Ik beken: een koffiekenner ben ik niet! Een drinker evenmin… Geen #holycoffee voor mij dus. En nu moet ik oppassen voor de koffie-inquisitie, want wat mij wakker maakt is een frisse sprankelende Cola light… Ketter! Heiligschennis!

Mijn heilige koffiemoment zijn die heerlijke latte’s en cappuccino’s in koffiebars, en nog het liefst bij de moeder aller koffiebars: Caffènation in Antwerpen. Maar koffie zwart drinken, als kleine espresso of ristretto, dat doe ik eigenlijk nooit. Wist ik veel dat daar zoveel smaaknuances, geuren en expertise in schuilen.

Tot nu! Want ik was uitgenodigd om de nieuwe special blends van Nespresso te komen ontdekken, tijdens een etentje in Italiaans restaurant I Famosi.

Een nieuwe wereld gaat weer eens voor me open: na het wijnproeven, “bier-pairen”, thee-sommelièren en whiskydegusteren wil ik me nu wel eens verdiepen in de wereld van de koffie! Want eigenlijk is er wel echt een duidelijke rode draad: het gaat ‘m allemaal om het blenden en bewerken (of die ene pure gouden grondstof vinden) van het product, of dat nu druiven, theeblaadjes of koffiebonen zijn. Ook de beoordeling van het eindproduct gaat volgens dezelfde criteria: uitzicht, aroma, smaak en afdronk.

En zo sturen ze bij Nespresso jaarlijks hun koffie-experts op pad om een nieuwe speciale blend te maken, of dit jaar zelfs twee!

Resultaat zijn twee exclusieve koffies die vernoemd werden naar twee Italiaanse historisch erg belangrijke steden voor de koffie: Trieste en Napoli.

Trieste was een rijke handelshaven, waar alle ongebrande koffie voor Wenen door passeerde. Koffiehuizen schoten er als paddenstoelen uit de grond, aristocraten en intellectuelen raakten verslaafd aan hun koffie-uurtje. Als eerbetoon aan deze koffiestad, ontwikkelde Nespresso een blend van arabicabonen uit Peru, Colombia, Ethiopië en Brazilië. Kenmerkend zijn frisse, fruitige toetsen, met een aroma van chocolade en verse hazelnoten, en het is een erg goede koffie om met melk te combineren.

Napoli dan, naar Napels die de thuisstad is van de eerste koffiezet, de napoletana. Zo werd koffie plots toegankelijk voor iedereen, en ontstond er een rijke familiale traditie van koffiedrinken na de maaltijd. Napoletanen drinken hun koffie zwart en krachtig. Voor hen staat het woord “caffé” synoniem voor espresso. Geen wonder dus dat Nespresso’s oorkonde aan Napels een bijzonder geconcentreerde, zeer intensvolle koffie met aangename, rokerige houttoetsen is geworden. Met arabicabonen uit Colombia, India en Ethiopië, met een toets van Robustabonen uit Vietnam. Resultaat is een siroopachtige koffie die je best als ristretto drinkt, al dan niet met een beetje suiker. Straffen toebak!

Mijn voorkeur gaat dus eerder uit naar de Trieste. Maar vooral: Nespresso heeft me wakkergeschud! Tijd om weer een heleboel nieuwe smaken te ontdekken… En hoe! We kregen een mooie limited edition box met uiteraard de  2 koffieblends, mooie kopjes en zelfs 2 mooie gebonden noititeboekjes mee naar huis. Allemaal tof, maar ik kan er natuurlijk weinig mee zonder Nespressomachine. Maar het persbureau Weber-Shandwick schiet me al snel bij -het leven van een foodblogger kan mooi zijn- en ik mocht een Nespressomachine uitkiezen om mij verder te verdiepen in de wereld van de koffie. Wauw! En to be continued, ongetwijfeld!

Het etentje was trouwens ook voortreffelijk! Heerlijke echte Italiaanse keuken, met zwier geserveerd zonder veel franjes op het bord. Ook I Famosi is voor herhaling vatbaar!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.