Ciaoooo!

Jep, het is een tijdje geleden dat ik nog eens iets op de blog gezet heb. Niet dat ik niets te vertellen heb, integendeel. Maar ja, het is hier druk hé. De ski- en snowboardmicrobe heeft me ook echt wel te pakken, en elk moment dat het kan, trekken we onze soft- of hardboots aan, en duiken we de sneeuw in. Gevolg: veel vrije tijd is er niet, want ofwel staan we dan te koken, op te ruimen, te socializen met de gasten, of stikkapot in ons bed te kruipen.

Maar bon, panna cotta! Ik vond het absoluut een must dat deze Italiaanse klassieker op onze menu stond. Het komt trouwens ook oorspronkelijk uit de Piëmonte, de streek waar we nu zitten. In de weken voor we hier gasten hadden, in december dus, probeerde ik al wat uit, en liet onze huisbazin (een rasechte Italiaanse mama) ook eens proeven. Die was er helemaal gek op, en vroeg me terstond het recept. Goed bezig denk ik dan :-).

Onze gasten kunnen de panna cotta met witte chocolade ook wel smaken, maar ik merk toch vaak dat ze het nog moeilijk ‘weggestouwd’ krijgen na een meestal al goed vullende maaltijd. Panna cotta betekent letterlijk ‘gekookte room’, en tja, eigenlijk is het niet veel meer dan dat. Vandaar ook het betonblokske. Ik ging op zoek naar een lichter alternatief, en kwam er uiteindelijk op om de helft van de room te vervangen door yoghurt. De ietwat zurige smaak gaat ook goed samen met de zoete witte chocolade. De chocolade is zoet genoeg, dus er moet zeker geen suiker meer bij. Echt een toppertje dus, en niet moeilijk!

Panna cotta met witte chocolade en yoghurt

Voor een tiental kleine potjes

  • 6 dl room (mag ‘light’room van rond de 20% zijn)
  • 200 gr witte chocolade
  • 5 dl yoghurt (bij voorkeur Griekse)
  • 8 gr gelatine
  • 1 vanillestokje
  • bosvruchten (en coulis) om mee af te werken

Week de gelatineblaadjes in een kom met koud water tot ze slap worden.

Breng de room aan de kook en meng er dan de chocolade onder.

Knijp het water uit de gelatineblaadjes en meng onder de room en chocolade. Laat kort afkoelen, en roer de yoghurt eronder.

Als alles goed gemengd is, verdeel over glaasjes of kommetjes (wil je de panna cotta als een vormpje op een bord presenteren, wrijf dan de glaasjes met een neutrale olie in, zodat ze er nadien makkelijk uit komen) en laat ten minste 2 uur opstijven in de koelkast. Dien op met bosvruchten en coulis.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.