Net zoals Vietnam en Laos, heeft Cambodia uiteraard ook zijn nationale gerecht, meer zelfs, het zijn er twee: fish amok en beef lok lak. Eén van de eerste dagen in Cambodia probeerde ik de amok al uit, een viscurry met ei. Het kon me maar matig bekoren, en ik heb me er nadien niet echt meer aan gewaagd, jammer wel!
Beef lok lak was meer mijn ding: lekker mals gemarineerd rundsvlees met een pittige tomatige saus met veel kruiden, en uiteraard kampotpeper, de max! Ik heb er zelfs het recept voor kunnen bemachtigen. Er moet ook wel verse groene peper in, en ik denk dat dat bij ons bijna onmogelijk is om te vinden: verse groene peper blijft namelijk maar 3 dagen goed, en is toch niet hetzelfde als groene opgelegde peper, dus ik laat het er gemakkelijkheidshalve maar uit in het recept.
Lok Lak (voor 4 porties)
- 700 gr rundsvlees in blokjes (bijv. Rumpsteak)
- 2 el arachide-olie
- 2 el sojasaus
- 2 el ketchup
- 1 th lepel palmsuiker of bruine suiker
- 5 geplette teentjes knoflook
- 2 limoenen
- 5 th lepel zwarte (Kampot)peper
- 4 tomaten
- kropsla
- gekookte basmatirijst
- 1 chilipeper
- 1 bussel lente-ui
- 1 rode ui
Marineer het vlees in de sojasaus, gemengd met ketchup en suiker voor 30 minuten. Snij de helft van de tomaten in blokjes, de lente-uitjes in pijpjes van 1,5 cm.
Snij de andere tomaten en de rode ui in fijne plakjes, de chilipeper in hele fijne lange reepjes. Pluk en was enkele grote bladeren sla. Pers de limoenen uit, en meng met enkele flinke scheppen versgemalen peper.
Verwarm de olie in de wok, en fruit de teentjes look. Voeg dan het vlees toe, en roerbak voor 5 à 7 minuten. Voeg in de laatste minuut de lente-uitjes en de tomaten toe. Kruid goed af met peper.
Doe de sla op de borden, en schik daarop de rauwe groenten en het vlees. Werk af met de fijne reepjes chilipeper en serveer met een torentje rijst en het limoensap in een apart klein kommetje.
Na 2 maanden ongelofelijk veel rijst en noedels, hadden we ook wel eens behoefte aan wat anders, en in Cambodia waren er verrassend veel opties: Indiaas, Italiaans, heerlijke Griekse salades (mijn lunchfavoriet!). Fin, we hebben ervan genoten! En wederom: zeer betaalbaar! Hierbij enkele van onze favoriete eetplekjes:
Sailing club: ik uitte me al eens over het heerlijke eten daar, in combinatie met knap design en een geweldig uitzicht. We hadden er één keer een zeevruchtenschotel, en een andere keer geweldige crabcakes.
Eén van de restaurantjes langs de vismarkt moet je zeker ook eens proberen, voor de beroemde krab met Kampotpeper, en andere seafood.
Kampot:
Kampot had niet zoveel te bieden, buiten het geweldige eten. We vonden er een leuk eethuisje, Espresso, gerund door een Australisch koppel. Heerlijke creatieve gerechten, ze leken wel zo van Pinterest geplukt (denk chorizoburger met zoete aardappelfrietjes), ik wilde er echt alles proberen! We zijn er dan ook meerdere keren beland. En ze hadden er ook goede koffie, geen evidentie in Azië, maar dat had de naam al prijsgeven.
Ook was er een restaurantje/NGO Epic Arts Café, waar mindervalide mensen tewerk gesteld werden, vooral doven. Wel leuk, er stond ook bij hoe je je bestelling kon maken in gebarentaal. Maar vooral ook heel lekker, creatief eten.
Tenslotte was er ook nog een noedelbar/cinema in Kampot: Ecran Noodle Shop. Je kan er eerst een hapje gaan eten, en dan een film kiezen uit een gigantische catalogus. Je krijgt dan een kamertje met een gigantische TV in, airco en een gezellige zetel. Privé-cinema zeg maar! In de noedelshop werden de noedels met de hand gemaakt (spectaculair), en er was ook heerlijke wontonsoep. Dinner & a movie op vakantie, waarom niet?
In Sihanoukville kan je zowat elk type keuken vinden dat je maar wenst. Een uitschieter daar was The Deck. Een supersjieke fusion tapasbar langs het water. Duur naar Cambodiaanse normen, maar voor ons nog zeer betaalbaar. We aten er o.a. kleine coquilles met een heel smaakvol sausje.
Op Koh Rong aten we vooral heel lekker bij ‘de Spanjaard‘. Geen idee meer hoe de bar heette, maar Koh Rong is niet zo groot, dus je kan het (Spaanse accent) niet missen! De tapas waren er goed, maar vooral het ontbijt was geweldig! Een ruime portie churros con chocolate, of nog beter: pan con tomate: eenvoudige toast met look, met daarop geplette tomaat en olijfolie. Smaakte heerlijk in die tropische ochtendzon!
En dan was er ook nog onze geweldige strandbar ‘Elephant Garden‘ op Otres 2-strand (Sihanoukville). Ze hadden er een heerlijk ontbijt met kaas (wat mis ik dat!), en dan hadden ze er ook heerlijke Cambodiaanse fushion-gerechten: zoals een Khmer volcano, een over-the-top salade gepresenteerd in een gigantische schelp, of heerlijk pittige lemon chicken. Genieten!
Siem Riep:
Ook in Siem Riep, dé toeristische plek bij uitstek, kan je zowat elke keuken vinden die je hartje maar begeert. Via TripAdvisor vonden wij een verfijnd Indisch restaurant, Dakshin’s. Verfijnd, dat wil natuurlijk ook zeggen iets prijziger (met alle bijgerechtjes die je meestal bestelt: naan, raita…), maar dan vonden we de ideale oplossing op de kaart: een thali, een soort van ‘proefplateau’ met allerlei curry’s, dahl, raita én naan naar keuze. Ideaal!
Nogal wat NGO-restaurants in Zuid-Oost Azië, die kansarmen opleiden in de horeca. Goed concept, en van de 3 die wij al geprobeerd hebben, was het eten altijd voortreffelijk! Vaak lokale keuken met een creatieve inslag. In Siem Riep kan je terecht bij Haven Training Restaurant voor een geweldige beef lok lak. Zeker doen!