Ik heb wel wat uurtjes gespendeerd in Oostende het voorbije jaar. Het vergelijkingsmateriaal met andere Belgische kuststeden is karig, maar toch kan ik met zekerheid vertellen dat Oostende mijn favoriet is! En leuk nieuws voor mede-Oostende liefhebbers: er is een nieuw hotel in town. En wat voor één!

’t Botteltje is een vaste waarde in Oostende en gekend als biercafé met het meest uitgebreide aanbod aan de Belgische kust en nu hebben ze er ook een hotel bij, aangrenzend aan het café, volledig in thema van jawel… bier!

Het hotel is sinds oktober open en ik kreeg de uitnodiging om eens te komen logeren en proeven bij ’t Botteltje. Weekendje Oostende met de man + eten en slapen met biertjes? Yes please! Vorig weekend met Wapenstilstand sprongen we de trein op richting Koningin der badsteden. ’t Botteltje ligt pal in’t centrum, niet ver van de dijk en op 10 minuutjes wandelen van het station.

Voorheen huisde er ook al een hotel in het pand, de kamers werden door ’t Botteltje volledig gerenoveerd en ingericht in thema van verschillende brouwerijen. Elke kamer is vernoemd naar een brouwerij. Er zijn 15 kamers, Standaard, Superieur of Suite/Familiekamer voor de respectievelijk zeer treffelijke prijs van 70, 80 of 90 euro per nacht inclusief ontbijt. Wij mogen inchecken en meteen klinken bij brouwerij Strubbe, want in de koelkast in de kamer staan 2 biertjes voor ons fris van de Oostendse brouwerij: Keyte Dobbel-Tripel en Dikke Mathilde. Santé!

Met ons biertje in de hand (een aangepast glas had misschien wel fijn geweest) overschouwen we onze ruime en luxueuze kamer: grote foto van de vaten in de brouwerij, comfy en groot bed, zithoek, grote tv en fancy badkamer met regendouche. Dat zit alvast goed!

Er staat ook een diner gepland bij café/restaurant ’t Botteltje, maar we gaan eerst nog een avondwandeling doen op de dijk en gaan voor een aperitiefje bij Histoires d’O. Geweldige cocktails en apero garnaalkroketjes daar!

Na een kleine opfrisbeurt op de kamer zakken we af naar ’t Botteltje voor ons diner. Op voorhand gaven we onze voorkeur voor een vismenu voor mij en vleesmenu voor meneer door en laten ons de avond lang verrassen. ’t Botteltje is een bruin café pur sang met een zeer uitgebreide bierkaart en maar liefst 16 bieren op tap. De grote zaak zit afgeladen vol, veel Britse toeristen ook, maar ons tafeltje staat uiteraard gereserveerd. Mijn man kiest voor wijn bij het eten, ik laat maar al te graag biertjes pairen bij het menu.

Het voorgerecht is voor beiden een surf ’n turf’je: in kriekbier gelakt buikspek, gamba en knolselderpuree. Een puik bord, waar ik een ‘Moinette blond’ bij geserveerd krijg. Pittig en fris, met tonen van honing. Lekker stevig voor een blondje, goede pairing bij de gamba’s en het gelakt buikspek.

Ik ben ook erg tevreden van mijn hoofdgerecht: op het vel gebakken zeebaars, risotto, boschampignons en een heerlijke mousseline met Keyte, daar is de link weer met onze kamer! Daarbij krijg ik een indrukwekkende kelk Paix Dieu van het vat. Een abdijbier Tripel met ronde, romige smaak en stevige afdronk. Leuk weetje is dat dit bier enkel bij volle maan gebrouwen wordt. Mijn man eet varkenswangetjes met donkere Keyte, seizoensgroentjes in een leuke cocotte en frietjes erbij. Stevige porties hier trouwens!

De bierkaart wordt ook getrokken bij het dessert: we krijgen een tiramisu met Sint-Bernardus Abt en crème brûlée met La Chouffe. Klinkt speciaal, maar het is overheerlijk! We zijn niet met honger van tafel gegaan, dat kan je wel raden!

Slechts enkele trapjes te beklimmen (er is ook een lift, maar wat trappencardio mag na zo’n maaltijd) en we kunnen moe maar voldaan genieten van een goede nachtrust. De volgende ochtend genieten we van een lekker uitgebreid ontbijt met uitstekende pistoleetjes.

Na het uitchecken wagen we ons nog aan een streepje hedendaagse kunst met de tentoonstelling ‘Het Vlot’, Kunst is (niet) eenzaam, met Jan Fabre als curator. Een groot deel van de werken kan je bezichtigen in Mu.zee, de rest vind je verspreid over Oostende. Er zitten best indrukwekkende stukken bij van grote namen. Helaas hebben we niet al te veel tijd meer voor we de trein terug op moeten. Met de tickets van Mu.zee kan je de rest van de tentoonstelling nog tot eind april 2018 bezoeken. Wij sluiten ons weekend in Oostende af met een lekkere bagel bij Sanseveria.

’t Botteltje, zowel café/restaurant als hotel is een ware aanrader voor elke bierliefhebber. Bedankt voor dit weeral erg fijne weekend aan zee, Oostende!

’t Botteltje
Louisastraat 19
8400 Oostende

Nog meer leuk & lekkers in Oostende? Check mijn andere artikels:

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.