Vanmiddag was het weer zover: de voorstelling van de nieuwe Gault & Millau gids 2018. Sinds vorig jaar gaat dat gepaard met een enthousiast feestje waarbij zowat heel gastronomisch België aanwezig is. Belangrijkste is uiteraard de voorstelling van de gids, met daarin ook nieuwe jaarlijkse uitschieters. Hét moment om je favorieten toe te juichen of net nieuwe ontdekkingen te doen. 

Jawel, ook dit jaar vielen er enkele zaken/chefs die me nauw aan het hart liggen in de prijzen!

  • Jo Grootaers van Altermezzo in Tongeren is Jonge Chef van het Jaar (regio Vlaanderen). Ongeveer 2 jaar geleden kwam Jo zowaar bij mij thuis koken. Nog altijd 1 van de graafste ervaringen die ik heb mogen meemaken als foodblogger en ik proefde het toen al, die Jo zou het echt maken. En kijk!

    De afgelopen jaren hebben we dit rastalent zien groeien. Elk gerecht dat we hier aten, blaakt nu van zelfvertrouwen – je proeft de ziel van een jonge meester,” klinkt het verder opvallende lovend in de nieuwe gids. “Zijn gerechten zijn uitgepuurd en gaan naar de kern van de zaal. Wij buigen diep voor deze nog altijd jonge Topchef!

  • Nieuwe categorie: POP. Laagdrempelige zaken (niet enkel restaurants) waar je voor prima prijs/kwaliteit lekker kan eten, drinken en genieten. En dan verbaast het niet dat Bar Palmier, de jongste (of toch bijna) hotspot (ik zoek nog even een beter woord) van Dennis en Ellen van L’epicerie du Cirque met de eerste prijs gaat lopen.
  • Nieuwe ontdekking dankzij mijn zus, en dit jaar ook Italiaanse chef van het jaar: Felice Miluzzi van Rossi in Leuven. Mijn zus nam me er onlangs mee naartoe voor mijn verjaardag en het was echt zo goed. Was ik even blij dat ik een geheim pareltje ontdekt had… Ja lap :-). Nee, heel content voor Felice en dus inderdaad een geweldige aanrader.
  • Nog maar open sinds juli, maar komen al binnen met 14/20: Sōma. Ik schreef er net nog een verslagje over. Voor mij echt wel de ontdekking van het jaar. En ontdekking van vorig jaar Nathan krijgt 13/20. Blij met zo’n jonge talenten in Antwerpen!

Fin, het zijn maar enkele ‘hoogtepuntjes’ die ik eruit pik. Algemene conclusie is dat we verdorie toch verwend zijn in ons kleine landje met zoveel culinair talent present. Met de nieuwe gids bij de hand, kan je minstens 365 dagen per jaar lekker gaan eten, geweldig toch?

Mooi overzicht van alle laureaten op De Standaard.

Na de voorstelling van de gids kon er nog heel wat geproefd worden, en zoals je weet, laat ik me dat geen twee keer zeggen… Dat 2018 weer gaat smaken!


Mai Tai door Bar Burbure


Pop Award voor Bar Palmier

Heerlijk hapje met Triple d’Anvers door Bar Palmier

Opvolging verzekerd bij Van Tricht 🙂


Landenspecial dit jaar in teken van Tasty Thailand

Royal Belgian Caviar, hmmm!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.