Ik geraakte geïnspireerd om dit recept eens te maken via een fantastische kookblog, maar de naam (of bookmark?) ontglipt mij even. Ik zal hem één dezer dan ook hier eens posten. Maar fin, geitekaastaart?! Ik ben een superfan van geitenkaas, maar in een dessert? Een taart nota bene! Moet kunnen, als je’t mij vraagt. En mijn vriend is echt geen geitenkaasfan, en die heeft het niet eens gemerkt, hihi…

Ingrediënten

  • 1 pak Maria-koekjes (speculoosjes zijn ook lekker)
  • 60 gr boter
  • 300 gr suiker
  • 1 pakje Chavroux (zachte geitenkaas, maar die van het winkelmerk is zeker even goed, bijv. Chevridoux van Delhaize)
  • 1 pakje Philiadelphia (light, zo u verkiest)
  • 1 potje (125 gr) Griekse yoghurt
  • 1 organische citroen
  • 3 eieren
  • 4 appelsienen

Verwarm de oven voor op 160° C. Verkruimel de Maria-koekjes in de keukenrobot (of doe ze in een handdoek en klop er eens goed op met een deegrol, dat kan ook al eens deugd doen). Smelt 60 gr boter en meng dit samen met 50 gr suiker onder de kruimels. Beboter en bebloem een springvorm en doe hier het koekjesmengsel in. Druk goed aan met een lepel. Zet vijf minuten in de oven en haal de vorm er dan uit om te laten afkoelen.

Mix de overige suiker samen met de Philadelphia, geitenkaas en rasp van de citroen tot een glad mengsel. Op dit punt heb ik er wat yoghurt bijgedaan om het mengsel iets soepeler te maken. Doe er dan de eieren één voor één bij en uiteindelijk het sap van 1 citroen. Giet dit mengsel op de koekjesbodem en bak ong. 35 minuten in een oven van 150°C. Het kan zijn dat het wat langer is, daarvoor moet je de breinaaldtest doen.

Terwijl de taart in de oven stond, heb ik nog een siroop van bloedappelsienen gemaakt: Breng ongeveer 250 ml versgeperst appelsiensap aan de kook met 100 gr suiker. Laat inkoken tot siroopdikte. Verder heb ik nog een aantal appelsientjes “à vif” gepeld voor de garnering. Snij hiervoor de schil van de appelsien eraf met een scherp mes. Zorg dat alle witte vliesjes rondom weg zijn. Nu kan je de partjes mooi zien zitten en ze eruit snijden. It takes some practise, maar ‘t resultaat is echt wel fantastisch zo!

Nog een kleine tip om de taart uit de vorm te halen: de bovenkant van een kaastaart is vrij plakkerig en fragiel, dus draai hem niet zo maar om op een bord! Ik leg er eerst een stuk bakpapier op en draai hem dan pas om op een bord, en dan terug om zodat de koekjesbodem naar onder is. Pel nu heel voorzichtjes het bakpapier eraf.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.