Brussels Airlines nodigde me uit om hun nieuwe menu voor business class te komen proeven. Niet in de lucht, maar in De Karmeliet, het toprestaurant van driesterrenchef en legende Geert Van Hecke in Brugge.

Het warme water hebben ze daarmee niet uitgevonden: sterrenchefs het business class menu laten maken. Maar starten doen ze wel met een knaller, én de focus ligt erg op Belgische streekproducten, in dit geval op de West-Vlaamse. Binnen 5 maanden is het aan een Luxemburgse sterrenchef om zijn regio in de vliegende kijker te zetten, daarna Vlaams-Brabant, enzovoort.

menu

En zo’n menu ontwikkelen voor op 10.000 meter, dat is niet van de poes: de hele vliegtuigcabine-omgeving heeft invloed op wat je eet en drinkt: niet enkel de smaak is flauwer op grote hoogte door de druk, maar ook door de trillingen, het geluid, het licht, enz. ga je eten en drinken helemaal anders ervaren. En dan moet er nog eens rekening gehouden worden met een hele rits voedselvoorschriften en voedselveiligheid.

Het menu moet dus minutieus uitgedacht, uitgewerkt en veelvuldig getest worden. En voor een ultieme smaaktest zijn ze bij ondergetekende uiteraard aan het goede adres. Het volgende menu aldus mag mij anytime, of het nu op een herfstige namiddag in een zeer comfortabele restaurantstoel in hartje Brugge is, of in een cabine hoog in de lucht, geproefd en meer dan goedgekeurd!

Op het businessclass menu van Brussel Airlines (enkel trouwens als je vanuit België vliegt, om de fraicheur en de localiteit van de producten te garanderen) zal je voor elke gang telkens keuze hebben uit drie gerechten, waarvan één van de hand van een sterrenchef, en die menu wisselt dan ook nog eens maandelijks. Wij mogen een ‘bloemlezing’ proeven van wat Geert Van Hecke heeft samengesteld.

Flan van courgette met grijze garnaal en gemarineerde worteltjes

flan-courgette-garnalen

Curry met langoustine (in de lucht moet dat, helaas wel een beetje, aangepast worden naar scampi), zoete aardappel en sluimererwtjes

zoete-aardappel-curry

Gerookte paling uit Damme met mousseline en vinaigrette van yoghurt

paling

Hoevekip gevuld met Bruggekaas en een saus op basis van Brugse Triple

hoevekip

Een eervolle vermelding trouwens ook voor de wijnen, want die zijn van uitstekende kwaliteit. Het is dus niet voor niets dat Brussels Airlines vorig jaar nog een prijs in de wacht sleepte voor ‘Beste Business Class wijnkelder in de wereld’, en dat op zo’n grote hoogte. Ik vroeg me af of de wijnen ook in het vliegtuig op voorhand getest worden, want ook wijn smaakt anders natuurlijk (en je wordt er trouwens veel sneller zat van!). Hoewel het een zeer fijne suggestie lijkt, een wijnproeverij hoog in de lucht, gaan ze nu af op reacties van klanten: er wordt door de cabin crew members zeer nauwgezet in het oog gehouden wat er veel gegeten en gedronken wordt, en wat niet. En met die feedback gaan ze dan aan de slag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op de vluchten van Brussels Airlines komen ze in business class ook langs met een kaaskarretje. Daarvoor selecteerde Geert ook een aantal kazen (het mogen bijvoorbeeld nooit rauwmelkse kazen zijn), en wordt het Belgische bier nog eens in de kijker gezet, ditmaal ook de Brugse Triple. Enkele andere gasten mopperen waarom het geen Brugse Zot of Straffe Hendrik is, maar de Brugse Triple is wat mij betreft een perfecte match bij de Damme en Brugge Apero.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om af te sluiten krijgen we nog een heerlijk dessert cadeau van De Karmeliet: verschillende structuren van banaan, citroenverbena, ijsroom, gebakjes,… En tenslotte nog pralines van Neuhaus, waar Brussels Airlines een samenwerkingscontract mee heeft, en al zijn business class klanten steevast een ballotin van cadeau doet, om nadien op de grond nog van te nagenieten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Of het nu in de lucht is, of op de grond: ik kan het je garanderen: die menu van Geert Van Hecke is overheerlijk! Ik loop er nog altijd van op wolkjes…

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

  1. Dirk D'hont Reply

    Über den Wolken muss alles so grenzloos sein (Reinhard Mey).

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.