Voilà, het zit erop! En eerlijk gezegd: ik ben er niet heel rouwig om. Het is toch vreemd, iets niet “mogen” eten. Meestal kies ik gewoon waar ik zin in heb, because I can :-). Heb ik vlees (en vis) dan gemist? Niet echt!

Eerst en vooral ben ik eigenlijk maar zowat half geslaagd, maar meer daarover straks. Maar ook: ik heb fantastisch lekker vegetarisch gegeten/gekookt. In de zijlijn: ik heb er wél mijn doel van gemaakt om aan geheelonthouding van préparé te doen (Dagen Zonder Préparé, weet je nog?), en dat is me gelukt! Olé!

Maar dus, de eindbalans: 25 dagen volledig zonder vlees of vis, 18 mét vlees of vis, hoe klein het stukje ook was. Want met 1 klein stukje zondigen, moest de dag met een kruisje aangeduid worden. Wat me soms wel de foute motivatie gaf: “Ach ja, ik heb toch al vlees gegeten vandaag”. Ik probeerde het dus eerder van maaltijd tot maaltijd te bekijken (tenslotte eet je toch drie keer per dag), en zo zou mijn ‘score’ wel veel beter geweest zijn. Maar ja, who’s counting anyway?

Wat me ook opviel was dat er bitter weinig keuze is voor vegetariërs in de klassieke restaurants. Meestal maar één of twee gerechten op de kaart, of zelfs vaker helemaal niets! Er wordt dan hier en daar wel iets aangepast (genre “we kunnen het vlees gewoon weglaten” of “we zullen de kip vervangen door veggieburgers”), maar dat is niet vaak om over naar huis te schrijven. Teleurstellend! Een warme oproep naar de restaurateurs om hun kaart toch wat vegetarisch uit te breiden! Een uitzondering op de vaststelling: ik at een fan-tas-tische knolgroentengratin met geitenkaas bij Café Stanny in Antwerpen, daar weten ze wel wat lekker vegetarisch eten is!

image
En het vegetarisch koken vond ik dus ook echt wel plezant: een simpele pasta pesto, canneloni met aubergine en ricotta, vegetarische ‘sloppy joe’s’, salade met geitenkaas, speculoos en zoete aardappel, luie sushi, enz…! Het is sowieso iets dat ik ga blijven doen, op zoek gaan naar lekkere vegetarische gerechten, hopelijk doen de restaurants ook nog wat meer mee, want ik heb echt compassie met de stakkers van geheelonthouders! En respect, want ‘t is niet simpel verdorie!

image
P.S. Ontdekking van de Dagen: vegetarische préparé! Bijna zo lekker als ‘the real shizzle’!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.