Gravad lax, dat wilde ik nu al héél lang eens zelf maken se. En #CarrefourNYE bleek daar de ideale gelegenheid voor. Ik had altijd in mijn hoofd dat je daar een groot stuk zalm voor nodig had, een hele filet eigenlijk, maar nu achteraf besef ik dat je het voor eender welk aantal mensen kan maken: voor het serveren snij je de zalm toch in fijne lamellen, dus maakt het niet zoveel uit of je nu van een ganse filet begonnen bent, of gewoon een klein stukje. 

Inspiratie haalde ik bij Jamie Oliver, die ik deze gravad lax met rode biet zag maken. Prachtig toch, dat die biet het bovenste van de zalm mooi rood kleurt? Hij gebruikt ook gin. Klinkt wel cool, maar ik heb het op voorhand getest met gin, en ik vond het eerlijk gezegd echt geen meerwaarde, eerder wat wrang eigenlijk, dus liet ik de gin vallen. Die drink ik nog altijd liever gewoon met een tonic (na mijn zwangerschap he).

Nodig voor 4 personen

  • 1 groot stuk zalmfilet (ongeveer 500 gr), als je dit voor véél personen maakt, kan je uiteraard een volledige zalmfilet vragen aan de visboer
  • 2 voorgekookte bietjes
  • een stuk mierikswortel
  • 4 el grof zout
  • 4 jeneverbessen
  • 4 el rietsuiker
  • 1 appelsien (bio)
  • 2 citroenen (bio)
  • een bussel dille
  • lekkere, gezouten boter
  • een lekker artisanaal volkorenbroden, gesneden
  • mooie cresson
  • 1 potje zure room

Blend de rode bietjes samen met de jeneverbessen. Rasp er de schil van appelsien en citroen bij en een stukje van de mierikswortel, en meng er het zout en suiker onder. Leg de zalmfilet in een grote schaal. Verdeel er de rode biet-mengeling gelijk over. Rol in plastiekfolie, en zet in de koelkast voor 24u.

Hak de dille fijn, en ‘paneer’ hiermee de zalm. Wikkel opnieuw in plastiekfolie, en zet in de koeling.

Wanneer je wilt serveren, haal je de zalm alvast uit de koelkast. Maak ondertussen een sausje met de zure room, wat citroenrasp, wat fijngehakte dille en peper en zout.

Snij de zalm in mooie plakjes, en serveer met grof brood met goede boter, het sausje en cresson of eetbare bloemetjes.

Gravad Lax met rode biet - 1
Foto elidesc.com

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.