Gisteren weer een ‘first’ voor mij, ik ben namelijk naar Batibouw geweest. Normaal gezien krijg je mij met geen stokken op zo’n beurs, maar als ik uitgenodigd word om op de eerste rij te komen staan tijdens een kookdemo voor Bauknecht van Filip Claeys, gerenommeerd (North Sea) chef van restaurant De Jonkman in Brugge, dan ben ik er als de kippen bij.

bauknecht-the-masters-choice-1

Filip is samen met David Martin van La Paix in Brussel ambassadeur van Bauknecht geworden, dat is het premium merk van Whirlpool. De heren hebben speelruimte gekregen om met de toestellen van Bauknecht aan het werk te gaan. En het resultaat, dat mocht ik proeven op Batibouw. 3x tovert Filip een snel, gemakkelijk maar toch zalig gerechtje uit 1 van de ovens, daar kan je alleen maar van onder de indruk zijn!

Eerst maakt hij een gerechtje dat hij van zijn vader leerde: gegratineerde oesters met champagnesaus. Onderaan de schelp komt wat gestoofde spinazie, de oester, een sausje van champagne, room en het vocht van de oesters. Filip legt de schelpen op een propje zilverpapier (zo simpel zo geniaal) en gratineert ze 5 minuutjes. Resultaat is een heerlijk hapje, super fancy en toch zo gemakkelijk!

bauknecht-the-masters-choice-2 bauknecht-the-masters-choice-3

Next up: Filip gaat koken in de microgolfoven. Toch nog steeds iets dat een beetje scheef bekeken wordt, maar als je zijn gestoomde kokkels geproefd heb, nooit meer! Bauknecht heeft een speciaal stoommandje ontwikkeld dat zo in de microgolf kan. Onderaan is een reservoir voor het vocht voorzien, Filip legt er enkele takjes dragon en doet er half om half kippenbouillon witte wijn bij. Daarop komt het stoommandje met de kokkels en dan een deksel. Hopla, 5 minuten in de micro (er zijn allerlei voorinstellingen die je kan selecteren, zoals stomen) en voilà, de kokkels komen mooi open. De chef serveert ze met een toefje platte kaas, uiteraard het kookvocht en met rozemarijn geïnfuseerde olie. Komaan, echt iedereen kan dit, en zo zalig!

bauknecht-the-masters-choice-6 bauknecht-the-masters-choice-5 bauknecht-the-masters-choice-4 bauknecht-the-masters-choice-7

Een laatste demo is hoe je chocoladetaart in slechts zeven minuten kan maken in, jaja, opnieuw de microgolfoven. Whirlpool/Bauknecht heeft speciaal een ‘crisp cook’ plaat ontwikkeld, waarin je dingen kan opwarmen en zelfs bakken, zodat ze toch nog mooi knapperig blijven. Mijn ouders hebben ook een Whirlpool combi oven, waarin de plaat geregeld gebruikt wordt om pizza’s krokant te bakken. Nu is er ook een speciale crisp cook bakvorm, waarin je zelfs cake kan bakken. Filip heeft een basisbeslag gemaakt van bloem, boter, suiker, ei, broyage en cacao, dat hij in de bakvorm doet. 7 minuten in de microgolf, die ook nog wat extra warmte krijgt van de grill bovenaan. Het begint er heerlijk te geuren naar chocoladetaart en ondertussen staan de mensen rijendik om te kijken en vooral te proeven. Ik krijg de primeur van een lekker stukje smeuïge chocoladetaart met crispy korstje, met daarbij hangop, pindacrunch, meringue en crumble. Je moet echt een topchef zijn als je zo’n topdessertje in slechts 10 minuutjes kan fabriceren, maar als je hem bezig ziet, denk je “dit kan ik ook”. Geweldig toch?

chocoladetaart bauknecht-the-masters-choice-9 bauknecht-the-masters-choice-13 bauknecht-the-masters-choice-14

Met hun campagne ‘The Masters Choice’ heeft Bauknecht in ieder geval mijn interesse gewekt! Er hoort een knappe website bij. Chefs Filip Claeys en David Martin gidsen je er door de catalogus van keukentoestellen van Bauknecht, met recepten, tips en blogs. Je kan er ontdekken welk type kok je bent (Taste Explorer, that’s me), met begeleidende recepten. Een nieuwe oven kiezen was nog nooit zo inspirerend!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.