Ik ben vorige week samen met het gezinnetje en mijn schoonouders een weekendje naar Amsterdam geweest. We hebben ons wat aan de classics gehouden (flaneren over de grachten, bootje varen,…) maar het was genieten! Op zondag waren we terug thuis en met het heerlijke weer was er plots veel goesting om een barbecue te doen. Mijn ouders die kwamen ook net terug van verlof, en zij hebben de gezellige tuin, dus het moest daar zijn. Maar het was natuurlijk zondag, en dan zijn er nog steeds niet veel opties in België…

Maar ik was deze zomer ook gevraagd om een gezond barbecuegerechtje te maken voor Q8 – Delhaize Shop & Go, kwam dat even mooi uit! Je kent ze misschien wel, die kleine Delhaize winkeltjes die je bij sommige Q8 tankstations kan vinden. Bij de meeste tankstations vind je meestal enkel wat ongezonde snacks voor onderweg, maar dus niet bij die Q8 Delhaize’kes: ze hebben een groot vers aanbod, met vers fruit, groenten, kaas, vlees en charcuterie en andere kruidenierswaren. Jawel, zelfs genoeg om een last-minute barbecue te organiseren. En ja hoor, de Q8 Delhaize Shop & Go’s zijn 7 dagen op 7 open, sommige zelfs 24u op 24!

Zodus wandelde ik vandaag met het kleintje in de buggy naar de dichtsbijzijnde Q8 in Wilrijk, zo’n kilometertje van mijn huis. Ik vond er wijn, stokbrood (er is ook een Panos-shop), aardappelen, pasta, hamburgers en steak, kerstomaatjes, feta, mozzarella, groentjes, tomatensaus enz. om er een lekker grillfeestje van te maken. Naast onze barbecue evergreens (aardappelsalade met tonijn, Griekse pastasalade, sla met tomaatjes, stokbrood met kruidenboter, vlees voor op de grill…) verzon ik terplekke ook nog twee hapjes voor op de barbecue: hapjes-saté’s met homemade barbecuesaus en aubergine-pizzatjes met gerookte ham en rucola. Twee toppertjes, het enige gevaar is dat je al bijna genoeg hebt, nog voor je het vlees op de barbecue legt ;-).

Hapjes-saté’s met homemade barbecuesaus

Hapjes voor op de barbecue: balletjes saté
Hapjes voor op de barbecue: balletjes saté

voor 4 personen

 • 1 kleine ronde Spaanse tortilla (zo te koop bij Shop & Go, zoals alle ingrediënten in dit lijstje trouwens)
 • 1 bakje kerstomaatjes
 • 1 bakje gehaktballetjes
 • ½ potje tomatensaus
 • enkele eetlepels ketchup
 • 1 appel
 • 1 klontje boter
 • sap van ½ citroen
 • 1 el suiker

Schil de appel en snij in hele kleine stukjes. Stoof aan in een klontje boter en de suiker en duw plat met een spatel. Voeg de tomatensaus en de ketchup toe, en roer goed om. Voeg het sap van een halve citroen toe en kruid af.

Snij de tortilla in blokjes en maak saté’s met telkens een blokje tortilla, een kerstomaatje en een gehaktballetje.

Grill de saté’s op de barbecue en serveer met de barbecuesaus.

Auberginepizza’s met gerookte ham en rucola

Hapjes voor op de barbecue: aubergine pizza
Hapjes voor op de barbecue: aubergine pizza

voor 4 personen

 • 1 aubergine
 • 1 zakje slamengeling met rucola
 • ½ potje tomatensaus
 • 1 bol buffelmozzarella
 • een pakje ‘pata grega’ serrano gerookte ham
 • zout en gedroogde oregano

Snij de aubergines in plakjes van 1 cm. Spreid ze uit op een plaat en bestrooi royaal met zout. Zo wordt het vocht uit de aubergines getrokken.

Dep af met keukenpapier en doe dan op elk schijfje een schepje tomatensaus en wat oregano. Scheur de bol mozzarella in stukjes en leg ook op elk schijfje een stukje. Grill voor 5 minuten in een hele hete, gesloten barbecue. Werk af met enkele takjes rucola en een plakje gerookte ham.

Happy barbecue’ing!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.