Vorige week donderdag werd ik uitgenodigd voor de opening van FERM, Bio Food & Market in Keerbergen. De uitnodiging was wat vaag, en Keerbergen ligt ook niet meteen bij de deur. Daarnaast is buitenkomen met dat kersverse kleintje wel een onderneming. Ik bedankte, maar ze drongen toch aan, het kindje was zeker ook welkom. Wel goed dan, ik nam mijn man ook mee, en het werd een geweldige avond, hoera!
FERM - 3

We wisten dus niet goed wat te verwachten, en de verrassing was des te groter! Keerbergen is ongeveer een half uurtje rijden van Antwerpen, dus best wel doenbaar. We kwamen aan in een prachtig pand, met vooraan een winkeltje, een grote koeltoog, dan een keuken en achteraan een hele ruimte om gezellig te zitten. Geweldig mooi ingericht, helemaal mijn smaak, met strakke lijnen, zachte tinten, en mooi verweerd hout. Er is zelfs een hypermodern haardvuur met waterdamp. Best wel gezellig, maar ook een beetje kitcherig.

FERM - 2

Wat is FERM nu? Zeker niet in één term te vatten, maar het codewoord is BIO! Alle producten hebben het bio-label, of de vis is duurzaam gevangen. “Over elk product is nagedacht, tot het suikertje bij de koffie”, aldus de zaakvoerders. Je kan er een selectie producten kopen, maar het oog valt vooral op de prachtige kleurrijke groentenschotels en taarten die in de koeltoog staan te lonken. Je kan dus meenemen, maar ook terplekke proeven. En het zou bijna jammer zijn dat je dat niet doet, in dat prachtige interieur!

FERM - 5

Macaron Manon en Stephanie van Koken op Hakken zijn er ook, samen met hun mannelijke wederhelften, en dus kunnen we gezellig aanschuiven aan een ronde tafel voor 6. We krijgen een voortreffelijke witte huiswijn ingeschonken (Chateau Tour des Gendres, Bergerac 2013) en een plankje brood met olijfolie, die net als een wijn wordt voorgesteld, origineel! Het zijn wel vier verschillende broden, die ze voor 80% gebakken geleverd krijgen, en zelf nog terplekke afbakken voor een gegarandeerd krokante korst. Er is bijvoorbeeld een ‘avondbrood’ bij, dat minder gluten bevat en dus lichter verteerbaar is, lekker!

FERM - 4

We krijgen eerst een bordje met verschillende salades die ook aangeboden worden om mee te nemen. Elke salade is stuk voor stuk geweldig op smaak gebracht en verrassend. Pluimen voor de Italiaanse kok Cristina Guidali. Op donderdag is er ook risotto, de specialiteit van chef Cristina, en laat het nu net donderdag zijn! Het is een lekkere, stevige risotto met boschampignons. Om af te sluiten krijgen we ook nog een dessertbordje, met enkele stukjes taart: ronduit geweldige citroen-kaastaart, een klein stukje glutenvrije ricottataart en chocoladetaart (ook lekker) en een verrassende cake met lavendel. Daarbij komt een thee van Løv, geserveerd in een schattig Japans theepotje.

Het was dus een zeer smaakvolle avond, FERM is helemaal goedgekeurd. De menu is ook om te watertanden, ik zou werkelijk alles willen proeven! Te beginnen met een origineel ontbijt, want dat bieden ze ook aan. Jammer dat het een eindje rijden is, maar dus wat mij betreft het zeker waard! Ik denk trouwens dat Antwerpen zeker ook klaar is voor een zaak als FERM, ’t is maar dat ze dat weten!

FERM bio food & market
Lindenstraat 10, Keerbergen

Profi foto’s © Kris Jacobs & Christophe Van Couteren

 

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.