Superfoods? Het is een beetje een belachelijk woord, toch? Een hype waar echte foodies niet aan meedoen. Precies of wij met onze granen uit een of ander hooggebergte gezonder zijn gaan eten dan onze overgrootouders? Fin, ik wil er niet aan meedoen, het is tenslotte maar een marketingterm.

Zo dachten de bedenkers van de nieuwe aardappelcampagne van de VLAM er ook over, en lanceerden, met een vette knipoog, hun nieuwe campagne: “Aardappelen, superfood van bij ons.” Ik kan er wel mee lachen. Ondanks het feit dat ik wel een Pascale Naessens-adept ben (in theorie, de praktijk is iets moeilijker), eet ik ook wel graag eens een patatje. Wouter Deprez, die meer dan eens nagels met koppen slaat, verwoordde het onlangs in een column voor De Standaard weer eens erg goed:

“PATAT

Het zit er weer bovenarms op tussen Pascale Naessens en Patrick Mullie. Voedselexpert Mullie beschuldigt Naessens opnieuw van wetenschappelijke quatsch. Naessens beschuldigt Mullie van persoonlijke rancune. De kookboeken van Naessens zouden leiden tot eetstoornissen. Naessens zegt dat de voedseldriehoek van Mullie tot obesitas leidt. Naessens is een geldwolf, beschuldigt Mullie. Mullie is gefrustreerd, beschuldigt Naessens. Beide kampen winnen aanhangers. De legers worden gevormd. De strijdlust groeit. De spanning stijgt.

Belangrijk schisma: Naessens is tegen de aardappel, Mullie is voor de aardappel. In de zestiende en zeventiende eeuw vocht Europa bloederige godsdienstoorlogen uit. Was de protestantse, dan wel de katholieke manier van leven de enige goede? Binnenkort beginnen hier de Aardappeloorlogen. Binnenkort moet elke Europeaan kleur bekennen. Ben je voor of tegen de aardappel? Tegen dan moet ik weten bij welk leger ik zal vechten. Tot nu toe heb ik meer sympathie voor Naessens, ze vecht met een opener vizier. Maar ik lust zo graag patatjes!”

Wel ja, zo voel ik me exact ook! Ik heb het gevoel dat ik tegenwoordig echt kant moet kiezen, en daar krijg ik het een beetje benauwd van. Het is dan ook echt de ene wetenschappelijke theorie tegenover de andere, die exact het tegenovergestelde van mekaar zeggen. En dan blijf je achter met de vraag: to patat or not to patat?!

Fin, kiezen hoeft eigenlijk gewoon echt niet. Aardappelen zijn lekker, en ongetwijfeld ook gezond, als je er maar niet mee overdrijft. Een opgebloemde patat bij een lapke drog vlees en platgekookte pekes en erwtjes, dat hoeft voor mij echt niet. Maar er zijn gelukkig zo veel meer zalige, superlekkere bereidingen met aardappel, dat er af en toe eens van genieten echt moet kunnen, toch?

En dan is het natuurlijk heel slim van de VLAM om groentenkok bij uitstek Seppe Nobels van Graanmarkt 13, onder de arm te nemen om een aantal topgerechten met aardappel te bedenken, dan ga ik maar al te graag eens proeven!

Op een gezellige woensdagavond mocht ik mee aanschuiven aan de lange tafel die opgesteld werd voor foodschrijvend Vlaanderen om te proeven van de topcreaties met aardappel die Seppe gemaakt had. Van hapje tot dessert werden we getrakteerd op het beste wat onze piepers te bieden hebben, het was er boenk patat op (gemakkelijke woordspeling, I know!).

Passeerden de revue:

Luchtige mousse van polderaardappel met gestoofde warmoes en Noordzee oesters

Aardappel hummus met gegrilde pompoenpitten en zuring

aardappelen-seppe-3

In zoutkorst gepofte Charlotte aardappel met zure room, handgepelde Nieuwpoortse garnalen, tuinkruiden en chips van aardappel

aardappelen-seppe-2

Onglet op de barbecue met 3 keer aardappel:

Israelische salade van aardappel, peterselie, rozijnen, granaatappel, noten en appel

aardappelen-seppe-1

Groene bladsla met een vinaigrette van BBQ aardappel

Aardappel gebrand in hazelnootboter, jeneverbes, rozemarijn, tijm, look, steranijs en zeste van citroen

Aardappelmuffin met Belgische saffraan, ijs van karnemelk en bruine suiker

aardappelen-seppe-4

Bon, het doet goesting krijgen he? De recepten met filmpjes kan je hier vinden. 

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.