Een tijdje geleden vroeg iemand mij via Twitter of het de moeite is om te gaan skiën in Sauze D’Oulx. Mijn vriend en ik hebben daar de voorbije twee winterseizoenen (2014-2015) met veel plezier een skichalet uitgebaat, en we zijn zelf ook helemaal verliefd geworden op het liefelijke bergdorpje in de Italiaanse Alpen. Dus ik maakte algauw een overzicht wat er allemaal te beleven valt, waar je lekker kan eten, en kan overnachten uiteraard. En ik kan dat gelijk hier delen, nietwaar?

Gemarkeerd - 04

So here goes…

Sauze D’Oulx is een heel gezellig en authentiek dorpje. Ik weet niet of je al in Italië bent gaan skiën, maar je moet je niet verwachten aan typische après-ski sfeer genre Oostenrijk. In Sauze zitten ook wel veel Britten, die daar hun eigen pubs hebben (en naar mijn mening te vermijden zijn, er zijn ook al wat schermutselingen geweest met buitenwippers enzo). Maar daarnaast zijn er dus wel een aantal gezellige barretjes en restaurants, Italian style.

Gemarkeerd - 20

Als je logeert in Sauze, verblijf je best in het dorp zelf, wegens op wandelafstand van de lift. Het dorpje Jouvenceaux, dat iets lager ligt, is ook gezellig, maar er valt niet veel te beleven, en de wandeling naar Sauze is een stevige klim van een kwartier te voet (of overdag kan je ook een gratis shuttlebusje nemen, groetjes aan Pietro!). Er is trouwens ook een skilift, en enkele pistes komen er ook uit.  Het is daar waar wij zaten. Er zijn nog wel wat weekjes vrij in ‘onze’ chalet, dat nu gerund zal worden door een leuk jong Hollands koppel, via ChaletBeyond.nl. Alle info vind je hier!

Je kan eventueel ook op de berg logeren, twee topadresjes daar: Orso Bianco en Ciao Pais. Echt hele goede hotels/restaurants, maar je zit dan ’s avonds wel altijd ‘vast’ op de berg.

Gemarkeerd - 28

Om te logeren in Sauze, zijn er twee hotels waarvan ik weet dat ze goed zijn: Grand Hotel La Torre en Grand Hotel Besson, met spa’s en al…

Aanraders qua restaurants:

  • L’Ortiche: Britse eigenares Jill, getrouwd met Italiaan. Heel lekker
  • La Fontaine: is in Jouvenceaux, kan je bijv. naartoe skiën voor lunch, of ’s avonds te voet naartoe wandelen en dan oftewel te voet terug, of taxi bestellen. Geweldig vlees daar
  • Ciao Pais (zie hotel): diner op de berg, je kan er ’s avonds naartoe skiën, oftewel je laten oppikken met sneeuwscooters (en terug laten brengen met sneeuwscooters), echt superleuk! Ook geweldige wijnen daar, en een fantastische Italiaanse keuken.
  • Il Capricorno: Ook op de berg, kan je ook logeren geloof ik. Toprestaurant met Michelinnotering en al, top voor lunch, geloof dat diner met sneeuwscooter mogelijk is

Gemarkeerd - 29

Het skigebied:

Gemarkeerd - 26 Gemarkeerd - 53 Gemarkeerd - 54 Gemarkeerd - 56 Gemarkeerd - 15

  • Met je skipas kan je in 5 dorpen terecht. Heel wat verschillende pistes van verschillende niveau’s. Vanuit Sauze (helemaal links) kan je helemaal tot Montgenevre in Frankrijk skiën, een stevige dagtocht. Wij raadden onze gasten altijd aan om met de auto naar Montgenevre te rijden, wil je niet de hele dag op liften zitten. Let wel, één dag Montgenevre is pas inbegrepen in een skipas vanaf 6 dagen, dus als je korter gaat, moet je geloof ik een toeslag van 20 euro betalen als je Montgenevre binnen wil. Zelf bleven we vooral in Sauze, Sestriere en Sansicario, veel goede plekjes daar (ook voor off-piste). Lunch is in de andere dorpen ‘gene vette’. Sestriere als dorp is trouwens ronduit ongezellig, dus daar logeren lijkt me geen goed idee. In Sestriere is er wel een groot sneeuwpark, voor de liefhebbers…
  • Via de skischool kan je een heleboel dingen boeken. Uiteraard lessen (echt aan te raden voor elk niveau als je’t mij vraagt), maar je kan ook een ski-safari boeken om het skigebied te leren verkennen, een begeleide tocht naar Montgenevre of off-piste lessen/begeleiding met profi materiaal.
  • Voor skihuur in Sauze: voor ski’s ga je best naar Maison Clataud en voor snowboard naar 3sixty. In Jouvenceaux moet je bij Gros Sport zijn (en vele groetjes aan Stefano en Renzo Gros doen van Carolina ;-))

Avondactiviteiten:

Naast de restaurants (zou dus zeker ook eens op de berg eten), zijn er ook een aantal gezellige barretjes:

Je kan ook met een sneeuwruimer ’s nachts mee de berg op, op vrijdag geloof ik, maar zelf nooit gedaan, info kan je hier aanvragen. Verder worden er wel wat activiteiten in het seizoen gepland, daarvoor hoor je best eens bij de toeristische dienst.

Voor zij die niet graag skiën, die kunnen altijd een dagje naar Turijn, maar een uurtje treinen vanuit Oulx, of een ‘pedestrian’ skipas nemen, op het ‘centrale plein’ Sportinia bovenop de berg is het gezellig zitten als de zon schijnt.

Om er te geraken:

  • Met de auto: 1000 km vanuit Antwerpen, ongeveer 10u rijden via Frankrijk, reken wel ook nog 50 euro (h/t) voor Frejustunnel
  • Met de trein: je kan met de TGV vanuit Brussel helemaal tot in Oulx, overstappen in Parijs. Reken op ongeveer op 7u, met de taxi is het nog 10 minuten vanuit Oulx naar het dorp
  • Met het vliegtuig: Sauze ligt maar op een uurtje van Turijn. Je kan op voorhand taxi regelen van luchthaven naar dorp, maar als je met een groep bent, is’t vaak praktischer/goedkoper om een auto te huren.

Gemarkeerd - 06 Gemarkeerd - 12 Gemarkeerd - 25

Met de baby die op komst is, zit een nieuw seizoen er voor ons niet, maar we zullen er waarschijnlijk wel de eerste week van de Paasvakantie te vinden zijn. Dus tot dan misschien?

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.