Van de sympathieke mensen van De Kookboekerij mocht ik een kookboek kiezen uit hun onlineshop om daarna een review over te schrijven. Over Sophie’s choice gesproken!

Zou ik nog een Jamie kiezen, om mijn collectie te vervolledigen? Of ‘Haalbare toprecepten’ door de heilige drievuldigheid Peter Goossens, Sergio Herman en Roger Vandamme? Of een Thais, Indonesisch, Mexicaans, Marokkaans, Turks of Japans kookboek? Of een klassieker als ‘De Zilveren Lepel’? Iedere hobbykok en/of foodie (en zelfs wijnwijf) kan hier zijn gading vinden…

Met het oog op de nakende feestelijkheden koos ik uiteindelijk voor “Nigella’s Kerst”. Er rust namelijk dit jaar de zware taak op mijn schouders om tijdens het familiekerstfeest het hoofdgerecht te maken, en met Nieuwjaar sta ik zelfs in voor de ganse menu. Iemand als Nigella aan mijn zijde is dus geen overbodige luxe!

Het is een schoon, groot boek met een glanzende kaft en talrijke mooie foto’s. Kerst is duidelijk überhuismoeder Nigella Lawson’s favoriete periode in het jaar, en het boek barst dan ook van leuke en originele ideeën (kerstboomkoekjes! kerstcadeaucompote!). Maar wat misschien nog belangrijker is: een heleboel tips om de kerstperiode door te komen: van uur-tot-uur planning voor je kerstdiner, over wat-te-doen-met-de-kliekjes, tot lichte recepten om la grande bouffe weer snel te verteren.

tumblr_lddg54tA771qe0430o4_500

Zo heeft ze me overtuigd om dit jaar eens een echte klassieke kalkoen klaar te maken voor Kerst. Ze waarschuwt dat kalkoen nogal snel uitdroogt omdat ze zo lang in de oven moet, en raadt aan om de kalkoen te ‘pekelen’: Je moet de kalkoen een dag op voorhand in een zoutwaterbadje zetten en hieraan tal van kerstige kruiden zoals kruidnagels, steranijs en mosterdzaad maar ook appelsienen toevoegen om de kalkoen op voorhand met smaken te impregneren en sappiger te maken. Klinkt goed! Dit ga ik dan ook zeker proberen, je hoort er nog van!

Wat ik al wel klaargemaakt heb uit het boek is een heerlijke granaatappel-rode ui relish, voor een frisse toets bij al dat zware eten. En ik kwam ook in de verleiding om zelf kerstboomversiering te maken in de vorm van koekjes. Erg leuk, al moet ik toegeven dat er een aantal koekjes in mijn maag gesneuveld zijn voor ze in de boom belandden 😉

Deze recepten geef ik dan ook graag mee:

Relish van rode ui en granaatappeltumblr_lddg54tA771qe0430o8_500tumblr_lddg54tA771qe0430o3_500

  • 1 rode ui
  • sap van 2 limoenen
  • 1 granaatappel
  • 2 el gehakte koriander
  • peper en zout
  • een klein beetje honing
  • een klein beetje goede olijfolie

Snij de ui in dunne halve ringetjes. Haal de pitjes uit de granaatappel. Doe dit boven een kom, zodat ook het vocht wordt opgevangen. Voeg de andere ingrediënten toe en kruid naar smaak. En smaken dat het deed!

Eetbare kerstboomversierselstumblr_lddg54tA771qe0430o7_500tumblr_lddg54tA771qe0430o5_500tumblr_lddg54tA771qe0430o6_500

  • 300 gr bloem
  • snuf zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 100 gr zachte boter
  • 100 gr donkere suiker
  • 2 eieren, losgeklopt met 4 el honing
  • ‘royal icing’ (ik heb dat gevonden bij www.detaartenfee.be)
  • visdraad om de koekjes op te hangen

Bedek 2 ovenplaten met bakpapier en verwarm de oven voor op 170°C.

Meng bloem, zout, bakpoeder, kaneel, kruidnagel en peper in een kom. Doe er dan de boter, suiker en eieren bij. Kneed met je handen tot je een mooie homogene bol hebt. Maak hiervan voor de handigheid twee kleinere bollen. Omwikkel één van de bollen met plastiekfolie en leg even weg in de frigo.

Bestuif je werkvlak met bloem en rol de andere bol uit. Steek hieruit sterretjes en maak met een tandenstoker een gaatje. Bak je koekjes ongeveer 20 minuten.

Versier de koekjes met de royal icing in een kleine spuitzak en rijg een visdraadje door het gaatje. En dan in de kerstboom hangen!

Dit boek heeft me in ieder geval al in de juiste sfeer gebracht, en er staan nog tal van leuke dingen in om uit te proberen.

Kookboeken zijn wat mij betreft echt de ideale kerstcadeau’s: iedereen kan wel wat inspiratie gebruiken, en wie weet wordt er wel een recept uit het boek dat je gegeven hebt voor jou klaargemaakt! Een win-win situatie 🙂 Neem dus zeker eens een kijkje op de Kookboekerij!tumblr_lddg54tA771qe0430o9_500

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.