Het was vandaag de eerste dag van de tiende editie van Antwerpen Proeft! Ik had al mogen voorproeven op de persconferentie, en zo kon ik mijn lekker parcours van vandaag al een beetje uittekenen. En ja hoor, het werd een heerlijke dag. De stralende zon was de kers op de 10de verjaardagstaart!

Antwerpen Proeft 2016 - 9

 1. Stoofvlees op een stokje van L’épicerie Du Cirque

Bij het binnenkomen van het festival was ik een beetje in paniek, want waar was L’épicerie? Bleek dat er dit jaar zowaar nog een extra zaal was bijgenomen, en dat die eigenlijk niet supergoed aangeduid is. Maar fin, toch gevonden dus, en wederom erg genoten van zalig zachte varkenswangetjes met een stoofvleessausje en strofrietjes. Zo zot lekker! Ik ben ondertussen al twee keer gaan eten bij L’épicerie, en het was daar steeds goed he, verfijnd, sterrenmateriaal. Maar toch heb ik het gevoel dat dit soort creatief eten chef Dennis Broeckx nóg meer ligt. Op Flemish Food Bash at ik ook al een knaller van een kippenboutje. Simpel, origineel en zo vol van smaak. Een épicerie pop-up of foodtruck, wat denkt ge, Dennis, #kleinideeke?

Antwerpen Proeft 2016 - 4

 1. AEG vanalles

Hoofdsponsor AEG heeft ook weer kosten noch moeite gespaard. Er is zoveel te doen: de AEG Cooking Club, waar je workshops kan volgen (er is nog plek, gewoon gaan inschrijven ter plekke), maar ook kookdemonstraties van topchefs Bart De Pooter (Pastorale) en Bart De Smidt (Bartholomeus). Ik mocht er eentje meemaken met laatstgenoemde, en hij maakte een heerlijke Noordzee bouillabaise klaar. En wat een zalige mens is me dat ook. Op TV komt hij soms wat gereserveerd over, maar als hij daar staat, spuit hij oneliners. Hij is heel fel over de terroir (gebruik Noordzeevis, boter,… producten van hier), één en al passie. En dan die bouillabaise, zalig! De mensen van AEG weten dat ook, en hebben een documentaire gemaakt over de heren, die deel uit maakt van een groter internationaal project: Taking Taste Further, dat morgen in wereldpremière gaat, dus het is nog wat vaag. Verder is er ook nog een AEG Proeft Theater, waar er een heleboel leuke demo’s zijn (check it hier), en een AEG lounge bar, waar het heerlijk vertoeven is in het zonnetje.

Antwerpen Proeft 2016 - 5 Antwerpen Proeft 2016 - 11 Antwerpen Proeft 2016 - 6

 1. Wijn en kaviaar bij Sepideh

Al snel gingen wij richting de stand van Sepideh om lekkere wijntjes te proeven. Aan de grote bars is er ook wijn te verkrijgen, maar hier krijg je er een woordje uitleg bij, mag je voorproeven en ze hebben zelfs hun eigen glazen mee. En Sepideh liet ons ook proeven van de zalige kaviaar die ze importeert. Schepje op je hand, en dan oplikken, echt exquisiet! Zo lekker, dat we nog eens teruggegaan zijn. 5 euro voor één hap is prijzig, maar je moet het gewoon eens gedaan hebben, echt waar!

Antwerpen Proeft 2016 - 7 Antwerpen Proeft 2016 - 2

 1. Würst

Ik was er nog niet geraakt in Leuven, bij Würst. Of wel, één keer, maar toen stond er zo’n lange wachtrij, dat de moed en goesting me in de schoenen zonk. Ik verwachtte wel een zelfde scenario op AP, dat ik meteen bij het binnenkomen naar de foodtruck van Jeroen Meus ging…. en het viel supergoed mee! 5 minuutjes later zette ik mijn tanden in een ‘Bellucci’: superkrokant ciabattabroodje, dat knapperige worstje van Rondou, pesto, prosciutto, tomaatjes, parmezaan,… Echt top! Alleen wel een stevige portie, en ik moest nog beginnen!

Antwerpen Proeft 2016 - 1

 1. Zalige zalm bij Marcel

Het is weeral een hele tijd geleden dat ik bij Marcel at, goede herinneringen wel. En die werden herleefd in een zalig hapje met in gin gemarineerde zalm, die op de tong wegsmelt. Must proef!

Antwerpen Proeft 2016 - 3

 1. Kiezen is verliezen bij Cuichine/Bar Chine

De immersympathieke heren van Cuichine en Bar Chine waren ook weer van de partij, en ze schotelen 2 voortreffelijke gerechtjes voor: Chinese wontons gevuld met kip en geweldige shii-take en Korean Pork Belly. Allebei zo lekker, ik zou zeggen, ga voor beide, ze zijn perfect ‘deelbaar’! Deze zomer staan ze trouwens met een pop-up restaurant La Chine op dezelfde locatie: Bocadero op de Waagnatie.

cuichine1

Antwerpen Proeft - 11

 1. Breng een bezoekje aan de Njam-stand

Elke dag valt er iets anders te beleven, demo’s en gerechtjes proeven van de njam-chefs. Ik had mijn klok niet goed in de gaten, en miste net de demo van Steffi Vertriest van ‘De Gezonde Goesting’. Jammer, want als ik net te laat binnenkwam zag ik iedereen net zijn vingers aflikken en zeggen dat het heel lekker was.

steffi
Foto Bye Bye Cheeseburger

 1. Zalig zoet bij Toon De Klerck, Joost Arijs en Konditori

In het begin van het festival staan de stands van ‘de zoete mannen’ er nogal leeg bij, maar eens dat iedereen een paar gerechtjes achter de tanden heeft, is een zoetje een aangename afwisseling. Ik at een zalig bordje van Joost Arijs met een chocolademacaron met zeezout, en daarbij nog allerlei lekkere crèmpjes en krokantjes. Wegens te voldaan, ging ik bij Konditori nog een schoon glaasje halen met hazelnootmousse en abrikoos. Geweldig gepresenteerd, en kan je perfect mee naar huis nemen. En Toon De Klerk die heeft naast een mega-macaron ook brood bij, o.a. zijn fantastische speltbrood, dus zo ééntje nam ik ook mee.

Antwerpen Proeft - 13 Antwerpen Proeft - 12

 1. Nieuwe ontdekking: O & O Oriental Cuisine

Zo’n festival is uiteraard ook ideaal om nieuwe dingen te ontdekken, en O & O Oriental Cuisine staat nu ook op mijn culinaire radar. Het restaurant zit net over de grens bij Essen, tussen Rosendaal en Breda, dus inderdaad helemaal niet zo ver van Antwerpen. Op de persconferentie proefde ik een ‘O & O Classic Singapore satay’ met boterzachte maïskip, lontong (rijstblokjes) en een sausje van cashew. Ik was blijkbaar niet de enige die hen had ontdekt, want er stond altijd een lange rij, waardoor we telkens hun Franse oester met Balinese dressing misliepen. Terplaatse maar eens gaan proeven dan zeker?

Antwerpen Proeft - 8

 1. Doe vooral je eigen goesting en laat uw poep droogblazen

Antwerpen Proeft is echt héél groot geworden, dus je kan nooit alles proeven, meemaken, ontdekken… Hierboven is een selectie van mijn favorieten, maar ik heb uiteraard ook niet alles zelf geproefd. Iedereen vindt er wel zijn eigen meug, denk ik. En het belooft nog een geweldig zonnig Hemelvaartsweekend te worden, dus genieten in het zonneke is sowieso al gegarandeerd. Ik kan het dus alleen maar aanraden! Oh ja, en helemaal achteraan het festival is er een stand van Geberit, de ‘toilettenbouwer’ (ok, dat is zeker geen woord), en die hebben zo’n Japanse toilet die uw poep afspuit en dan droogt. Speciaal, zeker op een culinair festival!

Antwerpen Proeft 2016 - 10

Antwerpen Proeft, nog 6, 7 en 8 mei op de Waagnatie in Antwerpen.
Met dank aan Macaron Manon, Tarik en Anne voor het aangename gezelschap (+ enkele foto’s van Anne!)

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

 1. Helaas dat je de oesters op balineese wijze hebt misgelopen bij O&O want dit was voor mij de must try! Héérlijk

  • Ja, jammer inderdaad. Maar ik heb een voucher mee van hen, om in het restaurant eens te komen proeven!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.