Gegroet! Hopelijk alles goed in #blijfinuwkot-land? Vlak voor we op verplicht huisarrest gezet werden, had ik nog een gezellige kooknamiddag met Myriam van de blog Hap & Tap. We kennen mekaar al heel wat jaartjes en het moest er toch eindelijk eens van komen om samen een potje te koken en fotograferen. We kozen enkele gerechtjes om samen te maken, waaronder de avocadosalade, en awel, het resultaat mag er wel zijn!
‘Mijn’ keuze was dit gerecht met avocado. Het idee komt uit het kookboek van Sergio Herman ‘Sergio’s Smaakmakers’; Spicy avocadosalade. Vond ik wel toepasselijk. We maakten er wel onze eigen versie van, maar ja, als de basis al zo goed zit, kan er niet veel mislopen, toch?
En zoals goede hobbykoks het betaamt, maakten we ook 2 versies: 1 fancy gerechtje dat zo lijkt weggelopen vanop de feesttafel (en ook wel geïnspireerd op het fantastische werk van @fooddeco), het andere als een lekker kommetje comfort food om zo leeg te lepelen. Benieuwd welke je het leukste vindt?
En ook nog een woordje over de fantastische dressing die aan de basis van dit gerecht ligt. Een vinaigrette op basis van vissaus die je zo richting Thailand katapulteert. Een beetje dagdromen mag wel in deze tijden!
Avocadosalade met Thaise vinaigrette en zalm
Voor 2 personen
Voor de vinaigrette
- 4 el Thaise vissaus
- 2 sjalotten
- 1 grote rode chilipeper
- 1 el palmsuiker of rietsuiker
- 2 limoenen (biologisch)
- 2 takjes munt
- 2 takjes koriander
De salade
- 2 rijpe avocado’s
- ½ limoen
- 100 gr rauwe zalm in plakjes
- 2 el geroosterde cashewnoten
- Witte en zwarte sesamzaadjes
- 4-tal groene asperges
- 1 potje zalmeitjes
- ½ rode paprika
- Enkele takjes koriander
De vinaigrette
- Snij de sjalotten fijn. Snij de rode chilipeper in fijne blokjes. Was en rasp de schil van de limoenen en pers het sap uit. Snij de munt en koriander fijn.
- Meng de vissaus met de andere ingrediënten.
Voor de comfy versie
- Snij de (rauwe) asperges in schuine plakjes en leg ze in de vinaigrette om even te marineren.
- Schil de avocado’s en snij ze in gelijke blokjes. Besprenkel met wat limoensap.
- Halveer de cashewnoten in de lengte. Snij de rode paprika in fijne reepjes.
- Doe de blokjes avocado in een kom en schenk er 3/4de van de vinaigrette met de asperges bij en de rode paprika. Schep voorzichtig door mekaar. Schep over in kommetjes.
- Drapeer er de plakjes zalm op de avocado. Besprenkel met de rest van de vinaigrette. Werk af met zalmeitjes, de cashewnoten, korianderblaadjes en witte en zwarte sesamzaadjes.
Voor de fancy versie (hier hebben we geen groene asperge gebruikt)
- Schil en halveer de avocado’s voorzichtig en strijk ze mooi glad aan de buitenkant met je vinger. Snij in gelijke plakjes van ong. ½ cm.
- Hak de cashewnoten grof.
- Vet een grote serveerring in met wat olie en schik de plakjes avocado dakpangewijs naast elkaar in een rondje.
- Drapeer plakjes zalm in het midden en besprenkel met de dressing (hier gebruik je dus heel wat minder vinaigrette, anders loopt die uit de serveerring. Je kan de rest van de vinaigrette eventueel in een apart kommetje serveren).
- Leg er reepjes paprika, zalmeitjes, cashewnoten, witte en zwarte sesamzaadjes en een takje koriander bij.
- Haal de serveerring voorzichtig weg en serveer.
Myriam’s blogpost over dit gerecht vind je hier. Dat die coronacrisis maar snel voorbij is, dan kunnen we samen nog eens culinair knallen, hè Myriam?