Ik heb er al een tijdje zin in, in die dikke Amerikaanse pannenkoekjes met bosbessen in. En aangezien er hier in België geen IHOP (the international house of pancakes, echt waar!) is, moest ik er maar iets anders op vinden. In het kookboek van De Kookschool ‘De Desserts’ kwam ik dit eenvoudige recept tegen om ze gemakkelijk zelf te maken (en dus niet met een mix die je soms eens in de supermarkt vindt!).

Here it goes:

Voor ongeveer 20 héérlijke pannenkoekskes

  • 10 gr citroensap (ofwel het sap van een halve citroen)
  • 460 ml volle melk, op kamertemperatuur
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 280 gr broodbloem (ok, ik heb gewone bloem gebruikt, dat gaat blijkbaar ook :))
  • 25 gr poedersuiker
  • anderhalf zakje droge gist (12gr)
  • 4 gr bicarbonaat
  • 50 gr boter, gesmolten
  • 4 gr zout
  • 150 gr bosbessen
  • ahornsiroop

Smelt de boter in je pannenkoekenpan. Die heb je straks nodig in het deeg, en zo is je pan gelijk ingevet. Let op dat de boter niet bruin wordt!

Meng het citroensap, melk en ei. De melk mag echt wel een beetje lauw zijn, dan gaan de pannenkoekjes dikker zijn (dan werkt de gist beter!). Voeg de gesmolten boter toe en klop op.

Meng de bloem, gist, bicarbonaat, suiker en het zout in een grote mengkom. Maak hierin een kuiltje en giet het melkmengsel erbij. Roer met klopper tot je een homogene massa hebt, en stop dan meteen (anders worden de pannenkoekjes droog blijkbaar).

Als je even tijd hebt (ik weet het, moeilijk, als je zin hebt in pannenkoeken), zet dan even het deeg opzij, zo kan de gist nog beter zijn werk doen.

Verwarm de pannenkoekenpan en lepel er dan drie ‘hoopjes’ beslag in. Die zouden mooi moeten uitlopen tot kleine pannenkoekjes. Druk in elke pannenkoek snel een 8-tal bosbessen in, en draai ze om als de bovenkant min of meer droog is. Druk even goed aan met een spatel. En meer is het niet!

Heerlijk met wat ahornsiroop, confituur of gewoon kristalsuiker. Een leuke afwisseling op onze dunne flensjes, njammie! En wie eens naar de VSofA gaat, moet zeker eens bij IHOP binnenhoppen! (sorry, ik kon het niet laten, hihi)

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.