Restaurants die op mijn ‘verlanglijstje’ staan, waar dan persconferenties georganiseerd worden, dat is altijd mooi meegenomen! Zo vond de voorstelling van ‘Vis van het Jaar’ dit jaar plaats bij Table d’Amis in Kortrijk.

Ik leerde de chef, Matthieu Beudaert, vorig jaar kennen tijdens de voorstelling van de Gaut&Millau-gids. Ik zat bij de lunch (verzorgd door Chef van het Jaar Kobe Desramaults, nog zo’n meepikkertje!) bij hem aan tafel. Hij had toen net de prijs ‘Jonge topchef van Vlaanderen’ gewonnen. Een week later was de eerste Michelinster ook een feit. Een toffe, bescheiden gast, autodidact, en zijn droom gevolgd. Daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben!

Als North Sea Chef was hij gastheer om de nieuwe Vis van het Jaar voor te stellen. Een beetje verrassend opnieuw pladijs, want de platte met rode stipjes stond 2 jaar geleden ook al in de kijker. Mij niet gelaten, ik vind dat een erg lekker viske, overvloedig verkrijgbaar, en duurzaam gevangen. Zwemt een beetje in de schaduw van de duurdere en sjiekere tong. Onterecht, zo bewees Matthieu Beudaert maar weer eens, met een hele lunch met pladijs-gerechten!

Met de hapjes krijgen we ook een vleugje van de eigen kaart van Table d’Amis te proeven: meringue van Sint Bernardus met een crème van foie en profiteroles met Keiems Bloempje en gezouten karamel. Beide luchtige wolkjes met veel smaak. Het doet me wat denken aan Hertog Jan, maar dat kan alleen maar een compliment zijn!

Het eerste gerechtje is meteen het hoogtepunt voor mij: gepekelde en gemarineerde pladijs met komkommer en huisgemaakte yoghurt. De pladijs is dus niet gebakken, en smaakt erg verfijnd en lekker. En superfris natuurlijk met de komkommer en yoghurt.

image

Goujonettes van pladijs, dat is iets dat we ook klaarmaakten in de kookles. Vrij klassiek dus, maar perfect gegaard (met crispy panko) en een heerlijke gribiche en een bloemensalade. Enkele tafelgenoten (o.a. een luidruchtige Oostendse visser) kijken nogal vreemd op bij de grote bloemen, maar bij mij gaan die ondertussen vlotjes binnen. Heerlijk!

image

Next up: gepocheerde pladijs met nage van schelpjes, regionale asperges met venkelpollen. Een zeer mooi gerechtje, de gepocheerde pladijs hier ook weer tot in de perfectie gegaard. De schelpjes smaken mij iets te fishy.

image

Een laatste knaller is op de barbecue gegrilde pladijs en zeekat, tomatencompôte en gelakte aubergine. Op de aubergine heeft een heerlijk Oosters smaakje, en er liggen krokante quinoa’s op.

image

Helaas is er niet veel plaats meer voor het dessert (en precies ook geen plaats meer op mijn ‘filmrolletje’), maar er kan hier en daar nog wel een proevertje af van de ‘mignardises’.

De pladijs, dat kan Matthieu helemaal af, dat heeft hij meer dan bewezen. En ik twijfel er niet aan dat ook de rest van de kaart de moeite waard zal zijn. Om zeker nog eens terug te komen dus!

Table d’Amis
(Walle) Kor 184
8500 Kortrijk
056 32 82 70

PS: De recepten staan ook allemaal gebundeld in een klein boekletje, dat je hier kan bekijken.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

  1. danielle geelof Reply

    Dag allemaal,

    het ziet er allemaal fantastisch uit. ik woon in Portugal (visland) maar veel ingredienten zijn hier niet verkrijgbaar.Als ik in België kom zal ik zeker even naar kortijk rijden (Tabel dÁmis) voor een proeverij.

    Danielle

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.