Aiai, wat is het lang geleden dat ik hier nog eens gepasseerd ben. Kapotte computers, intensieve kooklessen en picknicken in Parijs hebben daar misschien wel iets mee te maken. Anyways… hier nog een goeie tip voor chocoladefans, en dus bij uitbreiding 99% van de bevolking:

Chocoladesaus maken is makkelijk, maar er kan al wel eens iets mislopen: de chocolade stolt of verbrandt. In beide gevallen is ze helaas voor de vuilbak…

Hoe ga je dan best te werk, 100% foolproof?

1. De chocolade smelten
Je kan ofwel de chocolade au bain marie smelten (in een potje dat in kokend water staat dus) of in een glazen schaaltje in de microgolf. Hierbij is slechts één gouden regel: roer niet! Je mag de chocolade namelijk pas losroeren als hij voorbij zijn smeltpunt is, anders kan de chocolade aanzetten en verbranden. De chocolade heeft zijn smeltpunt bereikt als hij mooi begint te glanzen (maar wel nog min of meer zijn originele ‘vorm’ heeft).

2. Chocoladesaus maken
Je kan de chocolade tot chocoladesaus maken door er verschillende dingen (melk, room…) onder te roeren, maar ook hier weer een gouden regel: zorg dat het warm is! Anders gaat je chocolade klonteren door het plotselinge temperatuursverschil. En een goeie tip die ik tijdens de kookles meekreeg: gebruik koffie! Da’s echt heel simpel en het geeft je chocolade ook een lekker bijsmaakje.

Tenslotte is het ook wel aan te raden als je chocoladesaus maakt om chocolade van topkwaliteit te gebruiken, bijv. callets van Callebaut.

Nog even kort samengevat:
1. Chocolade smelten: niet roeren!
2. Saus maken: warm ‘vocht’ toevoegen, bijv. koffie
3. Callebaut gebruiken

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.