Heb jij het ook zo moeilijk met het druilerige weer van de laatste weken? Ik heb geen probleem met de herfst, laat die blaadjes maar mooi verkleuren en vallen, maar heel de tijd regen? Nee bedankt! Gelukkig was daar wel een heerlijk lichtpuntje, want ik kreeg een kratje geleverd met echt héle mooie tros-cherrytomaten van Looye Kwekers uit Nederland om mee aan de slag te gaan.

Honingtomaten van Looye
Honingtomaten van Looye, zien ze er niet zalig uit?

Die kerstomaten, dat zijn Honingtomaten. Een uniek tomatenras dat Looye Kwekers in 2009 op de markt bracht. Ze hebben een mooie glanzende rode kleur, een honingzoete smaak en stevige bite. Zo omschrijven ze ze zelf, maar ik kan bevestigen, dat zijn ze ook echt! Zooo lekker! Ook leuk om weten is dat slechts de allerbeste trostomaten bij Looye ‘geselecteerd’ worden om het label ‘Honingtomaten’ te krijgen. Dus dan weet je dus dat je echt topkwaliteit en perfect fotogenieke tomaatjes in huis hebt.

Honingtomaten van Looye
Honingtomaten van Looye

En met deze beauties mocht ik dus een gerechtje maken! Om dat zomergevoel toch nog even vast te houden, maakte ik een variatie op mijn favoriete salade: Griekse salade. Heerlijk krokant brood, een zachte fetacrème, op smaak gebracht met basilicum en Griekse oregano en dan daarbij lichtjes gepofte Honingtomaten. Nog aan het takje, want zo zijn het mooiste, toch? Door ze te poffen, met wat olijfolie, peper, zout en balsamico, worden ze nóg zoeter en de balsamico zorgt voor een zalige umami-smaakervaring. Griekse oregano is een meerwaarde, maar het kan ook perfect met ‘gewone’ gedroogde oregano. Het bosje gedroogde Griekse oregano dat je op de foto ziet liggen, dat liet ik meebrengen door vrienden die op vakantie gingen naar Griekenland.

Kortom, een zalige toast (troost) die je die regenbuien spontaan doet vergeten. Grappig, toen ik de foto’s nam van dit gerecht, brak de zon door de regenwolken. Wat lastiger qua licht, maar ik zag het als een goed teken . De Honingtomaten kan je trouwens vinden bij Delhaize, Carrefour en de lokale groentespeciaalzaak. Ze zijn het jaar rond te verkrijgen, omdat een zonnig klimaat het jaar rond nagebootst kan worden in de serres. Mag ik dan nu even in jullie serre komen kruipen, Looye Kwekers?

Bruschetta met fetacrème, gepofte Honingtomaten en Griekse oregano

Bruschetta met fetacrème, gepofte Honingtomaten en Griekse oregano
Bruschetta met fetacrème, gepofte Honingtomaten en Griekse oregano

Voor 2 stuks

  • 1 bakje Honingtomaten
  • Een mooi stuk zuurdesem of meergranenbrood (niet gesneden dus)
  • 100 gr feta
  • 1 bosje basilicum
  • 1 kl gedroogde (Griekse) oregano
  • Olijfolie, balsamico, peper en zout
  • (ik heb ook nog wat goudsbloemblaadjes gebruikt om af te werken, maar dat is helemaal optioneel)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg hierop de takjes Honingtomaten. Besprenkel met olijfolie en balsamico en kruid met peper en zout. Zet 5 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Snij het brood in dikke plakken. Besprenkel 1 kant met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de plakken op een rooster en zet bovenin de oven, tussen de 3 en 5 minuten. Controleer het brood en de tomaatjes goed die laatste minuten.

Breek de feta in brokjes en doe in een keukenrobot/hakmolentje. Doe er de helft van de basilicumblaadjes, de helft van de oregano, peper en 1 eetlepel water bij. Gebruik de pulse knop van de keukenrobot om te mixen tot een ‘smeerbare’ pasta. Mix dus niet te veel, anders krijg je een volledig egale massa (‘whipped feta’), er mogen dus nog een klein beetje brokjes inzitten. Lukt het niet goed om te mixen? Roer dan regelmatig een beetje door en voeg eventueel nog een klein beetje water toe, maar doseer goed, je wilt niet dat het te ‘nat’ wordt.

Bestrijk de toasts met de fetacrème, dat mag gerust een dikke laag zijn. Schik hierop de Honingtomaten (ik deed er het volledige takje op omdat ik dat zo mooi vond, vóór het opeten kan je gemakkelijk de tomaatjes losmaken. Je kan bijvoorbeeld ook elk tomaatje losknippen van het takje, zodat het kroontje er nog aan blijft, ook mooi!). Strooi er de rest van de (Griekse) oregano over, besprenkel met wat olijfolie en werk af met blaadjes basilicum en dus eventueel bloemblaadjes. Laat het smaken hé mannekes!

Deze blogpost is een #samenwerking met Looye Kwekers en oSérieux.

Bruschetta met fetacrème, gepofte Honingtomaten en Griekse oregano
Bruschetta met fetacrème, gepofte Honingtomaten en Griekse oregano
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.