Een nieuwe maand, een nieuwe 17de van de maand waarbij ik met vriendin Anne een nieuw stekje ga ontdekken. Wederom, een zeer treffende review van Anne. 

Bij de zoektocht naar een geschikt etablissement voor de 17de van de maand, lieten we ons deze keer inspireren door de Resengo site zelf. Daar viel ons oog op Velazquez. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Ik kende Velazquez enkel als de schilder naar wiens eerder donkere portretten ik in het Prado in Madrid met bewondering naar had staan staren. Maar we lazen op alle reviewsites lovende recensies. Dat wilden we wel zelf gaan ontdekken!

Velazquez zit verstopt onder de gaanderij in de Steenhouwersvest. Ik ben er al tientallen keren onwetend voorbij gelopen. Geen Spaanse donkere portretten, maar wel een eclectisch interieur. En goed om te weten, het restaurant is ook op zondag open, middag en avond.

De 17de augustus is nog een schone zomeravond in een eerder regenachtige week, dus we nemen uiteraard plaats op het terras onder de gaanderij. Je kan zowel à la carte eten als kiezen voor een degustatiemenu dat bestaat uit 3 of 4 gangen én eventueel nog een kaasbordje. We opteren voor de 4 gangen. Maar eerst, tijd voor aperitief!

De drankenkaart is niet super uitgebreid, maar er is wel een wijnkaart. We aperitieven met een aperitief maison (een mix met cava) en een gin tonic. Caroline moet nog rijden, dus het wordt later de witte wijn per glas en dan is er de keuze uit sauvignon en chardonnay. De sauvignon is goed te drinken, maar niet erg uitgesproken. We krijgen tussendoor nog wel een glas verdejo van een fles die openstaat, een volle en krachtige wijn die we beiden wel lusten.

hapje

De amuse is een tartaar van huisgemaakte gravad lax, die komt met een komkommersoepje en avocadocrème. Dat smaakt meteen naar meer!

Het eerste gerechtje is langoustine met een variatie aan tomaat, consomé van tomaat, gegrilde artisjok en burrata. De langoustines zijn kraakvers en perfect klaargemaakt en de tomaatjes barsten van smaak. Super zomers om mee te beginnen!

langoustine

Dan volgt er zeebaars met een crème van ajo blanco, witte druiven en verschillende zilte zeegroenten zoals lamsoor en zeekraal. Ajo blanco is een minder bekende soort gazpacho, gemaakt van amandelen, brood en look, traditioneel ook geserveerd met witte moscatel druiven. De ajo blanco is overheerlijk en het gerechtje is prima in balans.

tussengerecht

Als hoofdgerecht is er de keuze tussen roodbaars en varken. Het varken klinkt ons al net iets te herfstig, dus we gaan voor de roodbaars. Die komt met courgette, een courgettebloem gevuld met ricotta, pompoencrème, een gegrilde artisjok, weer van die lekkere tomaatjes en een bisque van langoustine.

hoofdgerecht

Het valt ons op dat een aantal dingen regelmatig terugkomen. En ze doen aan recyclage, de langoustines waren gepeld en van die pel is een intense bisque getrokken. Ik houd daar wel van. Er zijn al voedseloverschotten genoeg, nietwaar Caroline ;-)?

In alle geval blijven ze ermee scoren, want ook dit gerechtje blijft onze smaakpapillen beroeren. Ik vreesde nog dat de gefrituurde courgettebloem met ricotta wat te zwaar ging doorwegen, maar dat blijkt helemaal niet het geval.

Het dessert is een combinatie van duindoornbes en chocolade. Què, duindoornbes? Tot verbazing van de zeer vriendelijke bediening, weten wij wel wat dat is. Duindoornbesjes zijn kleine oranje besjes die, je raadt het al, in de duinen groeien. Ze zitten boordevol vitaminen en worden daarom ook wel als superfood genoemd. De laatste jaren zijn ze aan een ware opmars bezig in restaurantkeukens. Hier wordt er een crème en een espuma van geserveerd, aangevuld met ijs en sorbet van donkere chocola. Een dessertje dat mij zeker weet te bekoren.

dessert duindoornbes

We sluiten af met een digestiefke en zijn beiden zeer tevreden dat we een zeer fijne en smakelijk avond hebben gehad. De rekening valt ook mee. Voor wie het net als mij nog helemaal niet kende, absoluut de moeite waard, Velazquez!

Velazquez
Steenhouwersvest 29
2000 Antwerpen

Meteen reserveren?

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.