Dit jaar had ik de gigantische chance dat ik de social media en wat blogposts mocht verzorgen voor hét culinaire festival bij uitstek Culinaria. Culinaria was dit jaar zelfs zo’n succes, dat er ook nog eens een tour aan gebreid werd, met nu als laatste stop: De Nocturnes van de Zavel. Een mooie afsluiter, van een fantastisch Culinaria-jaar, en daar mocht ik ook bijzijn!

Ik schreef al een artikel voor de blog van Culinaria, maar geef het hier ook nog graag eens mee!

We schrijven donderdag 28 november 2013, Sinterklaas bakt nog een laatste voorraad speculaas en de kerststalletjes worden al eens uitgemest, maar toch is het nog héél even wachten tot de feestdagen echt beginnen, want eerst zijn De Nocturnes van de Zavel daar!

De Zavel, hartje Brussel, volgens velen het mooiste stukje van onze hoofdstad, vormt het feeërieke decor voor de Nocturnes: genieten van sfeervolle live-muziek, een glaasje bubbels of lokaal biertje, gezellige winkels die voor één keur de deuren openzwaaien tot in de late uurtjes, en natuurlijk: gastronomisch genieten bij de streetfood kraampjes van Culinaria. En dat alles gedoopt in een surrealistisch tintje, het thema van de Nocturnes van de Zavel 2013.

IMG_0642

Vier, voor de gelegenheid feestelijk ingerichte, gastronomische streetfoodkraampjes, gehost op deze openingsavond door 4 -zeg maar- Culinaria coryfeeën: Sang Hoon Degeimbre van L’air du Temps, Julien Burlat van Dôme, Mario Elias van Le Cor du Chasse en Pascal Valkeneer van Le Chalet de la Forêt. Elke chef heeft zijn feestelijke, surrealistische interpretatie gemaakt van het Culinaria-thema van dit jaar: streetfood.

Keuzestress, daar houdt niemand van, dus worden er vier jetons aangeschaft bij de ‘Foodbank’, waarmee je in elk kraampje een verschillend gerecht kan proeven. En op een avond als deze, mag natuurlijk ook een glaasje Pommery niet ontbreken.

IMG_0657 IMG_0643

Sang Hoon Degeimbre (L’air du Temps) is bedrijvig in de weer met krantenpapier. Meer street food kan het niet. Binnenin vind je een rode bol, met daarin wat de meest gastronomische bitterbal moet zijn die ik ooit geproefd heb. “Sferische kunst” heet het pareltje.

IMG_0646 IMG_0647
IMG_0648 IMG_0649

Bij Pascal Valkeneer (Le Chalet de la Forêt) warm ik me op met een ‘Cappuccino van het seizoen’: fazant en champignons in een hartverwarmend soepje. Een beetje zoet, wat crunch en diepe aardse smaken om de herfst uit te waaien.

IMG_0653 IMG_0654

Surrealist Julien Burlat (Dôme) serveert een steen… op een steen! Hij noemt het “Steen van gekonfijte eend, maïs”. In een donker jasje van zacht maïsdeeg vind je een heerlijke vulling van smaakvolle gekonfijte eend. Marcel Duchamp zou ervan smullen, durf ik vermoeden!

IMG_0660 IMG_0661

Vanavond is het aanschuiven geblazen bij Mario Elias (Le Cor de Chasse). Hij gooit hoge ogen met zijn “Ceci n’est pas un petit-dejeuner”. Een rijk kleurenspel op een verrassend half bord, gecombineerd met heerlijke smaken: kalfswang, sint-jakobsvrucht, bieten, granen eigeel, krokant gebakken spek en koffie. Hier mogen ze me altijd mee verrassen: ontbijt, lunch of ’s avonds laat tijdens de Nocturnes!

IMG_0670 IMG_0674

Afsluiten doen ik door nog een zoet bezoekje te brengen aan die andere bekende Culinaria-ambassadeur Pierre Marcolini, die je persoonlijk begroet aan zijn flagshipstore op de Zavel. En Pierre is in feeststemming: pompende beats, frisse cocktails, en natuurlijk: chocolade!

Na een sfeervolle, smaakvolle, feeërieke en een tikje surrealistische avond als deze kunnen ik maar één ding besluiten: het feestseizoen is wel degelijk begonnen!

Je kan nog van vrijdag 29 november tot zondag 1 december naar De Nocturnes van de Zavel. Het volledige programma, praktische informatie en alle chefs vind je hier. 

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.