Ik heb al eens een blogpostje geschreven over het vervoer in Vietnam en Laos, maar in Cambodia kunnen ze ook wat van. De wegen zijn er over het algemeen een stuk minder!

Om van Kratie naar Phnom Penh te rijden waren er 2 opties. Namelijk de mini-van die er 4 uur over doet en den coach die er 7,5 uur over doet. Met lichte tegenzin toch maar de mini-van optie gekozen die op 10h vertrok, want 7,5 uur is toch wel heel lang dachten we. De mini-vans worden waarschijnlijk om CO2-technische redenen helemaal volgepropt zowel met personen als bagage. 3-persoonsbanken worden verkocht voor 4 zitjes. Wil je dus op een enigszins normale manier kunnen zitten moet je voor 3 plaatsen betalen… Reistijden correct inschatten is niet hun sterkste punt en in plaats van om 10h te vertrekken bleven we eerst nog een uurtje staan op het dorpsplein om nog een aantal andere slachtoffers te ronselen. Uiteindelijk bereikten we een 6,5 uur later Phnom Penh. Gelukkig zijn we daar een eerlijke tuktuk chauffeur tegengekomen die ook nog een 45 min heeft moeten rijden voor we ons, het mag gezegd, prachtige hotel bereikten.

phnom-penh
Phnom Penh

De volgende dag fietsen gehuurd omdat rondwandelen in deze stad echt geen evidentie is. Voetpaden zijn niet bedoeld voor voetgangers want wandelen is aan de gemiddelde Zuid-Oost Aziër niet echt besteed, die neemt liever zijn ‘motorbike’.

Phnom Penh bezoeken houdt ook in geconfronteerd worden met recente geschiedenis van de Rode Khmer (RK). In April 1975 toen de RK de vorige machthebbers verdreven hadden, moest iedereen op het platte land gaan werken in communes. Alle geletterden en grofweg iedereen die de mogelijkheid had om een revolutie te starten werd onmiddellijk vermoord. De andere werden verplicht in mensonwaardige omstandigheden en met zo weinig mogelijk eten, rijst te gaan verbouwen. Willekeurig werden er mensen uitgekozen die naar folterkampen gestuurd werden.

Zo is er in Phnom Penh het Tuolsleng Genocide Museum, kortweg S-21.
prison-5
Folterkamer
prison-4
Onze gids toont waar hij dwangarbeid moest gaan doen
prison-1
Uitzicht over S-21, dat daarvoor een middelbare school was

Hier kregen we een rondleiding van een lokale gids die zelf geleden had onder de RK. Hij mag het dan wel overleefd hebben. Voor hem was het niet meer mogelijk zijn droom om ooit dokter te worden, waar te maken. Er waren trouwens maar 6 gevangenen die het konden na vertellen. Ze werden gemarteld tot ze een verklaring tekenden dat ze spionnen waren en liefst nog een aantal andere namen genoemd hadden. De gevangenis zelf is onaangeroerd gebleven na de bevrijding door de Vietnamezen in 1979 en is mede daardoor een griezelige herinnering waartoe te mensheid in staat is.

prison-6
De Khmer Rouge hield gedetailleerde dossiers bij van iedereen die in de gevangenis passeerde en geëxectueerd werd. 
prison-3 prison-2

Nog aandoenlijker waren de Killing Fields: deze locatie ligt een 10-tal km buiten de stad. Je krijgt er een audioguide en de hele geschiedenis wordt uit de doeken gedaan. Centraal werd een mausoleum opgericht waar de opgegraven stoffelijke resten in bewaard worden. Op de schedels is te zien met welk ‘wapen’ de mensen vermoord werden. Dit gebeurde uitsluitend met landbouwwerktuigen omdat kogels gespaard werden, vanwege te duur. Soms leefden de mensen nog wanneer ze in de massagevragen gegooid werden en strooiden de bewakers DDT over de lichamen om hen te doden.

killing-fields-6
3 meisjes wandelen tussen de opgegraven massagraven door, op de achtergrond het mausoleum. 
killing-fields-5
Restanten van beenderen en kledij die nog dagelijks aan de oppervlakte komen. 
killing-fields-3
Botten zijn nog steeds zichtbaar onder de wandelpaden, evenals oude kledingstukken van de slachtoffers.

killing-fields-4 killing-fields-2 killing-fields-1
Uiteindelijk werden de RK van de macht verdreven in 1979 door de Vietnamezen. Slechts 3 jaar, 10 maanden en 20 dagen had de RK nodig om tussen de 2 en de 3 miljoen mensen te vermoorden. (van een totale bevolking van 7 miljoen). Een loodzware geschiedenisles!

Auteur

2 Comments

  1. pascale dhont Reply

    Vreselijk!!! Ik ben er (om bekende redenen) niet toe gekomen om een bezoek te brengen aan S21 en The Killing Fields. Jullie hebben het heel goed verteld, zodat ik nu toch het gevoel heb het bezocht te hebben. Bedankt!

    • Knappe blogpost van Frederic inderdaad. En ik hoop dat je er toch wel ooit eens geraakt! Niet zozeer voor The Killing Fields, maar wel voor alle andere fantastische dingen die Cambodia te bieden heeft.

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.