Of het nu omwille van ziekte of de hype is, je kan er niet meer rond: glutenvrij is here to stay. In mijn cateringcreaties heb ik er ook oog voor. Ook de retail evolueert mee. Colruyt heeft sinds kort in de Boni reeks enkele eigen No-Gluten-producten. Ik liet ze voorproeven door Petra Beeckx, een vriendin van me die de vervelende last draagt van glutenintolerantie. Zij eet nu al twee jaar anders, houdt vol omwille van de positieve gezondheidseffecten, en is intussen een wat ze zelf noemt ‘bescheiden expert ter zake’.

Boni No Gluten - 5

“Wat leuk. Nóg meer glutenvrije producten in mijn gewone supermarkt. In enkele maanden tijd is dat gamma erg uitgebreid. Elke aanvulling is meer dan welkom. Want niet alle alternatieven zijn even smaakvol, geslaagd of gezond. En dan heb ik nog geen woord over het prijskaartje gezegd.

Ik test de volgende spijzen uit: No Gluten brood, No Gluten pasta en No Gluten brownies en amandelgebak. De verpakking is niet erg aantrekkelijk, maar de blauwe kleur is herkenbaar. In een winkel boordevol ‘gevaren’ voor mijn darmen, helpt dat om snel te kiezen en mijn interne kalmte te bewaren.

Boni No Gluten - 1

Sinds mijn dieet eet ik minder snoepgoed, en ga ik zelf niet meer zo aan het bakken. Te ingewikkeld vind ik. Die gebakjes gaan er dus eerst aan! Ik ben aangenaam verrast dat ze apart verpakt zijn. Handig om mee te nemen. Als ik onderweg ben, wordt dat hele glutenvrije circus namelijk nog moeilijker. Zowel de brownie als het amandelcakeje is erg sappig. Niet droog, zoals vaak voorvalt bij andere merken. Bovendien brokkelt het niet uit elkaar zodat ik me, als ik in publiek ben, niet hoef te schamen voor mijn morsig eetgedrag. Ook mijn lief, die helemaal geen last heeft van zijn maag en geen fan is van dieetvoeding, grijpt deze keer naar de glutenvrije cakes. A true keeper, als je het ons vraagt.

Boni No Gluten - 2

Later in de dag waag ik me aan het brood. Daar hecht ik veel belang aan. Toen mijn fysieke toestand uitwees dat het gedaan was met pistolets en broodjes van mijn bakker, kreeg ik het lastig. Maanden heb ik enkel toastjes op basis van kastanje en quinoa gegeten, en af en toe ging ik naar de biowinkel om duur aangepast brood. Sinds kort geniet ik van het glutenvrije voorverpakte brood van Schär bij Colruyt. Het lijkt me interessant de beiden te vergelijken. Tussen de Boni varianten, gaat mijn voorkeur meteen uit naar het meergranenbrood in plaats van de bruine optie, omdat het meer smaak heeft. Dat is bij Schär niet anders: de Vital is voller op de tong dan de Classic. Beide merken slagen erin het brood een stevige structuur te geven. Bij de Boni lunch ben ik opgelucht: de sneetjes zijn mals. Ik ben dus niet genoodzaakt om na elke hap een slok water te nemen. Ik prefereer om het te toasten, gewoon omdat dat lekkerder is.

Wat me wel opvalt is dat ik bij Boni meer krijg voor hetzelfde geld: 2,99 euro voor 400 gram ten opzichte van 2,99 euro voor 350 gram bij Schär. Dat speelt voor zo’n basisproduct een grote rol. (Voor alle duidelijkheid: een vers broodje van de bakker schommelt rond de 500 gram en kost in dieetvorm al snel 5,70 euro!) Het No Gluten Boni brood is niet het lekkerste dat ik al heb gegeten, maar in mijn hoofd heb ik het genoteerd als ‘voordelig in prijs’.

Boni No Gluten - 3

Een pastagerecht staat wekelijks op mijn menu. Eenvoudig, snel en niet duur. Tegenwoordig tel je natuurlijk twee kookpotten op mijn vuur – ieders zijn eigen pasta – maar dat is maar een kleintje. In pasta zonder gluten voel ik me verwend: penne, fusilli, macaroni, lasagnevellen, linguini … de hele familie komt voor in glutenvrije gedaante.

Ik proef de No Gluten penne en ‘gewone’ spaghetti van Boni, en weet bij de eerste hap dat het raak is. Deze pasta kookt snel, en ook de smaak is goedgekeurd: gelijkaardig aan gewone pasta en zacht. Dat ervaarde ik negatiever bij andere soorten, waardoor het hele gerecht op de duur ging tegensteken. Een echte meerwaarde in het Colruyt-rek, en dat opnieuw aan een democratische prijs.

Kortom: glutenvrij, goed en zónder een omweg te moeten maken. Drie maal troef. Als het echt op de betere kwaliteit aankomt, zal ik vermoedelijk nog steeds naar een speciaalzaak lopen. Al was het maar uit liefde voor de lokale handelaar. Maar één ding is zeker: mijn vrienden hebben nu geen excuus meer. Tijdens volgende etentjes schuif ik zorgeloos mijn voeten onder hún tafel.”

Boni No Gluten - 4
Groetjes, Petra

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.