5 Jaar geleden zag het ‘kooklandschap’ er wel even anders uit. Er was nog geen Libelle Lekker, nog geen zesta.be (later VTM Koken), en dus ook nog geen Njam! De kookhype die was wel in volle expansie, en daar hebben een aantal slimmerds goed op ingespeeld. Ondertussen kunnen we ons toch niet anders meer inbeelden, dan rap eens even een receptje te googlen, nietwaar? Heel wat veranderd dus, en ik ben tevreden dat ik ook zeer actief hebben kunnen meewerken aan de hype bij zesta/VTM Koken. En uiteraard heb ik ook steeds Njam! op de voet gevolgd, want 24/7 kooktelevisie, dat is toch wel zalig voor elke foodie!?

Het kookkanaal werd een leuke mix met eigen producties en internationale kookprogramma’s. Lokaal heb ik met veel plezier gekeken naar de bakprogramma’s van Roger Van Damme, de knappe reportages van De Sterrenkaart, en leerde ik heel wat nieuwe topchefs kennen, zoals Thierry Theys, Bart De Smidt en Michaël Vrijmoed. Internationaal kijk ik uiteraard zeer graag naar Jamie Oliver, en kan ik ook altijd genieten van Rick Stein’s culinaire reisreportages. Ondanks het feit dat er heel veel opnieuw uitgezonden wordt, is Njam! echt mijn go to-televisiezender als er weer eens niets op tv is, en waar ik dus al vele luttele uurtjes binge-kookprogrammakijken ben blijven hangen.

De uitnodiging of ik mee kom vieren omdat Njam! 5 jaar bestaat, die sla ik dan ook zeker niet af. Het werd een gezellige avond, voorbije dinsdag 1 december, de exacte datum vijf jaar geleden dat Njam! van start ging. Bij de ontvangst kreeg ik een boekje met de Njam!-chefs in, een woordje uitleg en een aantal drankjetonnekes. Blijkbaar hadden al de chefs ook hun eigen kraampje in zaal Stuurboord in Antwerpen, met telkens een proefgerechtje. Ik had het eerst niet door, maar in het boekje zat bij elke chef ook een scheurstrookje om van élk gerechtje te kunnen proeven, jawadde! We spreken over 11 chefs met gerechten én een cocktail van Manuel Wouters. Daarnaast stonden er ook nog proef-en demonstratiekraampjes van culinaire toppers als Van Tricht en Dierendonck.

5jaarnjam - 6 5jaarnjam - 1

Dit zou ik met de beste wil van de wereld niet opkrijgen… Toch ben ik met de volle moed aangevallen, en kon deze hoogtepunten noteren/savoureren:

Johan Segers presenteerde ‘het lekkerste van het varken’: een indrukwekkende ’toog’ met allerlei versbereide charcuterie, met als hoogtepunt een heerlijke nog dampend warme beenham, en zalige rilettes. Je kan daar alleen al je buikje helemaal rond eten. Een beetje inhouden dus was de boodschap…

5jaarnjam - 2 5jaarnjam - 3

Dat je voor verfijning bij Thierry Theys moet zijn, is geen geheim. Hij charmeerde met een krokante nobashi garnaal, reypenaer xo (qué?), limoen en pittige avocado.

5jaarnjam - 9

In de 2-sterrencategorie kon je ook bij Bart De Smidt terecht, voor een zalige ‘comforting’ gerookte aardappelpuree met garnaaltjes, prei en pickles.

5jaarnjam - 10 5jaarnjam - 11

Het culinaire hoogtepunt van de avond voor mij was bij il simpatico Peppe Giacomazza: strozzapreti met porchini en heerlijk gulle velletjes zwarte truffel. Heerlijk tijdens deze donkere dagen. Ik zat zo terug op mijn berg in Italië!

5jaarnjam - 8

Bij Manuel Wouters ging ik een beetje gegeneerd mee aanschuiven, in de hoop dat hij zijn ‘left hook cocktail’ ook in mocktail-versie wilde bereiden. Geen probleem hoor, maar ik zag toch wel wat schuine blikken richting mijn hoogzwangere buik. HET WAS DUS EEN MOCKTAIL HE PEOPLE! Lekker ook!

5jaarnjam - 4 5jaarnjam - 5

Ondertussen zat ik echt helemaal vol, en ik had nog een heleboel bonnetjes over. Jammer, maar voor 2 eten is echt niet evident als je nog maar zo weinig plaats hebt :-).

Bij Roger Van Damme deed ik nog een poging om zijn Choco Surprise, een chocolademousse met yuzu, helemaal op te eten, maar ik heb halfweg moeten plooien.

5jaarnjam - 12

Ook al kon ik dus niet van alles proeven, het was echt een lekkere en fijne avond. Ik was onder de indruk van de gemoedelijke sfeer en vlotte organisatie. Daar kunnen andere culinaire festivals, zonder namen te noemen, een puntje aan zuigen! En dan ben ik nog niet gebleven tot Regi er op 3 seconden het dak van zaal Stuurboord eraf blies…

Happy Birthday Njam! Ik blijf fan!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.