Als mensen mij vragen wat ik moet hebben voor mijn verjaardag, is’t antwoord altijd ’t zelfde: eens goed gaan eten! Het is ondertussen een mooie traditie geworden met mijn ouders. Ze namen me de voorbije jaren al mee naar o.a. Het Gebaar, De Kromme Watergang, Bartholomeus en dit jaar werd het De Jonkman.

Ik kwam Filip Claeys al regelmatig tegen op verschillende culinaire events, bijv. bij Nespresso, in de Miele keuken bij de opening van Mercado, op Batibouw bij Bauknecht, vorige week nog op Kookeet. En hij is natuurlijk de mede-oprichter van het geweldige initiatief North Sea Chefs. Kortom, Filip is zeer actief in de culinaire wereld, immersympathiek en altijd klaar voor een babbeltje! Ik vond het al een beetje schaamtelijk dat ik hem overal tegenkwam, maar nog nooit in zijn restaurant was gaan eten… Dat is dan bij deze geregeld :-).

We boekten voor de lunch op een donderdag, en het was meteen een eerste echt herfstige dag. Een aperitiefje in de tuin zat er dus niet in, maar we voelden ons meteen thuis in het gezellige interieur met warme tinten en schitterende houten muur. Er is een drankenkaart voor het aperitief, dat vind ik wel fijn. Rustig de tijd nemen om te kiezen, en nog wat extra uitleg krijgen over de seizoenscocktails, de speciale cuvee De Jonkman champagne… Ik kies voor de cocktail ‘de zuurpruim’ (ik voel me niet aangesproken) met opgelegde pruimen, mijn ouders een mocktail. Dixit de papa: “Dit is nu de eerste keer in mijn leven dat ik een mocktail drink, maar het is lekker!”.

De Jonkman Brugge  De Jonkman Brugge De Jonkman Brugge

Ik ben wel fan van enkele hapjes om de smaakpapillen op te warmen, en de hapjesstoet die ze bij De Jonkman aanrukken, overtreft mijn stoutste dromen! Ik noteer wat me verteld wordt, maar elk detail vangen is moeilijk… Genieten lukt des te beter!

Cannelloni met wortel met 5-kruidenpoeder

De Jonkman Brugge

Ijsbonbon met ganzenlever en crème van citroenlimonade

De Jonkman Brugge

Tzatziki met rode biet en komkommer

De Jonkman Brugge

Kwarteleitje met een nog smeuïge dooier, omhuld met crunch van eekhoorntjesbrood en gedroogde ham (favoriet!)

De Jonkman Brugge

Broodje met makreel

De Jonkman Brugge

Huisgerookte hondshaai

Gelakkeerd lamsflank spek met pickles

De Jonkman Brugge

Wulken béarnaise

De Jonkman Brugge

Filip komt trouwens telkens zelf het menu voorstellen aan de tafel. Er is keuze uit een 5, 6 of 7-gangen menu, een marktmenu met voor-, hoofd- en nagerecht en nog een mooie à la carte keuze. We kiezen voor het marktmenu. De wijnkaart is trouwens ook echt indrukwekkend. De sommelier, Jasper Van Papeghem, is joviaal en grappig, en heeft heel veel te vertellen over ‘zijn’ wijnen. We vertrouwen hem dan ook volledig in de pairings bij de gerechten.

Tijd voor het voorgerecht! Dat is een cannollini van ingelegde hollsteiner (van Bart Lonneville uit Damme) met tomaat, lavasolie en subtiele schilfers van Zwitserse Belper Knollekaas. We krijgen er ook nog huisgebakken zuurdesembrood met gebrande mout en hoeveboter met zeezout bij. In het glas een witte Spanjaard: Mar de Envero – Troupe, 100% Albariño. Een volle, stevige witte die mooi standhoudt bij het rundsvlees, lekker!

De Jonkman Brugge

Nog een fijne verrassing: we krijgen een extra tussengerechtje aangeboden, met bijpassende wijn: zalig zachte zeekat met mousseline met vanille, witte bonen en rammenas. Een gerecht dat het druilerige weer instant doet vergeten, met een frisse fruitige Duitse witte wijn erbij: Handwerk Spätburgunder van wijnmaakster Julia Bertram, we krijgen er zelfs een hele bio over haar bij, leuk!

De Jonkman Brugge

Catch of the day uit de Noordzee (uiteraard!) is pladijs met paksoi, curry, champignons en venkel. Overheerlijk! En bij het rundsvlees kregen we een witte wijn, ditmaal slaagt de sommelier er weer in om de vis mooi te pairen met een Portugese rode: “Vinhos Authenticos Sem Maquillhagem” van Filipa Pato en William Wouters (een Belg!), jawel, wijn zonder make-up, maar met veel authenticiteit, smaak en puurheid.

De Jonkman Brugge

Voor de dessertronde krijgen we een prachtig sablée taartje voor de neus met caramelia chocolade, druif en cassis. En daarbij ook nog een za-lig bolletje vanilleijs met kaneel. Het culinair feest wordt afgesloten met Nespresso koffie (What else?) en thee. En uiteraard nog een hele resem zoete verwennerijen erbij, waarvan de originele sigaar, gepresenteerd in een sigarenkistje en met Filip Claeys-sigarenbandje, het meeste blijft hangen.

De Jonkman Brugge De Jonkman Brugge De Jonkman Brugge De Jonkman Brugge De Jonkman Brugge De Jonkman Brugge De Jonkman Brugge

We kijken terug op een zalige lunch. Zowel het eten, de wijnen als de bediening was van topniveau, en tegelijkertijd steeds erg ‘down to earth’ en hartelijk. Wat wil je nog meer? Merci team De Jonkman, het was echt fantastisch! En bedankt mama en papa uiteraard, voor weer een memorabel verjaardagscadeau.

De Jonkman
Maalsesteenweg 438
8310 Sint-Kruis Brugge

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.