Zoals je misschien al gemerkt hebt, heb ik voor de blog een leuke samenwerking met Soubry. Regelmatig maak ik recepten voor hen, en als ‘ambassadeur’ krijg ik ook een unieke kijk achter de schermen van het merk. Ondernemersverhalen, het boeit me enorm, en al zeker als het over zo’n sterk merk én een echt familiebedrijf gaat, zoals Soubry.

Want jawel, Soubry is 100% Belgisch (uit Roeselare!) en maakt al pasta sinds 1921. Een purist zegt dat pasta uit Italië moet komen, die mening was ik eerst ook toegedaan, maar door het verhaal van Soubry te ontdekken, ben ik helemaal overstag gegaan voor hun gedreven, doordachte én innovatieve aanpak. En dat innovatieve karakter, dat zullen we eens van naderbij bekijken!

Want de opmerkzame ziel heeft het al gezien, het iconische blauwe gamma van Soubry volledig vernieuwd is. Op de verpakking prijkt nu (naast een recept van mij, meer daarover straks ;-)) in grote letters ‘Al Dente’. Soubry heeft daar een groot marktonderzoek naar gedaan bij de Belg, om te weten of de Belg nota bene weet wát al dente juist is, en daaruit is gebleken dat 82% (waaronder mezelf ook hoor!) denkt dat het gaat om de kookwijze – beetgaar dus, met nog wat beet aan. No worries, dat is deels juist, maar er komt veel meer bij kijken! Want de pasta moet van de basis, dus de tarwe, goed zijn en dan ook nog eens op de juiste manier verwerkt worden, om een goed al dente resultaat te kunnen bereiken.

Het draait om:

  • Kwaliteit van de basisgrondstof, tarwe dus
  • De eiwitten in de pasta
  • De verwerking (van a tot z) van die tarwe
  • Een juiste kooktijd

Ik leg het even uit 🙂

Het begint dus bij de tarwe, dat moet ‘durum tarwe’ zijn, oftewel harde tarwe. Die groeit (bijna) niet bij ons, maar eerder in een Mediterraan klimaat, ook daar kan ook nog een groot kwaliteitsverschil op zitten, dat hangt natuurlijk van weersomstandigheden en andere factoren af. Soubry heeft een heel uitgebreid aankoopnetwerk, om elk jaar die constante hoge kwaliteit te kunnen garanderen. Vergelijk het een beetje met een groot champagnehuis dat elk jaar diezelfde goede champagne moet kunnen afleveren. Soubry heeft trouwens een grote effort gedaan, zodat 70% van die tarwe geleverd wordt per schip. Dat betekent 3 800 vrachtwagens per jaar minder op de baan of 17 vrachtwagens per dag. Zei er iemand #sustainability?

Bij de aankoop van die tarwe, is het belangrijk om te kijken naar hoeveel eiwitten die tarwe bevat, sterke eiwitketens, aka (voor de food nerds onder jullie) onoplosbare eiwitten die zorgen voor die elasticiteit in de mond. Met het plan van Soubry om hun pasta nog meer al dente te maken, zijn ze daar dus ook gaan kijken en hebben de hoeveelheid eiwit in de pasta van 11,8 g (per 100g) opgetrokken naar 13,5g, een toename van 14%. Daarmee zijn ze de beste van de klas/in de prijsklassen, ja ook van de Italiaanse studenten.

In de fabriek van Soubry
Fabrieksbezoek aan Soubry, rondleiding door Michel Soubry himself

De tarwe wordt als grondstof bij Soubry geleverd, en de verwerking doen ze volledig zelf. Voor de nieuwe Al Dente pastalijn, hebben ze het volledige productieproces – van het vermalen, zeven, kneden, vormen van de pasta (in matrijzen) tot het drogen – geoptimaliseerd. Daar zijn serieuze investeringen voor gedaan, met o.a. de aankoop van een nieuwe graanmolen en matrijzen. Want ook dat productieproces is essentieel om de kwaliteit van die eiwitten te behouden.

Het is een lange weg geweest voor Soubry, en ze zijn dan ook terecht trots dat het nieuwe blauwe Al Dente gamma in de winkel ligt! En ik ook, want jawel, op 2 van de nieuwe verpakkingen (goed voor tienduizenden porties), prijkt een recept van mij!

Ik kreeg ook nog 2 leuke ‘ontdekkingsdozen’ met de nieuwe Al Dente pasta, die geef ik graag weg in een give-away (want ik kreeg zelf ook nog een doos met denk ik 10 kg Al Dente pasta om zelf mee aan de slag te gaan ;-)).

Hoe kan je meedoen om 1 doos te winnen?

Heel eenvoudig!

  1. Ga naar mijn Instagram– of Facebook account (op beide meedoen mag ;-))
  2. Like en reageer op de Soubry post:
  3. Vertel me welke pastasoort van Soubry jouw favoriete is (+ een anekdote erbij mag altijd!). Hier vind je het volledige gamma.
  4. Wedstrijd loopt tot zaterdag 12 oktober, de winnaar wordt geloot door een onschuldige hand en aangekondigd op desbetreffende kanalen!

Succes!

Disclaimer: moest je het nog niet doorhebben, deze post is een #samenwerking met/sponsored by Soubry 😉

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.