Het legendarische Antwerpse kaasparadijs Van Tricht bestaat dit jaar zowaar 50 jaar! Het had een heerlijk cheesy feestje moeten worden, maar daar besliste het coronavirus anders over… Weer een event dat ik met veel tegenzin uit mijn agenda schrapte, tot de lieve Mireille van Mediatexture met een zalige verrassing voor mijn deur stond: een mooi kaasplankje van vader & zoon Van Tricht met hun eigen favoriete kaasjes!

Van Tricht

Ik wilde dat heerlijke kaasplankje niet zomaar zonder veel poespas thuis alleen opsmikkelen, dus bedacht ik een ideetje. Ik heb dezelfde kaasplankjes voor mijn ouders en zus laten samenstellen bij Van Tricht en ging ze zelf met de fiets bezorgen. We spraken op een avond via videochat af en beleefden een echte kaas & wijn (of bier) avond, zoals we in het verleden al zo vaak deden, met de kaasjes van Van Tricht. Leuke gesprekken bij heerlijke kazen, het voelde bij momenten echt aan als weleer. Een moment om te koesteren!

Het was dus ook een bijzonder kaasplankje. Niet enkel werd het gepresenteerd op het frontje van een wijnkistje (wat een origineel idee!), maar waren het dus ook de favoriete kazen van Michel en Frederik Van Tricht, vaak ook omdat er een eigen verhaal of creatie aan vasthangt. En daar zaten werkelijk enkele fantastische ontdekkingen bij. Ik licht er enkele favoriete van de favorieten uit 😉

Comté Marcel Petite Fort St. Antoine Réservation

Comté is één van Van Tricht’s paradepaardjes, en deze moet dan wel de Lipizzaner van deze paardjes zijn. Deze harde kaas uit de Jura, gemaakt van rauwe koemelk, rijpt eerst op een unieke locatie in een oud militair fort op 1.100 meter hoogte, om nadien verder in de rijpafdeling in de stadsbrouwerij in Antwerpen finaal optimale smaak te krijgen.

Old Groendal Kristal

Mijn ontdekking van de avond: Old Groendal Kristal. Een kaas die Frederic Van Tricht nauw aan het hart ligt en daarom exclusief exporteert naar de Verenigde Staten, Singapore en binnenkort zelfs Australië. Gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, enkel afkomstig van runderen die tijdens de zomer buiten grazen. Deze kaas levert ondanks zijn nog jonge smeuïg karakter reeds na 18 maanden een zeer fijn rijpingskristal met complexe umami en karameltoetsen. Een boerenkaas uit Rumbeke die daarom in het buitenland hoge ogen gooit.

Roquefort artisanal Le Vieux Berger van Yves Combes en Stilton van Colston Basset, affinage ‘Neal’s Yard’

Zowel vader als zoon Van Tricht zijn gek op blauw geaderde kaas en ze hebben elk hun voorkeur. Voor vader Michel is roquefort de kaas die zijn laatste avondmaal mag afsluiten en Frederic rekent op dat moment op een flink stuk Stilton. Twee vorstelijke kazen uit dezelfde familie met toch een heel eigen karakter. Eigenheid die bepaald wordt door de kaasmakers en de kaasaffineurs. Waardoor deze twee type blauwe kazen in het segment van respectievelijk roquefort als stilton terecht als de meest verfijnde  beschouwd worden. En voor vader en zoon Van Tricht het nec plus ultra zijn. Top! Maar ik ben het niet 100% met hen eens, want ‘hun’ Shropshire blue is voor mij echt het summum van kaasbeleving. Daar heb ik dan ook nog een stukje van op onze kaasplankjes gesmokkeld.

Mostarda

Ook iets dat ik bij Van Tricht heb leren kennen: mostarda. Dat is opgelegd fruit in een siroop met mosterd. Vooral de aardbeitjes vind ik heerlijk. Lekker zoet met toch een klein ‘beetje’ van de mosterd. Past echt zalig bij kaas, specifiek bij blauwe kaas. Voor iedereen aan de virtuele kaastafel was het een nieuwe ontdekking en revelatie!

Zelf een virtuele kaasavond organiseren? Van Tricht blijft open en levert ook in regio Antwerpen. Dikke aanrader!

Met dank aan Mireille van Mediatexture en Kaasaffineurs Van Tricht. Laat er gerust nog 50 jaar bij rijpen!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.