Nog ‘mac & cheese’-lovers in the house? Heerlijk comfort food op een koude, donkere avond. Maar als ik heel eerlijk ben: ik vind dat eigenlijk te zwaar. Ik hou echt van groentjes, en die moeten dus bij elke maaltijd (lunch & avond toch) aanwezig zijn voor mij (ok, met uitzondering van frietjes van ’t frituur).

‘Bloemkoolbechamel’ is al een tijdje een hype, en ik ben helemaal mee. Al ben ik niet echt een bloemkool liefhebber, een bechamel op basis van bloemkool is echt de perfecte ‘hack’. Je kookt bloemkoolroosjes (of bloemkoolrijst uit de diepvries – lekker gemakkelijk!) gaar en mixt die dan tot een romige saus die écht aan bechamel doet denken. De kolige smaak van bloemkool verdwijnt helemaal. Als de saus nog warm is, kan je er perfect kaas door mengen. Of 3 kazen – zo ben ik dan weer wel. Ik roer er ook nog een lepeltje mosterd door, da’s echt een bangelijke combinatie (check het hier, danku Ottolenghi). Et voilà: de perfecte kaassaus! Ik heb niets gezegd tegen mijn man – en die heeft dat echt niet geproefd.

Soubry-horentjes

De bloemkool-kaassaus meng ik met al dente gekookte pasta-horentjes van Soubry (#samenwerking), en ik voeg ook nog grillham toe. Hamblokjes kunnen uiteraard ook, maar ik vind vers afgesneden grillham van de beenhouwer zoveel lekkerder. Daar kan je uiteraard ook vragen om een dikke plak af te snijden. Zo vooruitziend was ik deze keer niet…

Ik kook de pasta trouwens 1 minuutje minder dan op de verpakking vermeld staat. Want ik gratineer het gerecht ook nog in de oven, onder een krokant panko-kaaskorstje, dus de pasta gaart ook nog een beetje verder.

Voilà, nu heb ik het eigenlijk al helemaal uitgelegd, maar gemakkelijkheidshalve vind je hieronder ook nog het recept. Laat het smaken op die koude, donkere dag! En doe ook eens de test bij je gezin of ze het ‘geheime’ ingrediënt vinden.

De ingrediënten… De miso rechtsboven heb ik uiteindelijk vervangen door mosterd. Dat smaakte beter 🙂

Horentjes met bloemkool-kaassaus en grillham

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2
Een heerlijk licht alternatief op 'macaroni met kaas en ham', afgewerkt met een crispy korstje. En niemand zal het verschil proeven, beloofd!

Ingrediënten

  • 200 gr horentjes pasta van Soubry
  • 450 gr bloemkool ((bloemkoolrijst uit de diepvries kan prima))
  • 0.5 groentebouillonblokje
  • 1 el mosterd
  • 150 gr (vers)geraspte kaas (ik gebruikte een mengeling van Gruyére, Reypenaer en Pecorino Romano)
  • 4 el panko
  • snufje muskaatnoot
  • 50 gr rucola (optioneel)
  • peper en zout

Instructies 

  • Doe de bloemkool in een kookpot, samen met 300 ml gezouten water en verkruimel er de bouillon bij. Kook 15 minuten (of tot de bloemkool zacht is).
  • Rasp de kazen. Snij de ham in blokjes/vierkantjes.
  • Breng een pot (gezouten) water aan de kook en kook de Soubry horentjes 6 minuten (1 minuut minder dus dan op de verpakking aangegeven staat). Giet af.
  • Giet de bloemkool af, maar hou het kookvocht bij. Schenk er de helft van het kookvocht bij en mix tot een dikke saus. Voeg eventueel extra kookvocht toe tot je de gewenst consistentie hebt. Roer er de helft van de geraspte kazen en de mosterd door. Proef en kruid bij met peper, zout en muskaatnoot.
  • Verwarm de grill van de oven voor. Meng de panko met de rest van de geraspte kazen. Meng de gekookte horentjes met de bloemkoolsaus. Roer er de ham door. Schep over in een ovenschaal (of individuele porties) en strooi er het panko-kaasmengsel over. Zet 3-5 minuten onder de grill van de oven. Hou het goed in de gaten, want panko verbrandt snel (ik was dus iéts te laat, oeps…).
Auteur: Caroline
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Belgisch
Trefwoord: bloemkool, licht, pasta, Soubry, vlees

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Soubry.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.