Het is alweer even geleden dat ik nog eens bij J.E.F. langsging (wereldreizen enzo weetjewel), maar ik ben fan van de keuken, het concept, de mensen erachter. En als er dan een berichtje binnenloopt dat Jason samen met broer Michael een Thais kookboek gemaakt heeft, dan maakt ‘dedees’ een vreugdecirkeltje op haar bureaustoel. Van alle liefdes voor alle keukens is die van mij het grootst voor de Thaise.

Aan talent geen gebrek in de Blanckaert-clan zo blijkt, want de broertjes hebben het boek helemaal zelf gemaakt. Jason zorgde voor de recepten, Michael voor de inspiratie (hij woonde zelf 7 jaar in Thailand) en de foto’s. Daarnaast komt er ook nog eens een pop-up restaurant in Gent, waar ik alvast eens mocht gaan voorproeven bij de boeklancering, @marienanne, die je misschien wel kent van de gastblogs ‘de 17de van de maand (het wás trouwens ook de 17de van de maand), was mijn +1 van dienst.

aroy-aroy-4

We worden verwelkomd met een origineel biertje: “Excuse me while I kiss my stout”, zoals de naam het al doet vermoeden, een stevige stout met een flink bittertje. Biertjes maken trouwens ook deel uit van het concept, want bij een groot deel van de gerechten in het boek, wordt een Belgisch biertje gepaird (door Sofie Vanrafelghem, die ik waarschijnlijk niet meer hoef voor te stellen). Topidee, bier is ook nog steeds mijn geprefereerde drankje bij een pittige curry.

aroy-aroy-1

We proefden een ‘khao soi gai’, dat is een Noord-Thaise currynoedelsoep met kip. Dit gerecht katapulteerde me meteen terug naar mijn tweede vakantie in Thailand, toen we een motorcycle loop in The Golden Triangle deden, en dit gerecht voorgeschoteld kregen. Echt overheerlijk, en dus even lekker en authentiek als toen.

aroy-aroy-2

En dan komt er nog een bordje ‘neua yang’ voor onze neus te staan: een best royale portie Thaise gegrilde steak met een zalig sausje erbij: jim jaew dip. En dat vlees komt rechtstreeks van de barbecue en is zó lekker. En het goede nieuws is natuurlijk: het recept kunnen we meteen opzoeken. Enkele dagen later zie ik op Anne’s instagram dat zij zich al aan dat lekker stukske vlees gewaagd heeft, en ik doe ook al eens een poging met een stukske varkensvlees, maar dat is niet zo’n succes, wegens het verkeerde stukje gekocht te hebben (er was niet veel keuze en het moest snel gaan).

aroy-aroy-3

Wat vind ik nu van het boek? Keimooi he! Echt schone foto’s die doen watertanden, zin krijgen in Thai food, of gelijk een vliegtuig op te springen richting Bangkok. De recepten zijn vrij authentiek, maar toch ook eenvoudig. Als je wat basics in huis haalt en zelf je curries maakt. Ook is er een hoofdstukje met J.E.F.-style gerechten, geïnspireerd op de Thaise keuken uiteraard. Fin, Aroy Aroy gaat ten huize avocado nog vaak bovengehaald worden. En een reservatie is ook gemaakt voor de pop-up. To be continued dus…

Aroy Aroy in huis halen?

 

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.