In een eerdere blogpost kon je al lezen hoe ik samen met chef George Taselaar een menu mocht samenstellen voor ‘Maastricht aan Tafel’. Het culinaire festival in de gezellige stad aan de Maas waarbij je binnenkort – van 6 tot 20 augustus 2017 – de beentjes onder tafel kan gaan schuiven bij Maastrichts’ beste bistro’s en restaurants voor de wel heel economische prijs van 25,55 euro per persoon voor een 3-gangenmenu.

Naast de geweldig leerzame namiddag bij Au Coin des Bons Enfants, werd ik ook nog uitgenodigd om een weekendje de culinaire troeven van Maastricht te komen ontdekken. En zo geschiedde het voorbije zonnige weekend. We dropten de mini af bij de grootouders, en tuften Mr & Mrs Avocado richting Maastricht.

We checkten in in het coolste hotel van Maastricht De Lage Landen (meer daarover in een volgende blogpost), en daar wachtte onze foodie-gids Justyna ons al op. Justyna is Poolse maar belandde via haar Nederlandse vriend in Maastricht. Foodie-tours zijn niet haar core business als stadsgids, maar ze deed het geweldig, en we wisten haar ook heel wat architecturale en geschiedenis-weetjes over Maastricht te ontfrutselen. Na de tour kregen wij ook nog vrij spel in Maastricht om andere leuke adresjes te ontdekken, een heel weekend lang. Dit waren onze Maastrichtse ontdekkingen:

1. SMAKERIJ

Smakerij Maastricht

De eerste stop, na ongeveer 1 minuut wandelen van ons hotel, was meteen een voltreffer! Smakerij (OMG, nu ik hun website ontdekt heb, ben ik nog meer fan) is een ijssalon en lunchbar. Justyna twijfelt niet en neemt een ijsje kinderbueno-smaak, wij bestellen een koffie. Tot onze grote verrassing krijgen we ook een mini-ijsje bij onze koffie! En dan spot ik in de vitrine ook dat ze avocado-ijs hebben!!! Op onze terugweg naar het hotel is er dus ook avocado-ijs geproefd en meer dan goedgekeurd!
STATIONSSTRAAT 56A, 6221 BR MAASTRICHT

2. CAFE NOUVEAU – KAASBAR

Café Nouveau kaasbar Maastricht

Op onze eerste dag lunchen we bij Café Nouveau, een kaasbar zowaar! Ze hebben een 30-tal kazen, waarmee je zelf een kaasplank kan samenstellen, of 1 van hun suggesties kiezen, in verschillende thema’s: niet te moeilijk, bourgondisch, voor de fijnproevers, enz… Ik kies voor ‘uit de streek’ (Petit Lathuy/Caprin des Carmes/Chimay Oud /Lingot di Vieux Moulin/Castello Blue). Die laatste laat ik wel vervangen omdat ik ‘Shropshire Blue’ heb gespot op de kaart. Uiteraard geen streekkaas, maar wel mijn allerfavorietste blauwe kaas. En jawel, hij smaakt heerlijk af. Net zoals de andere kaasjes. Op de kaart uiteraard ook een uitgebreide keuze aan wijnen en bieren. Voor wie geen kaasplank wil, zijn er ook nog verschillende lunchsuggesties zoals gegratineerde uiensoep met roquefort en panini’s. Én er is ook nog een kaasproeverij, waarbij je 4-6 stukjes kaas kan proeven met bijpassende wijnen en porto. Wat trouwens ook opvalt (in heel Maastricht trouwens), is dat de prijzen heel erg meevallen. Mijn plankje streekkazen kost bijv. 13,5 euro!
KOESTRAAT 14-16, 6211 HR MAASTRICHT

3. AU COIN DES BONS ENFANTS

Au coin des bons enfants Maastricht

Uiteraard verdient Au Coin hier ook een plaatsje! Verfijnde klassiekers door een sympathieke chef die écht zijn metier kent en werkelijk heerlijke wijnen, wat wil je nog meer? We namen tijdens het weekend op zaterdag een aperitiefje op het terras op het zalig rustige pleintje voor het restaurant. Genieten! Dat apertiefje was trouwens een witte wijn van de Apostelhoeve, vlakbij Maastricht, echt een topwijn! Een uitgebreid verslag over Au Coin des Bons Enfants vind je hier.
EZELMARKT 4, 6211 LJ MAASTRICHT

4, LE VIRAGE

Le Virage Maastricht Le Virage Maastricht Le Virage Maastricht Le Virage Maastricht

Dineren deden we op uitnodiging bij Le Virage. Een gezellig restaurant met zalig terras midden in de buzz van het Jekerkwarier. We krijgen een tafeltje op het terras met geweldig zicht op de passage (dans le virage). Met een coupe cava erbij is het helemaal genieten! Er is een menu, een kaart met een mooie keuze en ook nog suggesties. We gaan voor à la carte, maar als Frederic een gerechtje van het menu wilt, blijkt dat geen probleem, fijn! Mijn oog valt op krokant gebakken zwezeriken met gelakte grotchampignons, puree van knolselder en luchtige saus van peterselie. De zwezeriken lossen alle krokante verwachtingen in! Aan de overkant wordt er ook smaakvol gegeten van rundercarpaccio met truffelroom. Thumbs up ook voor de wijnpairings doorheen de avond. Als hoofdgerecht gaan we beide voor een visje: ik tong met botersaus en hij voor kabeljauw met pistou. Overheerlijk en de visjes perfect gebakken. Echt een fijn adres, met prima prijzen! Le Virage doet trouwens ook mee aan Maastricht Aan Tafel, buitenkansje!
CORTENSTRAAT 2, 6211 HR MAASTRICHT

5. DE BISSCHOPSMOLEN

De Bisschopsmolen Maastricht De Bisschopsmolen Maastricht

Maastricht is in Nederlands Limburg en blijkbaar zijn vlaaien ook hier een echte streekspecialiteit. De Bisschopsmolen is een prachtige bakkerij met als specialiteit 100% speltbrood (hun schitterend manifesto daarover lees je hier) en jawel, vlaaien uiteraard. Je kan de taarten terplekke proeven of meenemen. Dat laatste deed ik, als lekker aandenken aan een geweldig weekend in Maastricht. Mijn gasten die avond smullen lustig mee van een appel-notenvlaai. De Bisschopsmolen is trouwens nog zoveel meer dan enkel een bakkerij (yes, zelfs een B&B, Bakker & Bed), je kan het ontdekken op hun voortreffelijke website.
STENENBRUG 3, 6211 HP MAASTRICHT

6. STADSCAFE LURE

Stadscafe Lure Maastricht Stadscafe Lure Maastricht

“Wie de charme van Maastricht wil leren kennen moet haar zoeken op snijpunten van het verleden en het heden. Stadscafé LURE past in die zoektocht. Het oude stadscafé ligt, ingebed, in het verleden van de stad met haar rijke historie en haar tradities.” Mooi omschreven toch? Het is een plek die geschiedenis uitademt, maar waar ze vooral ook mee zijn met hun tijd. Op de kaart echte Maastrichtse (of toch lokale) klassiekers zoals ‘Mestreechs Zoervleis” en Luikse balletjes, maar ook ‘hippe’ plats zoals broodje pulled pork, club sandwich met avocado, enz… Hippe vogels dat we zijn, nemen wij tijdens onze lunch een slaatje met geitenkaas en spekjes en een lekkere kipburger met frietjes. Dat smaakte verdomd goed op hun zalige terras in het zonnetje. Bij een volgende gelegenheid passeren we zeker nog eens voor de borrel* daar, het mag dan zelfs regenen, want ook binnen bij Lure is het übergezellig!
GROTE LOOIERSSTRAAT 7, 6211 JH MAASTRICHT

*zalig woord toch, borrel en het afgeleide borrelen. Als wij Vlamingen zouden durven denken dat Nederlanders geen Bourgondiërs zijn, dan moeten we maar eens passeren langs de vele terrasjes tijdens de borrel. Voor één af andere reden moet ik dan ook altijd wel aan bitterballen denken…)

BONUS

Tijdens de geweldige wandeling met Justyna ontdekten we nog tal van andere adresjes die er zeer de moeite waard leken. Men, neen zelfs ik ook niet, kan natuurlijk niet alles proeven op 1 weekend. Dus deze staan bovenaan mijn to do-lijstje bij een volgend bezoek aan Maastricht!

7. WITH LOVE BURRITO

With Love Burrito Maastricht

Een Texmex restaurant voor en door studenten. Ziet er geweldig uit. We zagen trouwens dat er nóg een burritozaak komt in Maastricht!
MARKT 4, 6211 CH MAASTRICHT

8. MARRES KITCHEN

Marres Kitchen Maastricht Marres Kitchen Maastricht

Marres is een kunstproject en restaurant in Maastricht. Achter het restaurant ligt een zalige stadstuin, waar je gewoon kan binnenlopen. Er staat een grote houtoven en achterin de tuin wordt ook gekookt op kampvuurtjes. Bij Marres vind je vooral Midden-Oosterse en Mediterraans geïnspireerde gerechten. ’s Middags als buffet, ’s avonds à la carte.
CAPUCIJNENSTRAAT 98, 6211 HR MAASTRICHT

9. BOEKHANDEL DOMINICANEN

Boekhandel Dominicanen Maastricht

Maastricht staat dankzij zijn rijke geschiedenis werkelijk vol met kerken, kloosters en andere religieuze gebouwen. Ondertussen zijn we allemaal niet meer zo’n heilige boontjes en staan veel van die gebouwen leeg. In Maastricht gaan ze daar pragmatisch mee om, en geven deze gebouwen een nieuwe, vaak hedonistische bestemming. Heerlijk toch? Boekhandel Dominicanen is werkelijk een kathedraal van een boekenwinkel (met een uitgebreide collectie gewijd aan Darwin durf ik vermoeden). En aan het altaar een hippe coffeeshop van Coffee Lovers!
DOMINICANENKERKSTRAAT 1, 6211 CZ MAASTRICHT

10. DE BRANDWEERKANTINE

De Brandweerkantine Maastricht

Een supergezellig restaurant in jawel, een oude brandweerkazerne. Je kan er terecht van ontbijt tot avondmaal, om wat te werken op je laptop of een potje pingpong. Misschien ook naar beneden glijden langs een paal, dat weet ik niet. Ik zei het al, naar Maastricht moeten we zeer snel nog eens terug!
CAPUCIJNENSTRAAT 21, 6211 RN MAASTRICHT

Had je al door wat een geweldig weekend wij hadden in Maastricht? En dan heb ik het nog niet over dat fantastische hotel gehad… To be continued!

Een hele dikke merci aan Bezoek Maastricht voor deze geweldige opportuniteit en piekfijne organisatie, in het bijzonder voor Emmelyn en Justyna.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

  1. Wanneer je voor of na al dat lekkers Maastricht op een actieve manier wil verkennen, boek dan een running tour.

    De tours zijn heel toegankelijk en leuk om te doen! En je verbrandt ook nog heel wat calorieën. 😉

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.