Wat de toekomst is? Smaakvolle, kleurrijke vegetarische gerechten. En dit recept hoort zeker in die categorie. En al zeker als je mooie producten kan gebruiken, zoals 3 verschillende kleuren bietjes die ik vond in de winkel! Zo prachtig, die dieprode kleur van ‘gewone’ rode biet, dat prachtige goudgele met subtiele witte tekening van gele biet en dan die knalroze ringen/strepen bij de Chioggia-biet, prachtig toch? Het inspireerde meteen om er deze (al zeg ik het zelf), prachtige salade mee te maken!

Bietjes kunnen wel eens een wat aardse, overheersende smaak hebben, maar dat valt helemaal weg als je ze roostert in de oven. Gewoon schillen, in partjes snijden, besprenkelen met olie (en eventueel nog andere smaakmakers, balsamico is een topper!) en 20-30 minuten in de oven steken. Aardse smaak helemaal weg, en in de plaats een heerlijke, zoete, gekaramelliseerde diepe smaak. Wat er goed bij past? Pruimpjes (ook alweer zo prachtig van kleur) voor het friszure constrast en blauwe kaas voor een scherpe maar ook romige toets. Leuke extra: gebruik van die zalige ‘Gorgonzola Cucciaio’ schimmelkaas. Letterlijk wil dat zeggen ‘om met het lepeltje te eten’ (hou me tegen 😅), die past daar perfect bij! Tenslotte werk ik af met eetbare viooltjes, zo mooi!

Salade met geroosterde bietjes, pruimen en blauwe kaas

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 2 personen
Een heerlijke herfstige salade met geroosterde bietjes in verschillende kleuren, pruimen, krokante walnoten, zachte blauwe kaas en een frisse limoendressing. Een heerlijke, kleurrijke lunch voor op een druilerige dag.

Materiaal

  • 1 vel bakpapier

Ingrediënten

  • 100 gr babyleaf sla
  • 2 rode bieten
  • 2 Chioggia bieten
  • 2 gele bieten
  • 3 blauwe pruimen
  • 40 gr walnoten
  • 50 gr Gorgonzola Cucciaio schimmelkaas
  • 2 el arachideolie
  • 2 el milde olijfolie extra vierge bio
  • 2 el aceto balsamico bio
  • 0.5 limoen
  • 1 schaaltje eetbare viooltjes
  • zwarte peper
  • zout

Instructies 

  • Bedek een bakplaat met een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 220 ºC. Schil de bieten en snij ze in 8 partjes. Verspreid ze op het bakpapier. Besprenkel met 2 el arachideolie en 1 el aceto balsamico. Kruid met peper en zout. Schep goed om. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak de dressing: Doe 2 el extra vierge olijfolie met 1 el aceto balsamico. Was en rasp de schil van de limoen. Kruid met peper en zout. Meng goed.
  • Halveer de pruimen, verwijder de pit en snij in partjes.
  • Haal de geroosterde bieten uit de oven, schep om en leg er de walnoten bij. Zet nog 5 minuten in de oven.
  • Schik de babyleaf salade op een grote schaal (of aparte bordjes). Schep er de geroosterde bieten en walnoten bij. Schik er de pruimen bij. Besprenkel met de dressing. Schep er de blauwe kaas bij en werk af met eetbare viooltjes.
Auteur: Caroline
Gang: lunch, Voorgerecht
Keuken: Belgisch, Europees
Trefwoord: bieten, herfst, online supermarkt, Rayon, rayon.be, salade, samenwerking, vegetarisch
Salade met geroosterde bieten, pruimen en blauwe kaas
Salade met geroosterde bieten, pruimen en blauwe kaas
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.