Ik ga een bekentenis doen: ik kom veel te weinig in de Kempen. Ik hou nochtans van de joviale mensen, het sappige accent en de uitstekende wielrenners. Gelukkig hebben ze daar wel begrepen als Mozes niet naar de berg komt, de berg maar naar Mozes moet komen 😆. Ok, sorry voor het kleine arrogante Antwerpenaar mopje, ik wilde alleen maar zeggen dat ik érg blij ben dat het sympathieke koppel Bart Gils en Sally Lauwers beslist hebben om hun restaurant Signatuur van Hoogstraten naar Antwerpen te verhuizen. Een heel warm welkom voor hen!

Ze zijn neergestreken in het voormalige pand van L’Epicerie du Cirque. Dus toen het goede nieuws binnenkwamen dat ze goed en wel waren geïnstalleerd en openden begin september, heb ik meteen een tafeltje gereserveerd voor de lunch. Bestie Sofie gaat mee, wij moeten toch nog klinken op onze verjaardagen.

Signatuur is lekker donker maar gezellig en vooral stijlvol ingericht. Past prima bij dat druilerige herfstweer. Als eerste wordt er een aperitiefke aangerukt: Bart en Sally houden van Whiskey Sour, en ik ook! Ze hebben samen met cocktail wizard Paul Morel een ‘Signatuur cocktail’ gemaakt, met onder andere yuzusap en Elixir d’Anvers. Sofie gaat voor een alcoholvrije versie…

Signatuur Antwerpen

En geen aperitief zonder hapjes, dus daar volgen aan een vlot tempo:

Signatuur Antwerpen

Gemarineerd tomaatje, gevuld met een crème van Aurélie geitenkaas en gefermenteerde framboos

Signatuur Antwerpen

Ravioli van butternut, gevuld met hummus van geroosterde butternut, afgewerkt met gepofte camelina (toegegeven, ik kende dat laatste ook niet, ik heb het opgezocht: Huttentut, ook dederzaad, vlasdodder of vlasdotter genoemd, is een plant uit de kruisbloemenfamilie). Lekkere vlasdodder! Nee maar echt, wat een prachtig en overheerlijk hapje!

Signatuur Antwerpen

Dashi van Zeeuwse mosselen met gemarineerde mosseltjes en gekonfijte selder. Een umami bommetje!

Tijdens de lunch is er trouwens keuze uit 3 of 5 gangen, ook telkens een vegetarisch menu beschikbaar. Wij gaan voor de 3 gangen, wegens nog verplichtingen later in de namiddag, en een glaasje rood voor bij het hoofdgerecht.

Signatuur Antwerpen
Een lekker knapperig vers broodje ontbreekt uiteraard ook niet. Met goei goei boter…

Maar eerst nog het voorgerecht: zalige gnocchi met oude Mimolette met kokkeltjes en citroentijm. Echt geweldig lekker!

Signatuur Antwerpen

Als hoofdgerecht langzaam gebraden kalfsribeye geserveerd in sappige rolletjes, met mousseline van gerookte makreel en daar verschijnen vers gebakken frietjes en little gem met dressing. En daarbij dus een heerlijke, kruidige Portugese wijn. Details zijn vervaagd, dju toch.

Signatuur Antwerpen

Als dessert hebben we keuze uit kaas, of zoet: het Signatuur citroentaartje (met meringue à l’italienne, yoghurt, gremolata van gember, citroengras en piment d’Espelette) of een dame blanche van versgedraaid ijs. Sofie en ik verdelen de keuze, goede keuze!

Ondanks de strakke tijdsplanning (met dank aan de keuken om daar zo stipt rekening mee te houden), is er nog ruimte voor koffie. Of de eigenlijke reden waarom we koffie bestelden: mignardises! Praline met boterkaramel en zeezout, cannelé met Elixir d’Anvers en snoepje met roze pompelmoes en bloedappelsien.

Jongens, je had het al door: was me dat een toplunch! Zoveel smaak, zoveel originaliteit, zoveel gastvrijheid. Wulle zen fan!

Restaurant Signatuur
Volkstraat 23
2000 Antwerpen

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.