Eten, dat smaakt nog beter als je het eet met gelijkgezinden! En al zeker als het bij De Veranda in Berchem is. Erg fijn initiatief van Cookanista om foodbloggend Vlaanderen eens samen te brengen voor wat belooft een voortreffelijke avond te worden. 

Bovenop het al uitstekende menu (normaal 5 gangen voor €45), kan ze regelen dat we nog eens twee extra gerechtjes krijgen, én aangepaste wijnen, aperitief en koffie voor €80.

Met maar liefst 17 foodlovers pur sang schuiven we aan aan twee lange tafels in het compacte no-nonsens restaurant.
veranda1

Met veel natuurlijke schwung presenteert sommelier Daan ons een sprankelende aperitiefwijn (Dom. Ocre Rouge van Beaufort, La perle rose 2010 non dosée, buurt van Dijon, 100% pinot noir) en twee uitstekende hapjes: Gestoomde eieren met pijpajuin, dashi en zee-egel & butternut als luchtige crème en licht gepekeld met krokant spek en ingelegd mosterdzaad.

veranda2 veranda3

U denkt misschien: wow, de avocado kan plots foto’s trekken, maar nee, alle foto-credits voor Thomas Van de Water, aka Filet Pur.

Als voorgerecht volgt er langzaam gepocheerde kabeljauwfilet, groene asperges, gemarineerde sjalotten, grijze garnalen en dijonaise van Savora. Savora, dat is een soort van mengeling tussen pickles en mosterd. Klassieke start, erg verfijnde smaken!

veranda4
Weten 17 foodies wat “sot l’y laisse” is? Natuurlijk! Met het verhaal dat dit het enige stukske kip is dat Napoleon at moet je dus ook niet afkomen… Maar het kan voor de anekdotewaarde uiteraard nog wel eens verteld worden! De kleine kippenfiletjes dus met Chinese broccoli, zure room, crème van citroenschil, yuzu en verschillende radijzen. Het mooiste bordje wat mij betreft, en natuurlijk ook lekker.
veranda5
Als extra nr. 1 krijgen we Vichyssoise afgewerkt met gember, zalmeitjes, zonnebloempitten en Mimolette.
veranda6
Goed hoor, maar ik was een beetje weggeblazen door wat komt, waardoor bovenstaande net wat minder lijkt (maar dat is dus niet hé). Wat komt: Holsteiner (schouderstuk, 49 dagen gerijpt en gerookt) met emulsie van spinazie, zilveruitjes en mierikswortel. Hemeltje lief, zo’n zalig stukje vlees tijdens nog steeds volle ‘Dagen Zonder Vlees’-periode, dat is echt zondig overheerlijk!
veranda7

Het heerlijke zondige niveau blijft aan met konijn, bil langzaam gegaard en gelakt in de pan, crème knolselder, daslook, appel en poeder van wijnbladeren. Dat konijntje smelt werkelijk op de tong, en het poeder van wijnbladeren is verrassend kruidig!

veranda8

Ondertussen is fotograaf Thomas een unieke blik achter de schermen gegund.

veranda9 veranda10

Knallen doen we nog één keer met nagerecht nummer 1: Zachte verse geitenkaas, passievrucht, krokant en sorbet van yoghurt en schuim van karnemelk. Heerlijke hemelse witte wolkjes van zaligheid!

veranda11

Niet dat nagerecht twee er niet mag zijn hoor: Peer, rauw en als sorbet, koude sabayon van citroen, praliné, gerookte amandelen en broodkrokant.

veranda12

Wat een uitstekende avond! Tijd voor wat bloglovin’, want het zijn allemaal stuk voor stuk schatjes van patatjes, die foodbloggers! Daar kunnen die moddergooiende fashionblogsters iets van bij leren!

veranda13

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.