Vorig jaar tijdens de Warmste Week (die moet ik niet voorstellen zeker), deden de jonge chefs van #jongkeukengeweld een fijne actie voor het goede doel (De Voedselbanken) en veilden ze etentjes, onder de naam #dewarmstebrigade. Ik bood nogal enthousiast mee, en won (voor 200 euro) onder andere een etentje bij C-Jules in Zottegem, hoera! Een restaurant dat al lang op mijn ‘to-eat lijstje’ prijkt, dus dat was extra mooi meegenomen. De veiling was voor een lunch voor 4 personen, maar na wat heen-en-weer gemail met chef Julie Baekelandt, was het geen probleem om ’s avonds te komen. Ik nodigde mijn ouders en man uit, een echt familie-uitje dus!

De rit van Antwerpen naar Zottegem is best een eindje, maar eens daar, worden we zeer warm verwelkomd door Julie herself. Ze zal ons ook de rest van de avond bedienen. Het is er rustig als we er zijn, en Julie vertelt dat ze enkel met een stagiaire in de keuken werkt dan, en een goede mise-en-place, dat spreekt voor zich.

Voor die 200 euro die we aan het goede doel schonken, is de avond helemaal all-in, van apero tot koffie, knap toch!? Mijn ouders en ik worden verleid voor een aperitief van het huis: witte porto met tonic, munt en limoen. Mijn man kiest voor een eenvoudig pintje.

Daarbij uiteraard ook hapjes: hummus met gedroogde olijven, Belotta ham (de poot staat op de toog) en in een tweede ronde aspergesoepje met hazelnotencrunch, ravioli van boschampignon met tartaar van Nobashi garnaal met schuim van dashi (benchmark voor de avond, me dunkt!) en een ansjoviswafeltje met zwarte olijf en parmezaan.

Er wordt wat “gediscussieerd” wie Bob zal zijn die avond, maar als ik op het menu zie staan dat er ook een mogelijkheid is voor aangepaste sapjes, ga ik overstag. Altijd fijn als die keuze er is! Dan mis ik de wijn eerlijk gezegd (bijna) niet….

Op naar het eerste gerecht! Carpaccio met toast van zwarte pens (normaal gezien beenmerg, maar die was niet geleverd, mooie vervanging!) en een koude crème van parmezaan. Ik krijg er een alcoholvrije gin fizz bij met mimoen, litchee, blauwe druif, citroen en kokos. Ik nip ook even van de wijn, en die heeft verrassend de zelfde smaaktoetsen. Knappe pairing!

De gerechten volgen op een mooi tempo. Daar zijn echte asperges à la flamande met de sublieme toevoeging van een langoustine waar een plakje lardo di collonata over gesmolten is (zá-lig) en een schuim van crustacés. In mijn sapje zit braambes, rozenwater, citroengras en granaatappel. Iets te uitgesproken en zoet bij dit gerecht naar mijn mening, maar het drinkt toch vlot weg.

Het zoute deel van de maaltijd wordt afgesloten met een stukje Pluma Iberico, lentegroentjes, ketchupboter, karnemelkpuree en een sausje op basis van Kampotpeper. Het sapje is er eentje met gember, appelsien en rode bes. Fris en pittig!

De laatste weken heb ik op restaurant veel desserts gekregen met rood fruit. Terecht uiteraard, maar ik had het ondertussen wel een beetje gehad. Tot ik Julie’s versie proefde! Echt zalig met verschillende texturen, temperaturen, niet te zoet of te zuur en dan dat ijs van mascarpone. Zalig!

En het feestje is nog niet gedaan, met schattige mini-boules de berlin én een crème brûléeke comme il faut.

Je merkt het, superlatieven genoeg voor ladychef Julie Baekelandt. Ik was echt onder de indruk van wat we op het bord kregen, maar ook de fijne geste en haar gemoedelijke en vriendelijke bediening. Aanrader!

C-Jules is ondertussen gesloten. 

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.