Blogwise is het in de zomer net wat rustiger (ik zat voornamelijk op terrasjes, jij ook?), maar kijk: daar kwam toch alweer een leuke uitnodiging binnen, en het was eigenlijk om nog meer terrasjes te doen. Ideaal toch? Ganda Ham had een zeer leuk voorstel: om hun lekkere gedroogde ham in de kijker te zetten, hebben ze een foodie tour in Gent opgesteld, met verschillende adresjes waar je op telkens een andere manier dit topproduct van eigen bodem kan proeven.

En daar heb je het al: wist jij dat Ganda Ham uit Gent komt? Ik eerlijk gezegd niet… Had mijn Oud-Keltisch niet zo stoffig geweest, dan had ik geweten dat ‘Ganda’ de oude plaatsbenaming is voor Gent. Nog een interessant weetje: Ganda Ham wordt gemaakt van Belgische kwaliteitsham die worden ingewreven met zeezout, en that’s it! Tijd doet de rest. Resultaat is een traaggerijpte natuurlijke gedroogde ham met een rijk aroma en vooral: géén bewaarmiddelen. Ze zijn er zelfs in geslaagd om de hoeveelheid gebruikt zout nog te verlagen, zonder te moeten inboeten aan smaak. Dat kan ik proefondervindelijk meer dan bevestigen.

Dat brengt ons naadloos bij die fameuze smaaktour doorheen Gent! Samen met een groepje fijne blogcollega’s ging ik vorige week dinsdag op stap bij de stroppendragers.

Ganda ham in GentDe eerste halte was bij wijnbar Ona. Ik ging er al ooit eens eerder langs, en kan me naast de heerlijke authentieke wijntjes vooral de lekkere vleesjes die à la minute op de Berkel flinterdun gesneden worden, herinneren. Als dat niet ideaal is. We krijgen zowel fijne plakjes Ganda Ham van de Berkel (je kan ze als het ware ‘opzuigen’, zo smeltzacht!) als dikkere rechtstreeks van de ham met de hand gesneden plakjes door de master carver van Ganda Ham. Dit zorgt voor een andere, intensere smaaksensatie. Daarbij komt een verrassende droge Lambrusco ‘Albone’ en een lichtrood glaasje Marion Valpolicella. Een frisse, elegante rode wijn met weinig tannines. Topcombinaties!

Wijnbar Ona in Gent

Tien minuutjes wandelen van bij Ona, mogen we voor het hoofdgerecht gaan aanschuiven bij Alix, Table & Jardin des Amis. In hun eigengemaakte elegante buffetstijl in de prachtige tuin ontdekken we een 5-tal bereidingen die subliem gepaird worden met plakjes Ganda Ham, die trouwens ook overheerlijk is als je hem krokant bakt in de oven…

Alix in Gent

Op het menu:

  • Quinoa met wortel, kaneel en mosterdzaad
  • Tatin van courgette, ricotta en Ganda Ham
  • Venkelsalade met pompelmoes, maanzaad en Ganda Ham
  • Salade van gegrilde aubergines met rode salsa, labneh van bergamot en Ganda Ham

Ganda Ham in GentGanda Ham in Gent

De drankjes bij Alix zijn trouwens ook uniek en erg verfrissend. Ik proef o.a. een heerlijk blond biertje van ’t Verzet en komkommerlimonade ‘Cucumis’.

Voor de volgende en laatste stop op onze tour moeten we even in de taxi springen. Die brengt ons naar de Gentse volkswijk Brugse Poort, bij Woest. Een nieuwe plek waar je kan ontbijten, lunchen of tapas eten. En speciaal voor ons hebben ze enkele desserts gecreëerd met Ganda Ham. Uniek op z’n minst, en vooral: erg lekker!

  • Super smeuïge brownie met pecannoten, bourbon whisky, St Môret en Ganda Ham
  • Geroosterd steenfruit met honing, mascarpone, munt en met maple gekaramelliseerde Ganda Ham
  • Panna cotta van kokos met getoaste kokosflakes en candied Ganda Ham
  • Zoet-zoute popcorn met Ganda Ham (OMG, zo goed!)

Woest in Gent

Wil je zelf eens op Gentse foodie tour? Bovenstaande zaken bieden de komende maanden Ganda Ham aan als aperitiefhapje en in hun gerechten. Moet je proeven!

Bedankt aan Ganda Ham en Walkie Talkie voor deze zeer smakelijke avond.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.