Moest ik een restaurantje hebben, dan is dit het type eten dat ik zou serveren. Toegegeven, een beetje hipster kost (inclusief e-mailen bordjes met hier en daar een hoekske af) maar zoooo lekker! Zou jij komen eten?

Vandaag heb ik in de aanbieding: crispy zoete aardappel- en halloumifrietjes met za’atar, een chuncky salsa met avocado (what else?) en een kick-ass chipotle mayonaise.

Geen goede tijden om een restaurant te openen, dus dan geef ik het recept maar mee… Ik geef je gelijk ook once and for all mee hoe je écht krokante zoete aardappelfrietjes in de oven maakt. Geniet ervan daar in uw kot!

Zoete aardappel- en halloumifrietjes met salsa en chipotle mayonaise

Voor 2 personen

  • 2 grote zoete aardappelen
  • 2-3 el maïzena
  • 1 blok halloumi (ik gebruikte Berloumi! Hashtag localfood enal)
  • 2 el bloem
  • 1 el za’atar
  • ½ bakje kerstomaten
  • 1 gele paprika
  • 1 avocado
  • 1 limoen
  • Klein bosje koriander
  • Enkele el mayonaise (of half om half mayo-yoghurt kan ook, die laatste had ik niet in huis)
  • Snuf chipotle poeder of enkele druppels chipotlesaus
  • Arachide- of zonnebloemolie
  • Extra vierge olijfolie
  • Peper en zout

Eerst gaan we krokante zoete aardappelfrietjes maken!

  1. Verwarm de oven voor op 230 ºC.
  2. Was de zoete aardappelen goed en droog ze terug af. Snij in lange frieten. Doe in een zeef en spoel de frieten heel goed, zodat alle zetmeel goed verwijderd is. Dep goed droog.
  3. Doe de maïzena in een bord en wentel de zoete aardappelfrietjes erdoor. Schik ze op een met bakpapier beklede bakplaat, zorg dat ze goed uit mekaar liggen. Kruid nog niet met peper en zout! Besprenkel met wat arachide- of zonnebloemolie. Zet 10-12 minuten in de voorverwarmde oven. Schep dan goed om en zet opnieuw 10-12 minuten in de oven.
  4. Als de frietjes mooi geblakerd zijn, haal je ze uit de oven. Laat ze een klein beetje afkoelen, dan worden ze nog krokanter! Kruid dan met peper en zout. Ondertussen kan je de rest klaarmaken natuurlijk!

Garnituren

  1. Pers het sap van de limoen. Schil de avocado en snij in blokjes, doe in een kom en giet er het limoensap over. Voeg 1 el extra vierge olijfolie toe. Schep om. Snij de kerstomaten in kwartjes en de paprika in blokjes. Snij wat van de koriander fijn (hou enkele blaadjes bij voor de afwerking) Voeg toe aan de avocado, schep voorzichtig om. Kruid met peper en zout.
  2. Meng de mayonaise met wat chipotle poeder of -saus. Heb je dat niet in huis, cayennepeper of een Mexicaanse chilisaus kan ook.

Halloumifrietjes

  1. Snij de blok halloumi in frietjes. Dep ze droog met keukenpapier.
  2. Doe de bloem en za’atar op een bord en meng. Wentel de halloumifrietjes hierdoor.
  3. Warm een bodempje arachide- of zonnebloemolie op in een antikleefpan. Bak de halloumifrietjes rondom goudgeel in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveren

  1. Schik de zoete aardappelfrietjes op een mooie schaal. Leg er de halloumifrietjes bij. Zet er een potje chipotlemayo bij. Verdeel er de chunky salsa over. Werk af met korianderblaadjes en wat extra chipotlepoeder.
Zoete aardappel- en halloumifrietjes met salsa en chipotle mayonaise, dat wil je toch proeven?

Nog meer zoete aardappel inspiratie vind je hier!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

  1. Tuurlijk kom ik eten. Laat maar weten wanneer de opening is!

  2. Hello to all
    In this puzzling time, I honey you all
    Esteem your relations and friends

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.