Maandagavond 16 november vond de tweede editie van Saveur plaats in Gent. Dat is een etentje dat Michaël Vrijmoed en Joost Arijs, voorheen collega’s bij Hof Van Cleve, nu buren met een eigen zaak in de Vlaanderenstraat in Gent, samen organiseren voor vrienden en kennissen. Vorig jaar gingen ze samen voor een 100% dessertmenu, dit jaar kozen ze Eetwinkel Van Cauwenberghe als unieke locatie om een 6-gangendiner te serveren, in samenwerking met eigenaar Vincent Van Cauwenberghe (ik moet dus officieel ‘six mains’ zeggen).

Ik behoor as we speak nog niet tot de vriendenkring van heren Joost of Michaël, maar het was restoblogger Frank ‘Be Gusto’ Cops die me vroeg of ik een verslag wilde uitbrengen van dit unieke etentje, omdat hij zelf belet was. En als Frank vraagt, dan proef ik!

Toeval wil dat ik vorige maand voor Goesting Magazine Michaël Vrijmoed ook al interviewde over zijn favoriete adresjes in het Gentse, en daarbij vernoemde hij Eetwinkel Van Cauwenberghe ook al. Ik citeer even uit het artikel:

“Bij Eetwinkel Van Cauwenberghe snuif je de sfeer op van een oude overdekte markthal, maar dan in een strak en industrieel kader. Je flaneert er graag tussen de verschillende eilanden met topproducten. Het is eens iets anders dan gehaast door de rayons rennen in de supermarkt. Alle delicatessen werden met zorg uitgekozen door Vincent Van Cauwenberghe en zijn vrouw: het liefst zo lokaal mogelijk en biologisch, en steeds met oog voor topkwaliteit. Je vindt er gerijpt vlees, fijne charcuterie, verschillende soorten kazen, versgebakken brood, bereide gerechten en producten van hun eigen boerderij in Oudenaarde.”

 Je merkt het, een unieke locatie om een uniek etentje te organiseren! Ik arriveer vroeg samen met mijn lief, we hadden een vlotte rit richting Gent, en zijn dus als één van de eerste (99!) genodigden daar. Wat ons ruim de tijd geeft om Eetwinkel Van Cauwenberghe te ontdekken. Overal tussen de winkeleilanden staan hoge tafels opgesteld, die al feestelijk gedekt zijn, mét bloemen van Eva Bos, nog een Vlaanderenstraat-buurmeisje van Joost en Michaël. Het assortiment bij de Eetwinkel is indrukwekkend, de droom voorraad- en koelkast van elke foodie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het volk druppelt ondertussen binnen, terwijl wij keuvelen bij een glaasje bubbels (vers fruitsap voor mij) en verse wildpaté op een toastje, met een cornichonneke erbij, opgelegd door Van Cauwenberghe zelve. Het wordt een lange, relaxte receptie, en stelselmatig verschijnen en verdwijnen volgende hapjes voor onze neus:

Gillardeau-oester – appel
Rode poon – kokkels – berlotti crème
Salade van aardpeer *gerookt*
Ravioli boschampignons

saveur2015 - 9saveur2015 - 8
Vooral de salade van aardpeer, met zalige aardpeerchips bij en de ravioli met boschampignon blijven me bij. Het moet herfst zijn!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op de tafels staan naambordjes, en dus is het even zoeken naar de juiste plaats. Wij blijken een plaatsje aan de vistoog te hebben, en zowaar náást de ouders en tante van Michaël Vrijmoed! Niet enkel zeer trotse ouders, maar ook zeer sympathieke mensen waar we een hele avond gezellige gesprekspartners aanhebben, dankzij een gezamenlijke interesse in reizen, lekker eten, en af en toe bijgespekt met een leuke anekdote over Michaël zelf. De avond is sowieso al gemaakt, en dan zijn we nog niet aan het 6-gangenmenu begonnen!

saveur2015 - 10
Het menu start met een salade van krab, krupuk van algen en daarbij een espressoshot bisque. Wijn: Vinho verde Soalheiro. Heerlijke krab waarbij je niet eindeloos aan de scherpe schaal moet peuteren, in combinatie met zilte algen, hier zwijmel je helemaal bij weg! Om dan back to earth gestuurd worden door dat heerlijk intens shot bisque. Wegens hoogzwangerschap kan ik niet meedoen met de aangepaste wijnen, dus geef ik je graag de wijnpairings mee, maar kan je er helaas dus weinig over vertellen.

saveur2015 - 11
Vrijmoed heeft de naam van erg creatief te zijn met groenten, en dat bewijst hij in een tweede gerechtje, met jonge prei, gefermenteerde look en druiven. Who needs meat when you can have this? Wijn: Tursan CHT De Bachen.

saveur2015 - 12
Ok, ik had het net even over geen vlees nodig hebben, maar dan is er het volgende gerecht dat meteen weer bewijst dat ik nooit vegetariër zal kunnen worden: Knolselder – eendenlever. Echt één van mijn guilty pleasures: gebakken eendenlever. Zo zalig krokant vanbuiten, zo subtiel en zacht van smaak binnenin. En dan is de combinatie met knolselder (als crème en een stukje gebakken) verrassend, omdat foie meestal gepresenteerd wordt in combinatie met rode biet of iets zoets. Echt top dus! Wijn: Bourgogne chardonnay van Bernard Moreau.

12249894_1061577807226419_8446359479475880346_n
Een vierde en laatste gerecht van Vrijmoed is hazenrug met sjalot en chioggiabiet. Het zit in de aard van het beestje om altijd een favoriet en een minst favoriet uit te kiezen, en dan is dit inderdaad de minste in het lijstje voor mij. Misschien is het het al vrij voldane gevoel, oftewel omdat ik het rosé stukje vlees moet laten liggen… Wijn: Alentejo van Casa Dos Zagalos.

saveur2015 - 14
En dan is het aan Joost Arijs om te schitteren! Naast macaron-master en pattiserie-peetvader is hij ook nog steeds duke of desserts (ok, ik stop hierna met vergezochte alliteraties, beloofd!) met een hemelse combinatie van appel, hazelnoot en vanille. Ik nip even mee van het glas dessertwijn, en vind het ook een heerlijke pairing met de fris-zoete Brauneberger Riesling Kabinett.

saveur2015 - 15
Zoals ik al zei, Joost Arijs is vooral bekend van zijn macarons, en die mochten natuurlijk niet ontbreken in het laatste dessert: Chocolade macaron, kalamansi en fleur de sel. Te vaak krijg ik te droge te krokante en vooral te zoete macarons voorgeschoteld, waardoor ik zou durven zeggen dat ik geen fan ben van het te gehypte koekje, maar dat is buiten de macarons van Joost Arijs gerekend: die van hem zijn heerlijk chewy, vol verrassende smaken en dus helemaal niet te zoet, dat wordt ook nog eens bevestigd met het laatste zoete rondje in de vorm van migrandises bij de koffie, met o.a. een macaron met naar ik vermoed yuzu.

saveur2015 - 16
De keukenbrigade krijgt een uitgebreid en zeer verdiend applaus van het 99-koppige proefpubliek, en doen nog een rondje langs de tafels. Michaël komt uiteraard ook polsen bij mama en papa wat ze ervan vonden, en vraagt me of ik genoten heb. Hopelijk zegt mijn verslag genoeg :-).

saveur2015 - 17
Lezers van deze blogpost zitten misschien nog te wachten op een sappige anekdote van Michaëls ouders over zijn jeugd… My lips are sealed! Alhoewel, er was misschien dat verhaal dat MV wel eens de koksschool in Koksijde durfde te skippen om te gaan surfen. Vrijmoed als relaxte surferboy, awel ja, ik zie het zo voor mij!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.