Word is out (dat heb ik altijd al eens willen zeggen, hihi): Binnenkort, op 17 september, vindt er een culinaire wedstrijd plaats tussen Nederland en België rond het thema paling. En… ik ben zowaar als “bondscoach” benoemd voor het Belgische team! Ik had de aartsmoeilijke taak gekregen om het chefteam bij elkaar te zoeken en te begeleiden tot en tijdens de wedstrijd.

(coverfoto: Paling in’t groen bij Café d’O)

Maar, ik kan met trots vertellen dat dit de drie Belgische toppers zullen zijn die in de kookarena (de Ahoy in Rotterdam trouwens) gaan aantreden:

Ik kies resoluut voor 3 jonge topchefs die, zoals ik zelf al mocht proeven, geweldig veel in hun mars hebben. Alledrie hebben ze ook grote affiniteit met het product paling.

De Nederlandse chefs zijn trouwens ook niet de minste. Tegen deze 3 zullen ze het opnemen:

  • Michel van der Kroft van t’ Nonnetje** in Harderwijk
  • Reinaud Kloprogge, junior sous-chef van La Rive Amstel InterContinental in Amsterdam
  • Marco van Wijngaard, sous-chef van ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht

Zo zal de wedstrijd gaan: tussen 12.00 en 15.30 uur worden drie gerechten gemaakt met paling als ingrediënt (o.a. paling in’t groen), voorafgegaan door drie amuses met paling. De creaties worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Felix Wilbrink, culinair journalist van De Telegraaf. En bestaat verder uit chefkok Dervilla O’Flynn van Ballymaloe House in Ierland en Euro-Toques Ierland, Culinair journalist Luc Hoornaert en Alex Koelewijn, palingspecialist en voorzitter Stichting Duurzame Palingsector Nederland. John van Gastropedia.nl is organisator. Alle info en een promofilmpje vind je op zijn blog.

Spannend toch he? Ik sta alvast te daveren op mijn benen! Wel grappig hoe dit allemaal tot stand gekomen is. Het was tijdens de palinglunch in restaurant ’t Nonnetje – waar ik hier al lyrisch over deed – dat boven een bordje paling in’t groen het idee werd geöpperd door John van Gastropedia.nl om een wedstrijd tussen België en Nederland te organiseren. En kijk, zo veel maanden later is het bijna zover!

Ik hou jullie hier zeker op de hoogte van het verdere verloop!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.