Een weekendje met z’n tweetjes erop uit, elk koppel heeft dat af en toe nodig! Wel, ik weet een geweldig plekje om heen te gaan. Ik kreeg de uitnodiging om Chateau en Brasserie Grandvoir te gaan ontdekken samen met mr. Avocado.

Grandvoir is een klein dorpje vlakbij Neufchateau in de provincie Luxemburg. En er staat een prachtig kasteel dat lyrisch wordt voorgesteld:

Het Château de Grandvoir is een onvervalst stukje Ardense geschiedenis, met wortels tot in de zeventiende eeuw (1642). Het herbergt historische bouwstenen en knap smeedwerk, verhalen van beroemde bezoekers en de smaken van de gulle streek. Dankzij het rijke verleden heeft het kasteel ook vandaag nog veel te bieden: een prachtig, opgefrist, historisch kader; nieuwe uitbaters en zalige, heruitgevonden smaken. In de kasteelhoeve van Grandvoir is er geen sprake van een moeilijke spreidstand tussen de 17e en de 21e eeuw, maar eerder van een elegante pas-de-deux tussen het heden en het verleden, tussen erfgoed en modernisering.  

Het is een eindje rijden van Antwerpen, maar we worden beloond met een mooie ondergaande zon, een hartelijke ontvangst en een uitnodiging om de beentjes onder tafel te schuiven, zalig! We gaan eerst nog even een kijkje nemen in onze kamer, een mooie ruimte met dikke oude houten balken in het plafond, knap gecombineerd met moderne elementen als een vrijstaand bad en indirecte verlichting. We dwalen nog even door het kasteel, echt knap gerenoveerd. En later blijkt dat er nog heel wat meer te ontdekken valt.

Chateau Grandvoir

Chateau Grandvoir Chateau Grandvoir

We worden uitgenodigd voor het aperitief in één van de salons. Zeer sjiek, maar ook gezellig! Bij een glaasje champagne voor mij en een rum-cola voor hem wanen we ons even kasteelheer en –dame, even uitrusten na een lange dag op jacht te gaan op onze landerijen… Onze meid attente dienster haalt ons terug uit de dagdroom met enkele fijne hapjes: rilettes van konijn met mango, roerei met parmezaankoekje en kaas van de boerderij vlakbij met vanille en peterseliecoulis.

Chateau Grandvoir Chateau Grandvoir Chateau Grandvoir Chateau Grandvoir Chateau Grandvoir

Tijd om aan tafel te gaan! Er is keuze uit 2 menu’s en enkele à la carte opties. Het ‘menu du Vaurien’ is vast met tal van lokale specialiteiten en met een knipoog naar de brouwerij, ‘menu du marché’ varieert met de seizoenen. Moeilijke keuze, maar we besluiten voor het signatuurmenu te gaan, 5 gangen. Momenteel is er nog niet de mogelijkheid om begeleidende wijnen per glas te nemen, maar de wijnkaart is indrukwekkend en we kiezen voor een fles Pouilly-Fumé, één van mijn favoriete witte wijnen. Maar blijkt dat die net op is, en er wordt ons een Chablis voorgesteld, laat dat nu toevallig mijn andere favoriete witte wijn zijn!

Chateau Grandvoir Chateau Grandvoir

Zo zag dat 5-gangenmenu eruit:

  • Kwartel met puree, sjalot gemarineerd in porto en jus met gerst
  • Gerookte forel ‘Truite Fario’ gearomatiseerd met hop, raap en avocado
  • Tarbot en schelpjes met linguine en beurre blanc en gerst
  • Belgisch wit-blauw met krokantje van hop, parmezaangnocchi, een sausje op basis van lokale buffelkaas en coulis van puntpaprika
  • Sabayon met Vaurien bier en granenijs

Stuk voor stuk verfijnde klassieke gerechten met creatieve twists en verwijzingen naar de naburige brouwerij. Het hoogtepunt is de tarbot met de beurre blanc. Het dessert is origineel maar ik eindig wel liever met een frisse, fruitige toets.

Dan rest ons nog een heerlijke nachtrust! En een lekker ontbijt met lokale specialiteiten en in huis gebakken brood. Chef Antoine Rigaux, die ons de avond voordien al zo verwende, is weer op het appèl en vraagt hoe we ons eitje willen. Mijn Frans schiet even te kort, en ik bestel per ongeluk een roerei in plaats van een zacht gekookt ei (oeuf à la coque, voilà, om niet meer te vergeten), maar dat smaakt ook overheerlijk! Tevens aan de ontbijttafel: een uitnodiging om micro-brouwerij Vaurien te bezoeken, die ook in de kasteelhoeve is gehuisvest.

Chateau Grandvoir

En die brouwerij is werkelijk in-druk-wekkend! De grote vaten en installaties zijn prachtig geïntegreerd in het oude gebouw met houten balken. Christophe van Vaurien (de benaming voor de locals) leidt ons rond en doet ons om 10u ’s ochtends zowaar zin krijgen om te proeven van dit unieke Ardense blondje van hoge gisting.

Chateau Grandvoir Chateau Grandvoir

We trekken ook nog op verkenning door de mooie omgeving en brengen een bezoekje aan Neufchateau.

Chateau en brasserie Grandvoir is een prachtig lokaal verhaal dat ongelofelijk aanspreekt. Voor wie er een weekendje tussenuit wil, voor wie houdt van lekker eten en drinken, voor wie houdt van rust en voor wie zich eens kasteelheer wil wanen!

Bedankt aan Backstage Communication voor de uitnodiging

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.