Hoe drink jij graag je koffie? Ik met een wolkje melk en een snuif gastronomie! Zoveel weet ik wel zeker sinds ik vorige donderdag de opening mocht meemaken van het ‘Atelier Nespresso’ in Antwerpen.

Een Nespresso-adept was ik al. Maar sinds een paar jaar gaat Nespresso nog een aantal stappen verder: Atelier Nespresso wil een brug slaan tussen koffie en gastronomie.

“Koffie wordt veel te veel verwaarloosd op restaurant. Er is zoveel meer mogelijk dan het obligatie koffietje na de maaltijd”, aldus Filip Claeys, één van de sterrenchefs die meewerkt aan het project.

De locatie van het atelier is ook niet zomaar in Antwerpen. Het heeft natuurlijk alles met de haven van Antwerpen te maken, die de grootste opslagplaats van koffie ter wereld is. Ook alle koffie van Nespresso komt hier toe, en wordt dan naar Zwitserland gestuurd voor het verwerkingsproces. En geloof het of niet, Antwerpen heeft het ideale klimaat om koffie op te slaan: niet te nat en niet te koud.

Atelier Nespresso - 1 (1)
Het Atelier Nespresso begint met een lesje in koffie, waarbij aan de hand van interactieve kaarten wordt uitgelegd waar de koffie van Nespresso vandaan komt. Ik ben blij te horen dat elke koffieboer ‘handpicked’ is, en dat Nespresso een groot team heeft die de boeren ter plaatse gaat bezoeken, om na te gaan of de koffie op een correcte en waardige manier gekweekt wordt. Ze streven naar 100% duurzame koffie, en kunnen nu al een knap cijfer van 87% doelstelling bereikt voorleggen.

Atelier Nespresso - 4 Atelier Nespresso - 3
Ook krijgen we een kleine demonstratie hoe de koffie gebrand wordt, en hoe je de verschillende smaken van koffie kan ontwaren. Nieuwigheid is dat Nespresso speciale ‘proefglazen’ heeft ontwikkeld met bekende wijnglazenfabrikant Riedel, om een espresso echt te kunnen proeven zoals je wijn proeft.

Dan maken we de sprong naar gastronomie, met een cocktailworkshop met niemand minder dan Ran Van Ongevalle van The Pharmacy, door Venuez verkozen tot Best Bartender 2015. Ran tovert twee koffiecocktails uit zijn shaker. Eén alcoholvrije en één met mezcal. De alcoholvrije is onder andere met bergamot, een zeer speciale smaaksensatie in combinatie met de ‘Lungo Legero’.

Atelier Nespresso - 2 Atelier Nespresso - 5 Atelier Nespresso - 1
En dan is het tijd om aan tafel aan te schuiven. Voor het atelier heeft Nespresso heel wat topnamen uit de gastronomie weten te strikken, zoals Arabelle Meirlaen, Roger van Damme, Joost Arijs en present op de opening: Filip Claeys van De Jonkman en David Martin van La Paix. Ik kon het niet beter treffen! De chefs hebben een heerlijk menu samengesteld, met koffie als rode draad. Maar daar stopt het niet, want ook 2 topsommeliers werken mee aan het project: Andy De Brouwer van Les Eleveurs (sommelier van het jaar 2014) en Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten (Beste Sommelier van België 2015) volbrachten de aartsmoeilijke taak om de koffiegerechten te pairen met exclusief Belgische wijnen! Hele kleine proefsipjes doen me versteld staan van wat een prachtige wijnen België te bieden heeft.

Atelier Nespresso - 15
De bedoeling van het atelier is ook dat de gasten actief betrokken worden in het hele proces, en mogen we dus mee gaan kijken hoe de chefs de borden dresseren, en er wordt me zelfs een plateau met verse vijgen in de handen geduwd door de joviale David Martin, om ook mee op de bordjes te dresseren, zo fijn!

Atelier Nespresso - 7 Atelier Nespresso - 8
En dan is het beentjes onder de tafel schuiven om te genieten van 4 voortreffelijke gangen, steeds voorzien van een woordje uitleg van de chefs en sommelier. Dit is puur genieten!

Hapjes: ravioli met kalfsvlees ‘vitello’ in een dashi-bouillon en een soufflé van langoust, cheesecake met groentjes en vruchten (David Martin).🍷Schorpion, een schuimwijn methode champenoise, brut nature uit Vliermaal in Limburg.
Atelier Nespresso - 9 Atelier Nespresso - 10 Atelier Nespresso - 11 Atelier Nespresso - 12
Voorgerecht: zwemkrabsoep met zoutmelde, courgette en Cosi koffie (Filip Claeys). Filip komt vertellen dat zwemkrabbetjes bijvangst zijn van de garnaalvisserij. Krabbetjes die normaal gezien terug- of weggegooid worden, maar dus een heerlijk aroma hebben om een lekkere bouillon van te trekken. Daarbij maakte hij een koffie-olie (van Grand Cru Cosi). Echt ongelofelijk lekker!🍷Entre-deux-monts, een droge witte wijn, pinot gris uit Westouter in West-Vlaanderen.
Atelier Nespresso - 13 Atelier Nespresso - 14
Atelier Nespresso - 1 (2)

Hoofdgerecht: Langoust “Tristan da Cunha”, met een heerlijk sausje met zwart sesam, koraal en Nespresso Grand Cru Lungo Leggero. (David Martin).🍷Rosé wijn, pinot gris en pinot noir van Pietershof in Teuven, uit de Voerstreek in Limburg.
Atelier Nespresso - 16 Atelier Nespresso - 17
Dessert: Chocolade met appel en bergamot, Grand Cru Cosi (Filip Claeys). De chocolade met koffie en pinda komt in de vorm van een inktvis-tentakel (uiteraard verwijzing naar Filip’s geliefde Noordzee), om te delen met je overbuur. Jammer voor Kris van Kriskookt.be dat hij al vertrokken was. More for me :-).🍷Een likeurwijn, muscat bleu van domaine du Chenoy Emines uit Namen.
Atelier Nespresso - 18
Afsluiten doen we uiteraard met een Nespresso…

Dit was zonder meer een uitzonderlijke ervaring. En komende zondag mag ik er opnieuw bij zijn, dit maal om chefs van dienst Roger Van Damme en David Martin in de keuken te volgen en te sous-sous cheffen, ik ben al een beetje zenuwachtig!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.