Al een tijdje op mijn radar en eindelijk gespot in het bos: verse daslook! Enthousiast heb ik een klein voorraadje geplukt om thuis zelf pesto mee te maken. Nadat ik deze foto op Instagram stories postte, kreeg ik de reactie binnen dat daslook plukkken eigenlijk verboden is. Oeps!

daslook
Versgeplukte daslook. Pluk voorzichtig en laat de knolletjes zeker zitten.

Ik heb het wat verder uitgezocht, en vond er eigenlijk weinig over terug, buiten een artikel over 2 mannen die meer dan 15 kg daslook hadden geplukt en bij hun kraag gevat waren, tja, die overdrijvers he. Maar goed, bij deze heb ik hier gemeld dat het niet mag. Moest je toch toestemming hebben of je hebt het bijvoorbeeld in je tuin staan,  geef ik nog deze daslook-pluk tips mee:

 1. Hou het beperkt. Als je het knolletje onderaan uittrekt, maak je de plant kapot. Pluk gewoon voorzichtig enkele blaadjes en wat bloemetjes.
 2. Let op dat je de juiste plant plukt. Het blad van daslook lijkt heel sterk op dat van bijvoorbeeld een meiklokje, en dat is net heel giftig! Als daslook in bloei staat, heeft het van die hele karakteristieke bloemetjes. Ruik ook goed aan de blaadjes, ze moeten een duidelijke lookgeur verspreiden.

Met mijn klein voorraadje maakte ik een zalige simpele penne met daslookpesto en kleine groene asperges. ‘De lente op je bord’ was nog nooit zo toepasselijk!

Penne met daslookpesto en kleine groene asperges

Voor 2 personen

 • 200 gr penne
 • 1 handjevol daslook blaadjes
 • 50 gr pijnboompitten
 • ½ citroen
 • 50 gr parmezaan
 • 150 gr kleine groene asperges
 • Goede extra vierge olijfolie
 • Klontje boter
 • Daslook bloemetjes om af te werken
 • Peper en zout
 1. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de penne beetgaar. 
 2. Verhit een antikleefpan zonder vetstof en voeg de pijnboompitten toe. Rooster op een matig vuur tot ze beginnen te verkleuren. 
 3. Hak de blaadjes daslook grof. Rasp 40 gr parmezaan. 
 4. Doe bijna alle pijnboompitten, daslook, 3 el extra vierge olijfolie en wat citroensap in een vijzel of keukenrobotje. Stamp of mix tot een groene daslookpesto.
 5. Snij de uiteinden weg van de groene asperges en blancheer ze 3 minuten. Giet af.
 6. Voeg geraspte parmezaan en peper en zout toe en meng. Proef of alle smaken goed in balans zijn.
 7. Giet de penne af, maar hou wat van het kookvocht bij. Meng er de daslookpesto door, voeg eventueel wat van het kookvocht van de pasta toe. 
 8. Smelt een klontje boter in een pan en glaceer de asperges kort in de boter.
 9. Serveer de penne met de daslookpesto, de rest van de pijnboompitten, nog wat geraspte parmezaan en de asperges. Werk af met daslook bloemetjes.
Penne met daslookpesto

Vind hier ook mijn recept voor Asperges à la flamande met daslook.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.