Als er 1 restaurant hoog op mijn verlanglijstje van 2017 stond, dan was het wel AIRrepublic in Cadzand. Twee maal logeerden we dit jaar een weekje met familie in Cadzand, en toch lukte het niet toen. De eerste keer in mei had ik niet echt op voorhand gereserveerd en liepen we op goed geluk binnen. Uiteraard was er geen plek. Die vakantie had ik ook een lunch met mijn man gepland bij Pure C voor onze huwelijksverjaardag, dus dat compenseerde die lichte teleurstelling ruimschoots :-).

In augustus waren we opnieuw in Cadzand, en had ik op voorhand geprobeerd om online te reserveren om de verjaardag van mijn schoonmoeder te vieren, maar helaas was alles al volzet (met het drukke weekend van 15 augustus). Ook via de wachtlijst konden we geen plekje veroveren. Jammer, maar we hadden wel een zalige lunch bij Le Sommet, ook een aanrader in Cadzand! Bij AIRrepublic kan je trouwens ook binnenlopen in het AIRcafé voor een drankje en hapjes, dat deden we dan ook regelmatig….

En dan kwam daar eind 2017 tóch nog de uitnodiging, met dank aan Delhaize, om mee te gaan naar AIRrepublic voor een lunch. Driewerf hoera! Ondertussen had ik het prachtige jachthavenpavilioen waar het restaurant huist al in verschillende seizoenen mogen aanschouwen, maar aan het begin van de winter was het toch weer heel wat anders. De Noordzee in de mist, rijm aangevroren op de duinplanten… Echt magisch! Een lange tafel staat voor ons klaar in het midden van het restaurant. Er is een lichte lunch voor ons voorzien, die toch vrij uitgebreid blijkt. Mij hoor je niet klagen!

De avond ervoor at en dronk ik –ahum- al uitgebreid bij Ardent, dus beginnen met een mocktail op basis van passievrucht was geen slecht idee, én overheerlijk! Daarbij komt een dip van champignons met pane carasau en een Zeeuwse creuse met dashi, jalapeño en granité van sake. Zonder meer za-lig!

Grote blikvanger in de keuken is de houtoven, waaruit het keukenteam een bangelijke ‘Elzas’ pizza tovert met kreeft, zeewier en lardo collonata die er heerlijk over smolt. Origineel gepresenteerd trouwens op een omgedraaide ‘Surface’ kom.

Sergio Herman heeft een speciale band met mosselen, en nu heb ik ze eindelijk kunnen proeven, en ja, de superlatieven vliegen hier in’t rond, ik ben me er bewust van, maar deze mosselen in combinatie met oude kaas en dille waren écht het einde!

Het zeevruchtenfeest blijft nog even duren met een kommetje botermalse zeekat in originele combinatie met Nduja (pikante ‘smeerbare’ salami uit Calabrië) en krokant brood.

En daar nog zo’n fenomenaal gerecht: Mooi krokant gebakken rode poon in ‘Zeelandaise’, een hollandaise op basis van schaalvruchten (denk ik toch). Genieten!

Afsluiten doen we met een crumble met duindoornbes, appel en vanille-ijs. Heel lekker maar ondertussen heb ik mijn verzadigingspunt wel al bereikt. Een shotje Hierbas de las Dunas van Pure C is een ideaal zakkertje!

AIRrepublic overtreft mijn verwachtingen. Het was meer dan zalig. Dit is gastronomie uit zijn klassiek, stijf kader getrokken en dat doet Sergio op z’n best. Die losse sfeer in combinatie met zo’n geweldig eten is een absolute winner. Blij dat de ‘klassieke’ gids Michelin hiervoor ook openstaat, en vorige week AIRrepublic met een ster bekroonde! Alhoewel, nu wordt het misschien nóg moeilijker om er een plekje te veroveren…

AIRrepublic
Maritiem Plaza 1
4506 KZ Cadzand-Bad

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.