de pitjes los uit de granaatappel.
  4. Verhit 1 el olijfolie in een antikleefpan en bak de lamsburgers 3-4 minuten aan beide kanten.
  5. Meng de yoghurt met enkele druppels citroensap, 1 el extra vierge olijfolie, de helft van de sumak en peper en zout.
  6. Verdeel de yoghurt over de borden. Leg er de gebakken burgertjes en de wortels bij. Leg er de rucola bij. Strooi er de rest van de sumak over. Werk af met korianderblaadjes en granaatappelpitjes en serveer.
Lamsburgers met pistachenoten en geroosterde wortelen

* Ik gebruik liever een mengeling van runds- en lamsgehakt, dan puur lamsgehakt, omdat dat soms iets te fel kan afsmaken.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.